بیماری های مقاربتی بیماری هایی هستند که از طریق تماس جنسی، واژینال و مقعد قابل انتقال هستند. بسیاری از باکتری ها، ویروس ها و انگل ها از طریق تماس جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. انواع مختلف بیماری های مقاربتی وجود دارد و این بیماری ها عبارتند از:
ایدز، HPV، سوزاک، هپاتیت B، کلامیدیا، سیفلیس، HSV، تریکوموناس، مولوسکوم کونتاژیوزوم، سیفلیس و …. امروزه برخی از آنها قابل درمان هستند، در حالی که برخی دیگر قابل درمان نیستند. بیماری های قابل درمان عبارتند از: سوزاک، کلامیدیا و تریکوموناس.
هپاتیت B، هرپس سیمپلکس، ایدز و HPV بیماری های مقاربتی هستند که قابل درمان نیستند. احتمال انتقال بیماری های جنسی از مادر به جنین در دوران بارداری و زایمان وجود دارد. شرایطی وجود دارد که بیماری های مقاربتی برای ورود به بدن وجود دارد.
- رابطه جنسی محافظت نشده
- علائم در ناحیه تناسلی
- ناقل یک بیماری مقاربتی
- داشتن یک زندگی جنسی فعال، یعنی داشتن رابطه جنسی با افراد زیاد
- استفاده از مواد مخدر
- بدون اطلاع از اینکه همسرتان بیمار است
در صورت وجود این شرایط، میزان شیوع بیماری های مقاربتی به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و سلامت افراد به خطر می افتد. برای جلوگیری از بروز چنین موقعیت هایی، باید از روابط مشکوک خودداری کرد و یک زندگی جنسی طولانی مدت و تک همسری را حفظ کرد. علاوه بر این، استفاده از لوازم پیشگرانه در حین رابطه جنسی، خطر انتقال بیماری های جنسی مقاربتی را کاهش می دهد.
برای اطلاعات بیشتر: زمان تزریق واکسن گارداسیل
پزشکان نقش بسزایی در پیشگیری و درمان بیماری های مقاربتی دارند. تشخیص و درمان صحیح بیمار بسیار مهم است. در درمان بیماری های جنسی در صورت امکان باید عامل عفونی را از بدن پاک کرد و در صورت عدم امکان علائم بیماری را کاهش داد و از همه مهمتر آموزش و مشاوره مناسب به بیمار داده شود. تا از سرایت آن به افراد دیگر جلوگیری شود. زیرا بهترین راه برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی سبک زندگی مناسب است.
انواع بیماری های مقاربتی
در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد که بیماری های مقاربتی چیست، چگونه از بیماری های جنسی محافظت کنیم، چه آزمایش هایی برای بیماری های مقاربتی انجام می شود، برای بیماری های جنسی به کدام متخصص مراجعه کنم و چه زمانی بیماری های مقاربتی رخ می دهد.
۱. ایدز
این بیماری از طریق تماس خون و مایعات جنسی منتقل می شود و نیاز به مصرف مادام العمر دارو دارد. ایدز که توسط ویروسی به نام HIV ایجاد می شود، در ابتدا با علائمی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی خود را نشان می دهد، اما با گذشت زمان در بدن تکثیر می شود و سیستم ایمنی را از بین می برد.
۲. HPV
این بیماری پس از تماس پوست با پوست فرد دیگر منتقل می شود. زگیل تناسلی یک بیماری بسیار شایع است و در برخی بیماران خود را به صورت زگیل نشان می دهد و در برخی بیماران هیچ علامتی ندارد. HPV بیشتر در ناحیه تناسلی ایجاد می شود و می توان آن را با روش های جراحی مانند الکتروکوتر و کرایوتراپی درمان کرد.
برای اطلاعات بیشتر: زگیل تناسلی بعد از چند وقت نمایان میشود؟
۳. سوزاک
این بیماری از راه های مقعدی، دهانی و واژینال منتقل می شود و علائم آن را بیشتر در سنین پایین نشان می دهد. این امکان برای بیماران مبتلا به HPV وجود دارد که پس از مصرف آنتی بیوتیک مناسب از شر این بیماری خلاص شوید.
۴. هپاتیت B
هپاتیت B که با واکسیناسیون از آن جلوگیری می شود، از طریق خون، ادرار و مایعات بدن منتقل می شود. زمانی که درمان هپاتیت B به تاخیر بیفتد، عواقبی مانند سرطان کبد و نارسایی کبد در مراحل پیشرفته آن را به همراه دارد.
۵. کلامیدیا
این یک بیماری بسیار شایع است و علائم آن ۳ هفته پس از رابطه جنسی ظاهر می شود. به راحتی با مصرف آنتی بیوتیک از بین می رود.
۶. سیفلیس
سیفلیس که شایع ترین بیماری مقاربتی است. در ناحیه ای که ایجاد می شود زخم ایجاد می کند. وقتی به زخم هایی که در ابتدا ایجاد می شود توجه نشود خود به خود خوب می شود اما وقتی کاملاً خوب نشد مرحله دوم رخ می دهد یعنی بیماری پیشرفت کرده است. در صورت تاخیر در تشخیص و درمان می تواند منجر به آسیب بدن و حتی مرگ شود.
۷. HSV
عفونت HSV که به عنوان تبخال نیز شناخته می شود، از پوست به پوست منتقل می شود و در مخاط پوست رخ می دهد. هدف از درمان عفونت HSV؛ برای از بین بردن ویروس نیست، بلکه برای جلوگیری از انتشار آن است.
۸. تریکوموناس
این یک بیماری است که در مردان و زنان رخ می دهد، با سوزش در ادرار، ترشحات زرد و سبز، خلق و خوی متشنج خود را نشان می دهد و با کمک داروهای ضد انگلی درمان می شود.
۹. تبخال
عفونت تبخال نیز از راه جنسی منتقل می شود و بسیار شایع است. این یک عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است. ۲ نوع تبخال وجود دارد. HSV1 و HSV 2. اگرچه HSV 2 بیشتر از طریق جنسی منتقل می شود، HSV 1 نیز می تواند از طریق جنسی منتقل شود.
همچنین بخوانید: چه کسانی باید واکسن گارداسیل تزریق کنند؟
علائم تبخال چیست؟
HSV 1 باعث ایجاد تبخال بر روی لب ها می شود، در حالی که HSV 2 باعث ایجاد زخم های دردناک تاولی در ناحیه تناسلی می شود. با این حال، فرد مبتلا به HSV1 می تواند در حین داشتن رابطه جنسی دهانی، ویروس را به شریک زندگی خود منتقل کند. در این مورد، HSV 1 نیز می تواند باعث تبخال تناسلی شود.
تبخال چگونه درمان می شود؟
هیچ درمان قطعی برای تبخال وجود ندارد. تبخال یک بیماری مزمن، مادام العمر و عود کننده است. درست مانند HPV، پس از ورود به بدن می تواند سال ها بدون علائم باقی بماند. هنگامی که سیستم ایمنی از بین می رود، می تواند باعث ایجاد ضایعات در دهان یا ناحیه تناسلی شود. داروهای ضد ویروسی که در درمان تبخال تجویز می شوند علائم را کاهش می دهند. اما HSV را به طور کامل از بدن حذف نمی کند.
تست بیماری های مقاربتی در تهران
برخی از بیماری های مقاربتی در آزمایش خون خود را نشان می دهند، در حالی که برخی دیگر در کشت خود را نشان می دهند. اگر رابطه مشکوکی داشته اید، می توانید تست های بیماری جنسی زیر را انجام دهید، حتی اگر علائمی نداشته باشید. آزمایش بیماری های جنسی را می توان در بیمارستان های دولتی یا کلینیک های خصوصی در تهران انجام داد.
بیماری های مقاربتی که در آنها تجزیه و تحلیل خون ضروری است
در آزمایش بیماری های جنسی، عوامل زیر بیشتر در آزمایش خون بررسی می شوند.
- ویروس هپاتیت B
- ویروس هپاتیت C
- HIV (ایدز)
- سیفلیس (سیفلیس)
آزمایش بیماری جنسی چه زمانی باید انجام شود؟
مردان و زنان با عوامل خطر بیماری های جنسی باید آزمایشات خود را در فواصل منظم انجام دهند.
- اگر تک همسر نیستید
- اگر همسر شما به یک بیماری جنسی مبتلا شده است
- حتی اگر هیچ شکایتی ندارید، باید سالی یک بار آزمایش بیماری جنسی انجام دهید.
جلوگیری از بیماری های مقاربتی
راه های زیادی برای پیشگیری از بیماری های مقاربتی وجود دارد. روش های محافظت در برابر بیماری های مقاربتی به شرح زیر است:
- پرهیز از روابط جنسی مشکوک
- داشتن یک زندگی جنسی تک همسر
- استفاده از کاندوم در هنگام رابطه جنسی
- داشتن آزمایشات مناسب در صورت شک
- اجتناب از استفاده مشترک از لوازم شخصی
- اطلاع رسانی به یکدیگر در مورد وجود بیماری های جنسی در شریک زندگی
برای اطلاعات بیشتر: چرا باید واکسن گارداسیل بزنیم؟
بیماری های مقاربتی می تواند آثار بسیار مخربی هم بر سلامت و هم بر زندگی اجتماعی فرد بگذارد. امروزه انواع مختلفی از بیماری های جنسی وجود دارد. بیماری های جنسی؛ آمیزش جنسی محافظت نشده، داشتن رابطه جنسی با بسیاری از افراد شرایطی را به وجود می آورد. بیماری های مقاربتی لزوماً نیازی به تماس ندارند و از طریق بزاق، خون، ترشحات واژن و اسپرم قابل انتقال هستند. در روزهای اول ممکن است متوجه نشوید که آیا این بیماری توسط افرادی که بیماری های مقاربتی دارند منتقل می شود یا خیر.
علائم شایع بیماری های مقاربتی؛ ترشحات واژن، سوزش هنگام ادرار، تکرر ادرار، اسهال و حالت تهوع و تعریق زیاد است. تمامی این موارد علائم بیماری های مقاربتی است و نوعی بیماری است که نیاز به تشخیص و درمان به موقع دارد. علاوه بر این، ممکن است علائمی مانند خارش واژن، تب، درد در حین رابطه جنسی، بثورات پوستی وجود داشته باشد. تنها راه سالم برای پیشگیری از بیماری های جنسی تک همسری است. افراد باید در استفاده از کاندوم بسیار حساس و محتاط باشند. کاندوم باید در ابتدای رابطه جنسی استفاده شود. روان کننده های مناسب برای کاندوم باید در هنگام رابطه جنسی ترجیح داده شوند.
آزمایش انواع بیماری مقاربتی
آزمایش هایی برای درک وجود بیماری های جنسی انجام می شود. آزمایشات بیماری های مقاربتی عبارتند از:
- HIV
- HBSAG (هپاتیت B)
- HCV (هپاتیت C)
- HSV نوع ۲
- آنتی ژن کلامیدیا
- اورهاپلاسما و مایکوپلاسما
- VDRL
برای اطلاعات بیشتر: سوالات متداول درباره واکسن گارداسیل
برای بیماری های مقاربتی به کدام متخصص مراجعه کنیم؟
بیشتر بیماران مشکوک اطلاعی ندارند که به کدام متخصص مراجعه کنند و در این موضوع شک و تردید زیادی دارند. برای بیماری های مقاربتی آقایان باید به اورولوژیست و خانم ها به متخصص زنان و زایمان مراجعه شود.
بیماری های مقاربتی چه زمانی رخ می دهد؟
طول مدت بیماری های مقاربتی نسبت به نوع عفونت و وضعیت سیستم ایمنی بدن بیمار متفاوت است. عفونت های باکتریایی در عرض ۲-۳ روز خود را نشان می دهند، در حالی که برخی از عفونت های ویروسی زمان زیادی طول می کشد تا ظاهر شوند. در موارد مشکوک آزمایش خون باید ۳ ماه دیگر تکرار شود.
آیا این بیماری در طول رابطه جنسی محافظت شده مسری است؟
ما اطلاعاتی در مورد تک همسری و استفاده از کاندوم به عنوان روش های محافظت در برابر بیماری های مقاربتی ارائه کردیم. استفاده از کاندوم ممکن است برای محافظت در برابر برخی از بیماری های جنسی کافی نباشد. به جز HPV، سایر بیماری ها در طول رابطه جنسی محافظت شده منتقل نمی شوند. به دلیل این که HPV توسط ویروس ها و باکتری ها ایجاد می شود، نه تنها از طریق رابطه جنسی، بلکه از طریق خون، تماس با پوست و اقلام معمولی نیز قابل انتقال است. برای پیشگیری از بیماری ها نباید وسایل بهداشتی شخصی مشترک باشد و در صورت استفاده فرد دیگری باید دور انداخته شود.
بیماری های مقاربتی چه قدر طول می کشد تا ظاهر شوند؟
به دلیل این که علائم بیماری های مقاربتی بلافاصله ظاهر نمی شوند، ممکن است تشخیص این بیماری زمان ببرد. بیماری های جنسی در دو مرحله ظاهر می شوند. مرحله اول دوره ای است که علائم بین ۱۰ تا ۹۰ روز پس از رابطه جنسی خود را نشان می دهند. در این دوره، زخم های قرمز رنگ در رکتوم و ناحیه واژن ایجاد می شود و پس از مدتی خود به خود از بین می روند. با این حال، بهبود زخم ها به معنای از بین رفتن بیماری نیست و مرحله دوم بیماری شروع می شود، روند دشوارتر می شود و این مسری ترین دوره بیماری است.
سلام وقت بخیر
من رابطه محافظت نشده داشتم، میخواستم راهی معرفی کنید که بتونم به صورت کامل چکاپ کنم و از سالم بودن بدنم نسبت به تمامی بیماری های مقاربتی مطمئن شوم، ممنون
سلام وقت بخیر
باید به متخصص اورولوژی مراجعه کنید و آزمایش خون و تست hpv بدید.