Search
Close this search box.
زایمان زودرس

۱۰ باور اشتباه در مورد زایمان زودرس که واقعیت ندارد

زایمان زودرس

زایمان زودرس به زایمانی گفته می شود که قبل از هفته سی و هفتم بارداری اتفاق می افتد. از هر ۱۰۰ نوزاد، ۸ نوزاد نارس به دنیا می آیند.

توصیه فوری زایمان زودرس:

اگر کمتر از هفته ۳۷ بارداری دارید و موارد زیر را دارید با ماما یا واحد زایمان تماس بگیرید:

  1. انقباضات یا سفت شدن منظم
  2. دردهای پریود گونه
  3. فوران یا چکه‌ای مایع از واژن شما – این ممکن است همان کیسه‌ی آب شما باشد که پاره شده است.
  4. کمردردی که برای شما عادی نیست
  5. بهترین متخصص زنان و زایمان تهران یا بیمارستان بررسی، آزمایش و معاینه را برای دریافتن به اینکه آیا:
  6. کیسه آب شما پاره شده است
  7. شما در حال زایمان هستید
  8. شما عفونت دارید

اینها ممکن است شامل معاینه واژینال، آزمایش خون، آزمایش ادرار و کاردیوتوکوگرافی برای ثبت انقباضات و ضربان قلب کودک باشد. آنها باید شما و کودکتان را بررسی کنند تا بفهمند در حال زایمان هستیدیا خیر و در مورد انتخاب های مراقبتی خود با شما صحبت کنند.

دلایل زایمان زودرسزایمان زودرس برنامه ریزی شده

در برخی موارد، زایمان زودرس برنامه ریزی شده و القا می شود، زیرا  در برخی موارد برای نوزاد ایمن تر است که زودتر به دنیا بیاید.

این می تواند به دلیل یک وضعیت سلامتی در مادر (مانند پره اکلامپسی) یا در نوزاد باشد. ماما و پزشک با شما در مورد مزایا و خطرات ادامه بارداری در مقابل نارس به دنیا آمدن نوزادتان صحبت خواهند کرد.

شما همچنان می توانیدیک برنامه زایمان تهیه کنید و خواسته های خود را با همسر، ماما و پزشک خود در میان بگذارید.

اگر کیسه‌ی آب شما پاره شده باشد

اگر کیسه‌ی آب شما پاره شده باشد به نام پارگی پرده های قبل از زایمان زودرس ( P-PROM)، خطر عفونت برای شما و کودکتان افزایش مییابد.

قطعاً به این معنی نیست که شما در حال زایمان هستید، اما ممکن است به شما توصیه شود که چند روز در بیمارستان بمانید. هنگامی که مرخص می شوید، به شما توصیه می شود اگر موارد زیر رخ بدهد فوراً با ماما یا واحد زایمان تماس بگیرید

دمای بدن شما بالا برود و احساس گرما و لرز می کنید

هر مایعی که از واژن شما می آید سبز یا بدبو باشد

اگر خونریزی داشته باشید

در ناحیه شکم یا کمر احساس درد بکنید

دچار انقباضات شکم شوید

حرکات کودک شما کند یا متوقف می شود یا الگوی حرکات معمول او تغییر کند

اگر زایمان زودرس شما برنامه ریزی شده یا برنامه ریزی نشده باشد یا اگر  کیسه ‌ی آب شما زودتر از موعد پاره شده باشد، ممکن است تزریق استروئید به شما پیشنهاد شود.

اگر کیسه ی آب شما پاره نشده باشد

ماما یا پزشک شما باید علائم زایمان زودرس را با شما در میان بگذارد و بررسی کند که آیا شما در حال زایمان هستید یا خیر. این بررسی‌ها می‌تواند شامل سؤال در مورد سابقه پزشکی و بارداری و علائم احتمالی زایمان باشد، مانند:

انقباضات – چقدر طولانی، چقدر قوی و چقدر از هم فاصله دارند

هر دردی

هر مایعی که از واژن شما می آید

ممکن است به شما معاینه واژینال پیشنهاد شود و نبض، فشار خون و دمای شما نیز بررسی شود.

ماما یا پزشک شما نیز نوزاد شما را معاینه خواهد کرد. آن‌ها احتمالاً برآمدگی شما را احساس می‌کنند تا بفهمند که چه موقعیتی دارد و سر نوزاد در چه شرایطی در لگن شما قرار دارد.

آنها همچنین باید در مورد حرکات کودک شما در ۲۴ ساعت گذشته بپرسند. اگر نپرسیدند، خودتان حتماً در مورد حرکات کودک به آنها بگویید.

