Search
Close this search box.
افسردگی پس از زایمان

سوالات متداول درباره ی افسردگی پس از زایمان

افسردگی پس از زایمان (PPD)  با شروع غم و اندوه، اضطراب و خستگی عمیق از سال اول پس از زایمان مشخص می شود. نگرانی ، ناراحتی و استرس برای مدت کوتاهی پس از ورود نوزاد جدید کاملاً طبیعی است. این احساسات غالباً به عنوان “کودک آبی” شناخته می شود و معمولاً پس از مدت کوتاهی فروکش می کند و شدت آن کمتر می شود.

وقتی این احساسات شدید و مداوم تر می شوند، ممکن است افسردگی پس از زایمان باشد. اگر احساس می کنید از اختلال خلقی پس از زایمان رنج می برید ، از متخصص زنان و زایمان خود مخصوصا بهترین متخصص زنان در تهران کمک بگیرید. در زیر برخی از سوالات متداول مربوط به PPD که اکثر بیماران می پرسند را می بینید.

آیا افسردگی پس از زایمان شایع است؟

کاملا. طبق نتایج آزمایشاتی که در این زمینه انجام شده است، از هر ۷ زن ۱ نفر آن را تجربه می کند و تقریباً نیمی از این زنان سابقه افسردگی قبلی ندارند. هنگامی که با PPD دست و پنجه نرم می کنید، دانستن این که شما تنها نیستید، بسیار راحت کننده است و بسیاری از زنان دیگر نیز قبلاً در این مسیر قرار داشته اند. بسیاری از مادران علائم مشابهی از افسردگی پس از زایمان را تجربه می کنند.

علائم افسردگی پس از زایمان چیست؟

طیف گسترده ای از علائم افسردگی پس از زایمان از بیمار به بیمار دیگر متفاوت است، اما برخی از علائم شایع آن عبارتند از:

  • احساس غم و اندوه شدید و ناامیدی
  • اضطراب شدید یا نگرانی وسواسی
  • کناره گیری از تعاملات اجتماعی
  • تغییر در اشتها (پرخوری یا کم خوردن غذا)
  • بی خوابی یا خواب زیاد
  • احساس گناه و بی ارزشی
  • از دست دادن علاقه به فعالیت هایی که قبلاً لذت برده بودند
  • مشکل در پیوند با نوزاد جدید
  • افکار خودآزاری یا آسیب رساندن به کودک (افکار سرزده)

چه عواملی باعث افسردگی پس از زایمان می شود؟

در حالی که یک علت واحد در این باره قابل شناسایی نیست، روانشناسان فکر می کنند افسردگی پس از زایمان ناشی از ترکیبی از عوامل فیزیولوژیکی و عاطفی است. بلافاصله پس از تولد، دو هورمون اصلی در بدن زنان ، استروژن و پروژسترون ، به سرعت افت می کنند.

این تغییر ناگهانی می تواند تأثیر عمیقی بر روحیه و احساس کلی سلامتی بگذارد. به علاوه ، مراقبت از کودک هنگامی که والدین، خواب کافی ندارند می تواند احساس استرس ، ناکافی و پریشانی در هر والد جدید ایجاد کند.

به یاد داشته باشید، افسردگی پس از زایمان تقصیر شما نیست. این یک واکنش احساسی و جسمی به یک واقعه مهم زندگی است.

چه مدت پس از تولد کودک، افسردگی پس از زایمان رخ می دهد؟

پاک کردن تصور غلط رایج در مورد افسردگی پس از زایمان فقط بلافاصله پس از زایمان مهم است. در حالی که شروع آن می تواند در چهار یا پنج روز اول پس از تولد اتفاق بیفتد، اما این اتفاق نیز می تواند در هر زمان از سال اول زندگی کودک شما اتفاق بیفتد.

