Search
Close this search box.
آی یو آی برای چه کسانی جواب می دهد

آی یو آی برای چه کسانی جواب می دهد

iui برای چه کسانی جواب می دهد؟ IUI روشی مدرن برای درمان ناباروری با نرخ موفقیت نسبتا خوبی است. این شیوه برای افراد با مشکلات ناباروری نامشخص و زنان با اختلالات مرتبط با تخمک‌گذاری کمک‌‌کننده است. سابقه عفونت مکرر، ناباروری شدید مردانه و اندومتریوز شدید شرایطی هستند که احتمال موفقیت آی یو آی را کم می‌کنند. شرح کامل این مطلب را در ادامه بخوانید.

آی یو آی چیست؟

IUI یا لقاح داخل رحمی روشی برای درمان ناباروری است که در آن اسپرم باکیفیت را به طور مستقیم در رحم قرار می‌دهند. این فرآیند برای افزایش احتمال برخورد اسپرم با لوله‌های فالوپ انجام می‌شود. البته این روش ابتدا باید با معاینات کامل پزشکی و تایید متخصص انجام شود. تحریک تخمدان‌ها با انواع داروها انجام می‌شود.

برای اطلاعات بیشتر: تفاوت بین لقاح مصنوعی (IVF) و لقاح داخل رحمی (IUI)

سپس پزشک با روش‌هایی سطح هورمون‌ها را برای روند رشد فولیکول‌ها بررسی می‌کند. با رشد و بلوغ فولیکول‌ها تزریقات خاصی برای تحریک تخمک‌گذاری انجام می‌شود. تزریق هورمون گنادوتریپن جفتی انسان (hCG) یکی از آنهاست. سپس اسپرم در فرآیندی خاص شسته می‌شود تا اسپرم‌های باکیفیت جدا شود. سپس نوبت به لقاح یا قرار دادن اسپرم‌ها داخل رحم می‌رسد.

iui برای چه کسانی جواب می دهد؟

iui برای چه کسانی جواب می دهد؟

iui برای چه کسانی جواب می دهد؟ افرادی که شرایط زیر را دارند با تایید متخصص زنان و زیمان می‌توانند سراغ تعیین جنسیت با IUI بروند:

  1. ناباروری بدون علت مشخص: اگر با وجود انجام آزمایش‌های دقیق، علت خاصی برای ناباروری شناسایی نشود، آی یو آی از گزینه‌های درمان ابتدایی است. این روش درمانی تعداد اسپرم‌هایی که به لوله فالوپ می‌رسند را افزایش داده و احتمال باروری را بیشتر می‌کند.
  2. ناباروری در آقایان: تعداد اسپرم، شکل عادی و قدرت حرکت از مولفه‌های اسپرم باکیفیت و باقابلیت باروری است.  آی یو آی می‌تواند با متمرکز کردن اسپرم‌های باکیفیت و حرکت آنها به سمت تخمک احتمال بارداری را افزایش دهد.
  3. عوامل مرتبط با دهانه رحم: غلظت نامناسب مخاط دهانه رحم موجب پیشگیری از ورود اسپرم‌ها به تخمک می‌شود. با IUI دستگاه از ورودی رحم عبور کرده و در محل نزدیک به تخمک‌ها قرار می‌گیرد. این وضعیت احتمال ترکیب تخمک و اسپرم را افزایش می‌دهد.
  4. اختلالات مرتبط با تخمک‌گذاری: زنانی که تخمک‌گذاری نامنظم دارند می‌توانند با روش آی یو آی و با داروهای تحریک‌کننده اقدام به بارداری کنند.
  5. آلرژی به مایع منی: در برخی از موارد نادر، بدن زن ممکن است به پروتئین‌های خاصی در مایع منی واکنش نشان دهد. برای پیشگیری از این واکنش، اسپرم را شستشو می‌دهند و پروتئین را از آن جدا می‌کنند.

برای اطلاعات بیشتر: درمان ناباروری به روش IVF یا تلقیح آزمایشگاهی چگونه است؟

در پاسخ به این سوال که آی یو آی برای چه کسانی جواب می‌دهد باید بگوییم شرایط خاص پزشکی زن و مرد باید به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرد. به طور کلی این شیوه بیشتر برای زوجینی به کار می‌آید که دیگر روش‌های درمان ناباروری را امتحان کرده‌اند اما پاسخی نگرفته‌اند.

آی یو آی برای چه کسانی جواب نمی دهد؟

در برخی از موارد، آی یو آی برای متقاضیان درمان ناباروری کاربرد ندارد. شرایطی که نباید در آن سراغ ناباروری برویم؟