 

اگر زایمان زودرس دارید

پیشنهاد ماما یا پزشک ممکن است اینها باشد:

  • دارو برای کند کردن یا توقف زایمان شما
  • تزریق استروئید، که می تواند به ریه های کودک شما کمک کند
  • کاهش سرعت زایمان یا توقف آن در همه شرایط مناسب نیست

ماما یا پزشک شما می تواند وضعیت شما را با شما در میان بگذارد. او در نظر خواهد گرفت:

  • چند هفته باردار هستید
  • اینکه چگونه ممکن است تولد نوزاد بی خطرتر باشد برای مثال، اگر عفونت  یا خون ریزی دارید کاری کنند که زایمان بی خطر تر باشد
  • امکانات محلی مراقبت از نوزادان و اینکه آیا ممکن است نیاز به انتقال به بیمارستان دیگری داشته باشید
  • ممکن است دوره ای از تزریق استروئید به شما پیشنهاد شود تا در صورت تولد نارس به ریه های نوزادتان برای تنفس آماده شود.
  • استروئیدها ممکن است بعد از هفته ‌ی ۳۶ تجویز نشوند زیرا ریه های کودک شما به احتمال زیاد برای تنفس آماده است.
  • اگر شما درحال زایمان زودرس هستید و در هفته ۲۴ تا ۲۹ بارداری هستید، باید سولفات منیزیم به شما تجویز شود. این دارو می تواند به محافظت از رشد مغز کودک شما کمک کند.

همچنین این دارو ممکن است در صورت زایمان  زودرس در هفته ۳۰ تا ۳۳ بارداری نیز به شما پیشنهاد داده شود. این دارو برای  محافظت از کودک شما در برابر مشکلات مرتبط با زود به دنیا آمدن است، مانند فلج مغزی.

اگر سولفات منیزیم را برای بیش از ۵ تا ۷ روز یا چندین بار در طول بارداری خود مصرف کنید، ممکن است به نوزاد تازه متولد شده شما مایعات اضافی پیشنهاد شود. این به این دلیل است که استفاده طولانی مدت از سولفات منیزیم در بارداری در موارد نادری با مشکلات استخوانی در نوزادان مرتبط است.

عکس نوزاد زایمان زودرس

درمان برای جلوگیری از زایمان زودرس

ممکن است برای جلوگیری از زایمان زودرس سوالات زیر مطرح شود:

  1. آیا قبلاً در کمتر از ۳۴ هفته بارداری زایمان کرده اید؟
  2. آیا شما قبلاً قبل از هفته‌ ۱۶بارداری ،سقط جنین داشته اید؟
  3. کیسه‌ی آب شما قبل از هفته ۳۷، در این بارداری یا قبل از آن پاره شده است؟
  4. دهانه رحم شما در گذشته آسیب دیده است، به عنوان مثال از طریق جراحی؟
  5. شما دهانه رحم کوتاهی دارید؟

 2 روش  درمان وجود دارد:

یک قرص کوچک از داروی هورمونی که در واژن شما قرار داده می‌شود. عمل جراحی برای گذاشتن بخیه در دهانه رحم برای کمک به حمایت از آن ماما یا پزشک شما با توجه به وضعیت بارداری شما انتخابی از ۲ روش درمانی را ارائه می دهد و درمان شما را شروع می‌کند. البته قبل از آن باید در مورد خطرات و فواید هر کدام از درمان‌ها با شما صحبت کند.

در زایمان زودرس چه خطراتی نوزاد شما را تهدید می‌کند؟

نوزادانی که قبل از پایان حاملگی کامل (قبل از ۳۷ هفتگی) به دنیا می آیند در برابر مشکلات مرتبط با نارس به دنیا آمدن آسیب پذیر هستند. هر چه نوزاد در دوران بارداری زودتر به دنیا بیاید، آسیب پذیرتر است.

اگر نوزادی در حدود هفته ۲۴ بارداری به دنیا بیاید، ممکن است زنده بماند.

نوزادانی که در این اوایل متولد می شوند نیاز به مراقبت ویژه در بیمارستانی با امکانات تخصصی برای نوزادان نارس دارند.آنها ممکن است مشکلات سلامتی و رشد داشته باشند زیرا در رحم به طور کامل رشد نکرده اند.

اگر احتمال این می‌رود که نوزاد شما زود به دنیا بیاید، باید در بیمارستانی دارای بخش نوزادان بستری شوید.

همه بیمارستان ها امکاناتی برای مراقبت از نوزادان نارس ندارند، بنابراین ممکن است لازم باشد شما و نوزادتان را به واحد دیگری منتقل کنند.