چه تفاوتی بین افسردگی پس از زایمان و “کودک آبی” وجود دارد؟

به اصطلاح “کودک آبی” یک دوره کوتاه از زمان درست پس از تولد است که والدین جدید احساس نگرانی ، خستگی و ناراحتی عمومی می کنند. این ها عوارض جانبی بسیار متداولی برای سازگاری با ورود یک نوزاد جدید هستند و اکثر مادران جدید نوعی “کودک آبی” را تجربه می کنند. افسردگی پس از زایمان، مجموعه ای شدیدتر از احساسات را به همراه دارد که برای مدت زمان طولانی تری (بیش از چند هفته) ادامه دارد.

من در مورد صدمه زدن به کودکم افکار ناخوشایند و ناخواسته ای دارم. آیا این طبیعی است؟

اصطلاح روانشناختی این عبارت “افکار سرزده” است و وقتی PPD با این افکار همراه باشد اغلب از آن به عنوان OCD پس از زایمان (اختلال وسواس اجباری) یاد می شود. مطالعاتی که در این زمینه انجام شد نشان داد که تا ۱۱ درصد زنان ممکن است علائم OCD پس از زایمان را تجربه کنند.

بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که در اکثر موارد این افکار صرفاً یک علامت گذرا هستند. این افکار غالباً حول و حوش کودک می چرخند، اما گاهی اوقات ممکن است افکار خودآزاری یا آسیب رساندن به همسر یا یکی از اعضای خانواده به وجود بیاید. اغلب اوقات بیمارانی که این افکار ناراحت کننده را تجربه می کنند تصور می کنند که ذهن خود را از دست می دهند.

به یاد داشته باشید، شما خود واقعیتان نیستید و این ها فقط علائمی هستند که توسط مغز شما آشکار می شوند و نیز پس از مدتی از بین می روند.

روان پریشی پس از زایمان چیست؟

روان پریشی پس از زایمان نوعی اختلال نادر پس از زایمان است که در آن زن دچار توهم، بیش فعالی، تغییرات خلقی شدید و سایر علائم شدید ناآرامی های روانی می شود. این اختلال از هر ۱۰۰۰ تولد در ۱ تا ۲ مورد اتفاق می افتد. زنانی که سابقه اختلال دو قطبی یا دوره های روان پریشی دارند ، در معرض خطر بیشتری برای تجربه روان پریشی پس از زایمان قرار دارند.

گرچه این یک بیماری جدی است که نیاز به کمک حرفه ای دارد، اما قابل درمان است. به زنانی که مشکوک به روان پریشی پس از زایمان هستند توصیه می شود با پزشک خود تماس بگیرند یا در شرایط اضطراری با اورژانس تماس بگیرند.

از کجا می توانم کمک بگیرم؟

اگر فکر می کنید علائم افسردگی پس از زایمان ، OCD یا روان پریشی را تجربه می کنید با متخصص زنان و درمان ناباروی و زایمان تماس بگیرید. پزشکان به تشخیص مشکل و ارتباط شما با منابع مناسب کمک خواهند کرد.

اگر در حال حاضر به کمک نیاز داشته باشم چه کاری می توانم انجام دهم؟

اگر دچار بحران هستید یا علائمی را تجربه می کنید که ممکن است شما یا کودک را فوراً در معرض خطر قرار دهد ، به شما توصیه می شود تا با اورژانس تماس بگیرید و به اورژانس بروید.

برای بهتر شدن چه کارهایی می توانم انجام دهم؟

هر کسی که احتمال دارد دچار PPD شده باشد باید برای تشخیص و مراقبت حرفه ای ملاقاتی با پزشک داشته باشد. گاهی اوقات مشاوره یا دارو گزینه های درمانی توصیه شده ای هستند که می تواند به شما کمک کند بهترین شرایط را برای وضعیت خاص خود تعیین کنید. مبتلایان به PPD می توانند به تنهایی چند کار انجام دهند که به کاهش علائم و تسریع در بهبودی کمک می کند :

  • خواب :

اول و مهم ترین کار برای کاهش افسردگی پس از زایمان، داشتن استراحت کافی است. ممکن است در مورد یک نوزاد تازه متولد شده غیرممکن به نظر برسد، اما اگر بتوانید یک دوست یا یکی از اعضای خانواده خود را برای کمک پیدا کنید تا بتوانید چند چرت اضافی اینجا و آنجا در روز بزنید ، خیلی موثر خواهد بود.

  • صحبت کردن :

در مورد افکار و احساسات خود صادق باشید و به یاد داشته باشید که هیچ چیز شرم آوری در آنچه شما تجربه می کنید وجود ندارد، و بسیاری از زنان این دوره را تجربه کرده اند.

  • ورزش :

فقط یک پیاده روی ساده در اطراف خانه شما می تواند به ویژه برای مغز مفید باشد. اما مطمئن باشید که قبل از شروع یک برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید، مخصوصاً اگر تازه زایمان کرده اید.

  • به خودت آسان بگیر :

در این مرحله از زمان ، باید تمرکز خود را به سمت بهبودی و سلامتی خود معطوف کنید. سعی کنید احساس گناه نکنید که چرا کارهای بیشتری از دست شما برنمیاید و یا نمی توانید آن ها را انجام دهید. اهداف مراقبانه و واقع بینانه خود را هنگام مراقبت از خود و نوزاد جدید خود تعیین کنید و هنر دلسوزی برای خود را نیز تمرین کنید.

در حالی که همسرم افسردگی پس از زایمان را پشت سر می گذارد چگونه می توانم از شریک زندگی یا اعضای خانواده ام حمایت کنم؟

همسر، دوستان نزدیک و اعضای خانواده می توانند نقش اساسی در کمک به مبتلایان به PPD در مسیر بهبودی داشته باشند. آنچه که آنها می توانند برای کمک به آن ها انجام دهند عبارت اند از:

  • مشورت با دکتر :

اغلب اوقات ، اعضای نزدیک خانواده اولین کسی هستند که متوجه می شوند ممکن است تغییری در رفتار مادر پس از زایمان رخ داده است. اگر مشکوک هستید که شخصی که دوستش دارید ممکن است علائم PPD داشته باشد، می توانید در تعیین وقت ملاقات با پزشک به او کمک کنید و به او کمک کنید تا توصیه های پزشک را دنبال کند.

  • گوش دهید :

برای هر کسی که PPD را تجربه می کند مهم است که در مورد احساس و تفکر خود بتواند به راحتی صحبت و گفتگو کند. بنابراین بهتر است شنونده آن ها باشید.

  • تقسیم کارها :

یکی از علائم رایج PPD احساس فشار بیش از حد توسط همه وظایف و انتظارات جدیدی است که همراه با ورود کودک رخ می دهد. بهترین کمک به زنانی که افسردگی پس از زایمان دارند این است که  پیشنهاد دهید مقداری از حجم کار را به اشتراک گذاشته و به شریک زندگی یا اعضای خانواده خود کمک کنید تا اهداف و انتظارات واقع بینانه ای را در مورد این مسئولیت های جدید تعیین کنند.

  • به بهبودی کامل اعتقاد داشته باشید:

به یاد داشته باشید که این علائم و کشمکش ها فقط برای یک فصل وجود دارد. در حالی که ممکن است از خود بپرسید که آیا عزیز شما هرگز به حال عادی خود باز خواهد گشت یا خیر، اما شما هر دلیلی دارید که به بهبودی کامل اعتقاد داشته باشید و همواره در کنار ایشان باشید. اگر این کار را نکنید، ممکن است اوضاع را برای عزیز شما بدتر کند.

به کمک بهترین متخصص زنان در تهران و یا متخصص درمان ناباروری می توانید این دوره را به سرعت و راحتی پشت سر بگذارید. تنها کافی است که با ما تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط