سندرم پیش از قاعدگی (سندرم PMS) که به آن تنش قبل از قاعدگی نیز گفته می شود، نامی است که به گروهی از شکایات مربوط به چرخه قاعدگی داده می شود. این مشکلات معمولاً حدود یک هفته قبل از قاعدگی شروع می شوند و تمام این علائم با شروع قاعدگی پایان می یابد.
سندروم پیش از قاعدگی مشکلی است که به ویژه بیماران در سنین باروری با آن مواجه می شوند و حتی گاهی اوقات روند زندگی عادی را تحت تأثیر قرار می دهد. اگرچه سندرم PMS وضعیتی است که می تواند از فردی به فرد دیگر علائم متفاوتی داشته باشد، اما برخی از زنان ممکن است درد بسیار شدیدی را تجربه کنند. سندرم PMS با قطع روند قاعدگی (بارداری و یائسگی) خود به خود از بین می رود.
آنچه در این مقاله میخوانید
سندروم پیش از قاعدگی (سندرم PMS) چقدر شایع است؟
علائم سندرم PMS کم و بیش در دوره قبل از قاعدگی رخ می دهد. هدف از علائم سندروم پیش از قاعدگی این است که به زنان اطلاع داده شود که او پریود می شود و در نتیجه از مشکلاتی که ممکن است پیش بیاید جلوگیری می کند. در حالی که این علائم در کمتر از نیمی از زنان درد قابل تحمل است، ۵ درصد از زنان علائم بسیار شدیدی را تجربه می کنند. باید بین علائم قبل از قاعدگی و این سندرم تمایز قائل شد.
علائم سندروم پیش از قاعدگی (سندرم PMS):
- احساس سفتی در سینه ها
- مشکلات خواب
- مشکلات معده و روده
- سر درد و کمر درد
- دردهای مفصلی و عضلانی
- تمرکز کاهش میابد
- استرس
- اختلالات خلقی
- گریه ناخود آگاه
این علائم از بیماری به بیمار دیگر متفاوت است. سندرم پیش از قاعدگی گاهی اوقات می تواند به شدت کل سیستم بدن را تحت تاثیر قرار دهد. علائم سندرم PMS می تواند به صورت علائم خفیف قبل از قاعدگی یا به شکل علائم شدید باشد که پزشک را مجبور به مداخله می کند.
تشخیص سندروم پیش از قاعدگی (سندرم PMS).
برخی از شکایات سندرم پیش از قاعدگی در بیشتر بیماران به شکلی خفیفی قابل مشاهده است ، اما ۳ تا ۸ درصد از زنان شکایاتی با شدت بسیار بالا را تجربه می کنند. تشخیص سندرم PMS فقط برای افرادی که معیارهای خاصی را دارند مناسب است.
خود زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی ، این مشکل را تشخیص می دهند و به دنبال متخصص زنان هستند. با این حال، اکثر این زنان علائم پیش از قاعدگی اغراق آمیز دارند یا بیماری دیگری دارند. برای تشخیص صحیح و انجام درمان مناسب باید معاینه کامل توسط متخصص زنان و زایمان انجام شود و آزمایشات لازم انجام شود.
۶ مرحله کلیدی برای تشخیص سندرم PMS یا سندروم پیش از قاعدگی:
- هیچ اختلال فیزیکی که باعث بروز علائم شود نباید وجود داشته باشد.
- باید علائمی مانند نفخ، بی قراری، استرس در بدن وجود نداشته باشد.
- علائم باید به طور منظم ظاهر شوند و معمولاً در نیمه دوم چرخه قاعدگی ناپدید می شوند.
- در نیمه اول قاعدگی باید یک دوره هفت روزه بدون علامت وجود داشته باشد.
- علائم باید در سه سیکل قاعدگی متوالی وجود داشته باشد و باید سه روز پس از قاعدگی ناپدید شود.
- علائم باید آنقدر شدید باشد که بر تعادل زندگی کاری، اجتماعی ، شخصی و روانی تأثیر بگذارد.
چه چیزی باعث سندروم پیش از قاعدگی (سندرم PMS) می شود؟
علت سندرم PMS به طور دقیق مشخص نیست. گمان می رود که تغییرات هورمونی در چرخه قاعدگی می تواند یک علت مهم باشد. این تغییرات ممکن است برخی از افراد را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد. برخی از مواد شیمیایی موجود در مغز نیز در PMS نقش فعالی دارند. استرس یا اختلالات خلقی باعث افزایش شکایات می شود.
علاوه بر این موارد، برخی از عوامل زیر را می توان به عنوان علت سندرم PMS برشمرد:
- کمبود ویتامین و مواد معدنی.
- خوردن غذاهای بسیار شور که احتباس آب بدن را افزایش می دهد
- عاداتی مانند مصرف الکل و کافئین که خلق و خو و انرژی بدن را تغییر می دهند.
درمان سندرم پیش از قاعدگی (سندرم PMS).
روش های درمانی برای سندرم PMS آزمایش شده است. هر درمانی برای هر بیمار به یک اندازه موثر نیست. روش های درمانی شامل سه بخش اصلی است.
- درمان غیر دارویی
- تجویز دارو
- درمان جایگزین
درمان غیر دارویی سندرم پیش از قاعدگی
هنوز داروی موثری برای درمان سندرم PMS ساخته نشده است. بیماران با علائم خفیف یا متوسط ممکن است از درمان غیر دارویی سندرم پیش از قاعدگی استفاده کنند. تغییر سبک زندگی بسیار مهم است. مهمترین نکته در روند درمان باید به آن توجه شود، حمایت روانی است.
نوشیدنی های کافئین دار میتواند باعث افزایش سردرد های مرتبط با PMS و حساسیت سینه ها شود. به دلیل این که زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در نیمه دوم سیکل قاعدگی به الکل حساسیت بیشتری دارند، نوشیدن الکل در این روزها باعث افزایش علائم سندرم PMS می شود. بیماران مبتلا به PMS که ادم دارند باید سیگار را ترک کنند . زیرا نیکوتین باعث افزایش احتباس آب در بدن می شود. در صورت لزوم باید مصرف نمک را محدود کرد و گوشت قرمز را در رژیم غذایی کاهش داد.
درمان سندرم قبل از قاعدگی با ورزش
ورزش منظم علائم PMS را کاهش می دهد. زندگی سالم و بدون استرس، مدیتیشن و یوگا به کاهش علائم سندرم PMS کمک می کنند.
درمان سندرم PMS با دارو
قرص های ضد بارداری:
این داروها به ویژه در بیماران مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی که قاعدگی نامنظم و درد قاعدگی دارند، مفید هست ، زیرا این دارو تخمک گذاری را سرکوب می کند. با این حال، در برخی از زنان، قرص های ضد بارداری می تواند علائم سندرم PMS را تشدید کند.
” تاکید می کنیم که قبل از هرگونه مصرف دارو و یا اقدام به خود درمانی با متخصص زنان و زایمان مشورت کنید. “
مسکن :
به محض شروع علائم، به طور منظم و در روز دوم و سوم قاعدگی مصرف می شوند. این دارو اثرات بسیار مثبتی بر روی شدت درد در سندرم PMS دارد.
درمان ادم:
به دلیل این که نیکوتین باعث افزایش ADH (هورمون نگهدارنده آب) در بدن می شود، سیگار کشیدن باید قطع شود. خوابیدن به پهلوی چپ ممکن است برای ادم مفید باشد.
درمان علائم روانی:
علائم روانی در PMS ممکن است به صورت افسردگی شدید ظاهر شود. در چنین مواردی، داروهای ضد افسردگی مناسب به خوبی علائم را سرکوب می کنند.
هیسترکتومی:
اگر تمام روش های امتحان شده موفقیت آمیز نباشد، هیسترکتومی به عنوان آخرین راه حل است.
برخی از ویتامین ها و مواد معدنی می توانند دردرمان سندرم PMS موثر باشند:
- اسید فولیک
- ویتامین E
- منیزیم
- ویتامین B6
- کلسیم و ویتامین D