فهمیدن این که باردار هستید احساسات زیادی نیز به همراه خود می آورد. بسته به شخص و شرایط فرد، این موارد احساسی ممکن است شامل شوک، خوشبختی و حتی شاید کمی ترس از چیزهای ناشناخته باشد. و اگر یک بیماری دارید، مانند کم کاری تیروئید، ممکن است از خود بپرسید که چگونه می تواند بر بارداری و کودک شما تأثیر بگذارد. آیا خطرات و عوارضی نیز وجود دارد؟ آیا کاری می توانید برای اطمینان از سلامتی خود و کودک خود انجام دهید؟
آنچه در این مقاله میخوانید
کم کاری تیروئید چیست؟
تیروئید غده ای پروانه ای شکل در قاعده گردن است و بخشی از سیستم غدد درون ریز بدن است که گروهی از غدد تولید کننده هورمون هایی هستند که بسیاری از عملکردهای بدن را تنظیم می کنند، از جمله :
- متابولیسم
- خواب
- عملکرد جنسی
- چرخه قاعدگی
- حالت
- ضربان قلب
- هضم
- دمای بدن
هنگامی که تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند، این بیماری کم کاری تیروئید (به عنوان تیروئید کم کار نیز شناخته می شود) نامیده می شود. در حالی که این بیماری قابل درمان است، اما این بیماری هیچ درمان دائمی ندارد.
دلایل کم کاری تیروئید
دلایل مختلفی برای کم کاری تیروئید وجود دارد که بیشتر آن ها شامل یک بیماری زمینه ای سلامتی یا انواع خاصی از درمان های پزشکی هستند. شایع ترین علل این بیماری عبارتند از:
- تیروئیدیت
تیروئیدیت، التهاب تیروئید است. در ابتدای این بیماری، تیروئید مقدار زیادی هورمون ترشح می کند. با این حال، بعد از چند هفته یا ماه، هورمون های غده شروع می شود و در نتیجه کم کاری تیروئید ایجاد می شود.
- اختلالات خود ایمنی
در حالی که کم کاری تیروئید ممکن است در نتیجه انواع مختلف اختلالات خود ایمنی باشد، مهم ترین عامل آن بیماری هاشیموتو یا بیماری گراو است و این شرایط باعث می شود سیستم ایمنی بدن به طور خاص به غده تیروئید حمله کند.
- پرتو درمانی
این مسئله در صورت تحت درمان بودن سرطان هایی که در سر و گردن قرار دارند، بیشتر اتفاق می افتد. در حقیقت، تقریباً ۵۰٪ بیماران تحت درمان این نوع سرطان دچار کم کاری تیروئید می شوند. این بیماری می تواند سال ها پس از اتمام درمان ایجاد شود.
- جراحی تیروئید
چه به دلیل بیماری یا سرطان، برداشتن بخشی از تیروئید یا اگر کل غده برداشته شود، باعث کم کاری تیروئید می شود. وقتی این اتفاق می افتد، مجبورید برای تنظیم هورمون های خود تا آخر عمر دارو بخورید.
علائم کم کاری تیروئید
علائم کم کاری تیروئید هنگامی شروع می شود که روند بدن شما به دلیل کم بودن سطح هورمون کاهش می یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، معمولاً علائم زیر را تجربه می کنیم:
- ضربان قلب کندتر
- افزایش وزن
- یبوست مزمن
- راحت خسته شدن
- پوست خشک
- فراموشی
- افسردگی
- گرفتگی عضلات
- مشکلات تمرکز
- تورم صورت
- صدای خشن
- ناخن شکننده
- درد مفصل
در حالی که این علائم مشترک هستند، اما ممکن است از یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشد. تنها راه برای اطمینان از اینکه آیا از کم کاری تیروئید رنج می برید، انجام آزمایش خون برای هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) است.
عوامل خطر در ایجاد کم کاری تیروئید
حتی اگر در حال حاضر علائم کم کاری تیروئید را تجربه نمی کنید، در صورت اعمال هر یک از عوامل زیر، ممکن است در معرض خطر ابتلا به این بیماری باشید :
- وضعیت تیروئید
- اختلال خود ایمنی
- سابقه خانوادگی
- دیابت نوع ۱
- تحت پرتودرمانی قرار گرفته اند
- کودکی مبتلا به بیماری تیروئید داشته باشید
پرکاری تیروئید چگونه بر بارداری تأثیر می گذارد؟
پرکاری تیروئید کنترل نشده می تواند تأثیرات مهمی بر سلامتی و رشد کودک شما داشته باشد. شدت پرکاری تیروئید می تواند از یک نفر به فرد دیگر متفاوت باشد.
چگونه بر سلامتی شما تأثیر می گذارد
- پری-اکلامپسیا
- داشتن هورمون های کم تیروئید در دوران بارداری می تواند منجر به یک فشار خون جدی به نام پری-اکلامپسیا شود که اگر درمان نشود، می تواند منجر به آسیب به اندام ها، به ویژه کبد و کلیه ها شود. اگر شرایط شدید باشد، می تواند منجر به مرگ شود.
- طوفان تیروئید
بیماری جدی دیگری که ممکن است نتیجه کم کاری تیروئید در دوران بارداری باشد ، طوفان تیروئید است. این وضعیت باعث می شود ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن به سطوح تهدید کننده زندگی افزایش یابد. درمان معمولاً به یون رادیواکتیو نیاز دارد، اما انجام این کار در دوران بارداری به کودک متولد شده آسیب می رساند. بنابراین، تیروئید باید با جراحی برداشته شود.
- تغذیه
در صورت استفاده از ویتامین های قبل از تولد بسیار مهم است که با بهترین متخصص زنان در تهران مشورت کنید، زیرا مواد معدنی موجود در ویتامین ها ممکن است جذب هورمون درمانی بدن را متوقف کند. اگر نگران مصرف ویتامین خود هستید، در مورد یک برنامه غذایی توصیه های پزشکی را دنبال کنید.
اگر مبتلا به کم کاری تیروئید نیستید اما علائم آن را تجربه کرده اید، به پزشک خود بگویید تا بتوانید آزمایشات مربوطه را انجام دهید. همچنین اگر بیشتر در معرض خطر کم کاری تیروئید هستید، نیز در گزارش پزشکی خود آن را ذکر کنید.
چگونه بر سلامت کودک تأثیر می گذارد
- رشد مغز
در طی سه ماهه اول، و نیمی از ماه دوم، جنین برای رشد طبیعی مغز به هورمون های تیروئید مادر متکی است. بنابراین، کنترل سطح هورمون ها در هر چهار هفته در نیمه اول بارداری بسیار مهم است. عدم انجام این کار ممکن است منجر به تاخیر در رشد، ضریب هوشی پایین و اختلال در مهارت های حرکتی کودک شود.
به منظور اطمینان از رشد سالم کودک شما، پزشک براساس سطح خاص هورمون های تیروئید، درمان جایگزینی هورمون را ارائه می دهد. این روش درمانی برای کودک شما بی خطر است و ممکن است در نیمه دوم بارداری کاهش یابد.
- قطع جفت
کم کاری تیروئید کنترل نشده ممکن است باعث جدا شدن جفت از دیواره رحم قبل از زایمان شود. از آنجا که کودک شما از جفت اکسیژن و تغذیه دریافت می کند، می تواند منجر به مرگ جنین شود. حتی اگر کودک شما در صورت قطع جفت در اواخر بارداری، زنده بماند، احتمال ابتلا به عوارض سلامتی طولانی مدت در آن ها بسیار زیاد است.
با تماس با ما، بدون توجه به سن و سابقه پزشکی، به شما کمک خواهیم کرد تا به همه سوالات مربوط به بهداشت باروری، درمان ناباروری پاسخ دهید و همچنین می توانید اطلاعات بیشتری درباره کم کاری تیروئید و بارداری کسب کنید.