عکس زایمان زودرس

دوقلوهای نارس در زایمان زودرس

درهفته چندم بارداری هستید؟ این یکی از اولین سوالاتی است که پزشکان در مورد دوقلوها و چند قلوها می پرسند.

نارس بودن خطری است که اکثریت چند قلوها با آن روبرو هستند و عواقب زایمان زودرس یک تهدید جدی برای این نوزادان است.

در حالی که پیشرفت‌های فناوری پزشکی چشم‌انداز نوزادان نارس را به میزان زیادی بهبود بخشیده است، تعداد جهانی تولدهای نارس نیز افزایش یافته است و نارس بودن را به عنوان عامل اصلی مرگ و میر نوزادان و دومین علت مرگ در کودکان زیر ۵ سال تبدیل کرده است. از هر ۱۰ نوزاد در سراسر جهان یک نوزاد نارس به دنیا می آید.

در جامعه اطلاعات غلط زیادی در مورد زایمان زودرس وجود دارد. این اشتباهات عبارتند از:

۱. “سونوگرافی واژینال باعث سقط جنین و زایمان زودرس می شود”

سونوگرافی واژینال روشی است که برای این منظور مورد استفاده قرار می گیرد که اطلاعات دقیق و روشن تری در مورد بارداری ارائه می دهد. در اندازه گیری طول و باز شدن دهانه رحم به خصوص در تشخیص زایمان زودرس بسیار مفید است.

با این حال، نوک دستگاه اولتراسوند به نام پروب در واژن قرار می گیرد، بنابراین ربطی به رحم، جایی که کودک در آن قرار می گیرد، ندارد. گذشته از همه اینها؛ مهم ترین و مطمئن ترین روشی است که در تشخیص سقط جنین و زایمان زودرس استفاده می شود، زیرا باعث سقط جنین نمی شود.

۲. خواب مداوم از زایمان زودرس جلوگیری می کند

در صورت تهدید، کاهش فعالیت بدنی توصیه می شود، اما این به این معنا نیست که همیشه در رختخواب بمانید، هرگز بلند نشوید و مدام بخوابید. برعکس، عدم تحرک مداوم می تواند باعث مشکلات انعقادی شود. علاوه بر این، همانطور که همه نهادهای علمی پذیرفته اند، تأثیر استراحت مداوم در بستر در جلوگیری از زایمان زودرس بسیار بحث برانگیز است. پرهیز از انجام ورزش، کارهای سنگین و فعالیت بدنی در این دوران، داشتن زندگی آرامتر…

۳. بخیه دهانه رحم درمان قطعی زایمان زودرس است.

بخیه های قرار داده شده در دهانه رحم تنها برای جلوگیری از زایمان زودرس در افرادی که دچار نارسایی دهانه رحم یا مشکل آناتومیک در دهانه رحم هستند مفید است. دلایل مختلفی برای زایمان زودرس وجود دارد و بخیه های قرار داده شده در دهانه رحم در همه آنها موثر نیست.

۴. کشیدن دندان باعث زایمان زودرس می شود.

اگر مشکلات دندانی و لثه ای که در دوران بارداری ایجاد می شود درمان نشود، می تواند باعث زایمان زودرس شود. به همین دلیل، برای مادران باردار که قصد باردار شدن دارند، معاینه با دندانپزشک و همچنین معاینات عمومی قبل از بارداری ایده آل است. مشکلات دندانی که در دوران بارداری ایجاد می شود نیز باید بلافاصله و به مناسب ترین روش درمان شوند، البته به شرطی که تحت نظر پزشک باشند.

سزارین زایمان زودرس۵. “مصرف آنتی بیوتیک باعث زایمان زودرس می شود”

وقتی داروها به درستی و مناسب استفاده شوند، مواد شیمیایی مفیدی هستند. استفاده از آنتی بیوتیک ها در دوران بارداری در صورت استفاده در دوز و زمان مناسب فواید بسیاری را به همراه دارد. به عنوان مثال، عفونت های دستگاه تناسلی و دستگاه ادراری که در دوران بارداری رخ می دهد، اگر با آنتی بیوتیک ها و داروهای مناسب درمان نشود، می تواند باعث زایمان زودرس شود. بنابراین، شما باید تمام داروهای مصرفی در دوران بارداری را تحت نظر پزشک خود استفاده کنید.

۶. زایمان زودرس با درد شروع می شود

علائمی وجود دارد که نشان می دهد شروع زایمان و درد مهمترین آنهاست. اگرچه علائم درد رایج است، اما هر زایمانی با درد شروع نمی شود. آمدن آب نوزاد نیز از علائم اولیه زایمان و بدون درد است. همچنین ممکن است خونریزی وجود داشته باشد که ممکن است نشان دهنده شروع زایمان باشد، اما ممکن است با درد همراه نباشد. در نارسایی دهانه رحم، زایمان زودرس بدون درد است و تنها احساس فشار روی می دهد.