آی یو آی برای چه کسانی جواب نمی دهد؟
  1. ناباروری شدید مردانه: در مواردی که اسپرم از لحاظ کیفیت به اندازه‌ای پایین است که نمی‌توان از آن اسپرم با قدرت باروری جدا کرد، در این حالت آی یو آی عملی تاثیری ندارد. روش‌های دیگر مثل IVF (لقاح مصنوعی) یا تزریق اسپرم به داخل تخمک یا استفاده از اسپرم اهدا‌کننده مناسب‌تر است.
  2. اندومتریوز شدید: اندومتریوز موجب زخم و آسیب به اندام‌های تولید مثل می‌شود. در موارد متوسط تا شدید اندومتریوز احتمال بارداری با آی یو آی به مراتب کمتر است. این وضعیت روی کیفیت تخمک‌ها، وضعیت رحم و توانایی رحم در رشد جنین تاثیر می‌گذارد. در چنین مواردی متخصص زنان و زایمان معمولا درمان با IVF را توصیه می‌کند.
  3. مشکلات مرتبط با لوله فالوپ: در روند انجام آی یو آی، دستگاه از طریق یکی از ورودی‌های فالوپ اسپرم را وارد می‌کند. اگر هر دو لوله فالوپ دچار مشکل شوند. در این حالت IUI درمان مناسبی نیست و بهتر است سراغ آی وی اف بروند.
  4. سابقه عفونت مکرر: عفونت‌های مکرر لگنی و عفونت‌های مقاوم به درمان

آی یو آی تنها شیوه درمان ناباروری نیست. اگر IUI برای فرد پاسخگو نیست می‌تواند سراغ روش‌های درمانی دیگری رفته و آنها را امتحان کند.

برای اطلاعات بیشتر: درصد موفقیت IVF

نحوه انجام

روش IUI یا لقاح داخل شکمی شامل چندین مرحله است. مشاوره با متخصص زنان و زایمان قدم ابتدایی است. در این مرحله پزشک متخصص وضعیت بیمار را بررسی کرده و با انجام آزمایش‌هایی درمان با IUI‌ را تایید می‌کند. در مرحله بعد متخصص با بررسی وضعیت تخمک‌گذاری اقدام به تجویز داروهایی برای تحریک تخمدان‌ها می‌کند. این فرآیند شانس باروری را افزایش می‌دهد. با بلوغ فولیکول‌ها هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) برای تحریک تخمک‌گذاری تزریق می‌شود.

جمع آوری اسپرم‌ها با هدف شستن و تفکیک اسپرم باکیفیت انجام می‌شود. در نهایت هم نوبت به قرار دادن اسپرم‌ها می‌رسد. یک کاتتر نازک و انعطاف‌پذیر برای قرار دادن اسپرم شسته‌شده مستقیماً در رحم از قرار می‌گیرد. دوره نقاهت این شیوه کوتاه است و پس از انجام آی یو آی می‌توانید به فعالیت‌های روزمره خود برگردید. پس از دو هفته آزمایش بارداری انجام دهید تا ببینید فرآیند موفقیت‌آمیز بود یا خیر.

مراقبت‌های بعد از عمل IUI

مراقبت های بعد از عمل IUI

بعد از انجام IUI، باید به چند نکته کلی برای به حداکثر رساندن شانس موفقیت و اطمینان از سلامتی‌تان توجه کنید. در ادامه به نکات مراقبتی بعد از آی یو آی می‌پردازیم:‌

  1. استراحت: پس از عمل، معمولاً باید حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه دراز بکشید و استراحت کنید. این کار به آرامش بدن شما کمک کرده و شانس رسیدن اسپرم به تخمک را افزایش می‌دهد.
  2. اجتناب از فعالیت‌های سنگین: پس از آی یو آی می‌توانید به فعالیت‌های عادی خود برگردید. البته باید از بلند کردن اجسام سنگین و ورزش‌های شدید خودداری کنید. فعالیت‌های سبک مانند پیاده‌روی یا یوگای ملایم مناسب هستند.
  3. رژیم غذایی سالم و نوشیدن آب کافی: یک رژیم غذایی متعادل شامل میوه‌ها، سبزیجات، پروتئین‌های کم‌چرب و غلات کامل برای خود آماده کنید. غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها مانند توت‌ها و آجیل‌ها مفید هستند. به اندازه کافی آب بنوشید.
  4. اجتناب از الکل و سیگار: از نوشیدن الکل و کشیدن سیگار خودداری کنید، این موارد بر باروری و سلامت کلی بیمار تأثیر منفی دارند.
  5. مدیریت استرس و مثبت‌اندیشی: با فعالیت‌هایی مثل مدیتیشن، یوگای ملایم و تمرینات تنفسی عمیق سعی کنید سطح استرس خود از نتیجه آی یو آی را به حداقل برسانید.

برای اطلاعات بیشتر: چه عواملی باعث شکست ای وی اف (IVF) می شوند؟

در نهایت هم باید در جلسات معاینه به صورت منظم شرکت کنید، داروهای تجویزی پزشک را مصرف کنید و هرگونه علائم اعم از لکه‌بینی، خونریزی یا درد را به پزشک اطلاع دهید.

کلام پایانی

در این مطلب به پاسخ این پرسش که آی یو آی برای چه کسانی جواب می‌دهد پرداختیم. آی یو آی برای خانم‌هایی که عفونت‌های مکرر، آندومتریوز و مشکلات مرتبط با لوله فالوپ ندارند جواب می‌دهد. از طرفی وضعیت کلی رحم برای وضع حمل هم برای بارداری موفق اهمیت زیادی دارد.  خانم‌هایی که به مایع منی آلرژی دارند، مشکلات مرتبط با دهانه رحم یا اختلالات مرتبط با تخمک‌گذاری دارند می‌توانند با آی یو آی بچه‌دار شوند. در آقایان هم در صورت داشتن اسپرم باکیفیت می‌توان به بارداری با IUI امیدوار بود. جزئیات بیشتر را در این مطلب ذکر کردیم. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط