عوامل موثر بر ناباروری
تولید مثل از نیازهای اولیه هر موجود زنده ای برای بقای نسل می باشد و فرزندآوری جز اصلی ترین اولویت های زندگی انسان ها می باشد و به این دلیل ناباروری باعث ایجاد مشکلاتی در خانواده می شود و حتی ممکن است موجب فروپاشی خانواده ها شود.
اما امروزه با پیشرفت علم پزشکی درمان ناباروری وجود دارد و امکان باروری برای اکثر افراد محقق شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید
ناباروری چیست؟
در صورتی که زوجین پس از ۱۲ ماه تلاش برای باروری و داشتن فعالیت مقاربتی به صورت طبیعی و بدون محافظت قادر به باروری نشوند یا دچار ناتوانی در نگهداری باروری باشند به آنها نابارور می گویند.
مدت زمان باروری در بانوان بالای ۳۵ سال کمتر از ۶ ماه می باشد.
ناباروری به دو گروه تقسیم می شود:
ناباروری اولیه:
در صورتی که زوجین پس از ۱۲ ماه فعالیت مقاربتی طبیعی و بدون محافظت قادر به باروری نباشند در گروه ناباروری اولیه قرار می گیرند.
ناباروری ثانویه
در صورتی که زوجین یک بار به صورت طبیعی و بدون محافظت و پیشگیری و درمان موفق به باروری شوند اما برای فرزند دوم دچار مشکل شوند در این گروه قرار می گیرند که ۵۰ درصد از ناباروری ها در این گروه قرار دارند.
عوامل موثر بر ناباروری
به طور کلی عوامل موثر بر ناباروری عبارتند از:
ناباروری مردان:
اختلال در تعداد اسپرم ها
شکل و میزان حرکات اسپرم ها
۳۵ درصد از ناباروری ها از مشکلات ناشی از مردان می باشد.
ناباروری زنان:
اختلال در تخمک گذاری
اختلال در دستگاه تناسلی
۵۰ درصد از ناباروری ها از مشکلات ناشی در زنان می باشد.
ناباروری بدون توجیه و دلیل مشخص:
این نوع ناباروری تلفیقی از ناباروری در مردان و زنان می باشد که ۲۰ درصد از ناباروری ها در این گروه قرار دارد.
راه های درمان ناباروری
درمان ناباروری با توجه به علت آن راه های درمانی متعددی دارد و مردان و زنان برای درمان ناباروری باید به بهترین متخصص زنان مراجعه کنند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک:
نامنظم شدن سیکل قاعدگی
افزایش رشد موهای زائد
افزایش جوش و آکنه
بزرگ شدن دو طرف تخمدان ها
خونریزی نامنظم رحمی
عدم تخمک گذاری منظم و ناباروری
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
این سندرم از عوامل اصلی ناباروری در بانوان می باشد و باید تحت درمان قرار بگیرد و در صورتی که درمان نشود به مرور زمان ضخامت مخاط رحم به طور غیرطبیعی افزایش می یابد و در سنین بالا موجب بروز سرطان رحم می شود.
روش های درمان تخمدان پلی کیستیک
کاهش وزن : با کاهش وزن سیکل قاعدگی تنظیم می شود و پروسه تخمک گذاری بهبود یافته و منظم می شود.
مصرف دارو: پزشک متخصص برای بانوان با تخمدان پلی کیستیک دارو تجویز می کند که موجب درمان تخمدان پلی کیستیک و درمان ناباروری می شود.
انجام عمل جراحی: اگر تخمدان پلی کیستیک با دارو درمان نشود و باروری صورت نگیرد پزشک متخصص با جراحی تخمدان سبب درمان عدم تخمک گذاری و بهبود آن و کاهش هورمون های مردانه می شود و زوجین بعد از یکسال می توانند باردار شوند.
تحریک تخمک گذاری
اختلال در تخمک گذاری عامل ناباروری است برای درمان ناباروری و تحریک تخمدان برای آزاد کردن تخمک داروهای هورمونی (کلومیفن سیترات ، HCG ، HMG) تجویز می شود.
درمان ناباروری با آی یو آی(IUI)
این روش درمان زمانی که علت بیماری نامشخص است و در بعضی موارد که علت ناباروری اختلال در اسپرم است انجام می شود .
در این روش درمانی فرد داروی تحریک تخمک گذاری مصرف می کند و در زمان تخمک گذاری مایع منی از مرد گرفته و در آزمایشگاه شستشو داده و جداسازی می شود و اسپرم های زنده با استفاده از لوله استریل به حفره رحم او وارد می شود.
زمان تخمک گذاری به وسیله سونوگرافی در روزهای متوالی از تخمدان ها و اندازه گیری هورمون های جنسی موجود در خون و ادرار تعیین می شود.
درمان ناباروری با آی وی اف(IVF)
باروری یا لقاح خارج رحم می باشد.
زمانی که علت ناباروری مشکل در تخمدان و ناباروری با علت مردانه و اندومتریوز و در مواردی که به لوله های رحمی آسیب وارد می شود.
ابتدا فرد باید داروی تحریک تخمک گذاری مصرف کند تا به تعداد کافی تخمک آزاد شود بعد از به حد مطلوب رسیدن فولیکول ها پزشک آمپول HCG تزریق می کند و پس از ۳۶ ساعت با استفاده از سونوگرافی از دیواره واژن و داروی بی حسی با سوزن هدایت شونده تخمک های مورد نیاز را جمع آوری می کند.
و همزمان با این عمل مایع منی را از مرد می گیرند و شستشو می دهند و در مجاورت تخمک ها قرار می دهند تا لقاح صورت گیرد سپس بعد از باروری تخمک ها، جنین هایی که مناسب هستند را با لوله استریل و به صورت سرپایی به رحم انتقال می دهند.
میکرواینجکشن
این روش مشابه IVF می باشد اما کمی پیشرفته تر از آن است.