۷. تزریق‌هایی که برای جلوگیری از زایمان زودرس استفاده می‌شوند، مؤثرتر از قرص‌ها هستند.

داروهایی که برای متوقف کردن زایمان زودرس استفاده می شود ممکن است بسته به علت زایمان و هفته بارداری متفاوت باشد. شکل داروهای مورد استفاده تأثیر آنها را تغییر نمی دهد یا بر یکدیگر برتری ندارند. هر چند بسته به شرایط به اشکال مختلف، تاثیر یکسانی در توقف زایمان دارند.

۸. “غذا و نوشیدنی با زایمان زودرس ارتباطی ندارد”

تغذیه در دوران بارداری برای سلامت مادر و نوزاد مهم است. با این حال، برای ادامه بارداری به روشی سالم نیز مهم است. کافئین موجود در سیگار، چای و قهوه می تواند مستقیماً باعث انقباض عضله رحم شود.

علاوه بر این، برخی از دمنوش های گیاهی بسیار مفید، به عنوان مثال; گیاهانی مانند مریم گلی، رازیانه، آلوئه ورا، ریحان، جینسینگ، آویشن، شیرین بیان و خرما در صورت مصرف زیاد و مداوم می توانند همین اثر را داشته باشند. برخی از غذاها همچنین ممکن است با ایجاد حرکات روده، اسهال یا انقباضات رحمی به دلیل برخی میکروب‌هایی که ممکن است حامل باشند، عاملی برای زایمان زودرس باشند.

به عنوان مثال، گوشت و تخم مرغ نیم پز، کله پاچه، صدف، شیر غیر پاستوریزه و محصولات لبنی. بنابراین، با غذای مصرف شده در دوران بارداری

رعایت توصیه های پزشک در مورد غذا و نوشیدنی بسیار اهمیت دارد.

۹. “رابطه جنسی در بارداری باعث زایمان زودرس می شود”

در دوران بارداری طبیعی تا زمانی که مادر باردار احساس راحتی می کند و مشکلی در بارداری وجود ندارد، رابطه جنسی ضرری ندارد. اگر خطری فقط در دوران بارداری ایجاد شود، پزشک ممکن است در صورت لزوم رابطه جنسی را محدود کند. جدای از این، رابطه جنسی علت زایمان زودرس نیست، اما اگر خطر زایمان زودرس وجود داشته باشد، ممکن است رابطه جنسی مانند سایر فعالیت های بدنی برای مدت معینی محدود شود.

۱۰. “سفر باعث زایمان زودرس می شود”

سفر با وسایل نقلیه عمومی معمولی در دوران بارداری امکان پذیر است. سفر تا هفته های آخر بارداری مشکلی ندارد. به دلیل احتمال زیاد زایمان احتمالی بعد از هفته سی و چهارم، سفرهای طولانی با توجه به احتمال تولد در زمان و محیط غیرمنتظره توصیه نمی شود.

اگر علائم دیگری دارید، پزشک ممکن است شما را از سفر محدود کند. این محدودیت در مواقع خطر و با هدف کاهش فعال سازی فیزیکی کاربرد دارد. سفر به تنهایی دلیلی برای زایمان زودرس محسوب نمی شود مگر اینکه تصادف یا جراحت بزرگی رخ دهد.

زایمان زودرسعلل زایمان زودرس

مادرانی که در معرض خطر زایمان زودرس هستند، مادرانی هستند که سابقه زایمان زودرس، چند قلویی و آنهایی که آب اضافی در نوزاد دارند. عوامل دیگر عبارتند از:

  1. بیماری های مزمن مادر باردار (به ویژه فشار خون بالا)
  2. عفونت های دستگاه تناسلی
  3. عفونت های دستگاه ادراری
  4. بیماری ها و عفونت های دندانی
  5. سیگار، الکل، مصرف مواد مخدر، مصرف بیش از حد کافئین
  6. بدشکلی های رحم
  7. نارسایی دهانه رحم
  8. رژیم غذایی ناکافی یا ناسالم و غیره

راه پیشگیری از زایمان زودرس غفلت نکردن از کنترل های پزشک از روزهای اول بارداری است. در این دوران همکاری با پزشک از سبک زندگی، رژیم غذایی، داروها گرفته تا مسافرت، در پیشگیری و درمان زایمان زودرس بسیار مهم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط