در این مقاله سعی در توضیح تفاوت بین سزارین و زایمان طبیعی داریم. با بیان محاسن و مشکلات هر دو نوع زایمان می پردازیم. با مطالعه این مقاله می توانید بدانید مراحل هر دو نوع زایمان شامل چه مراحلی است.
زایمان طبیعی چیست؟
تولد نوزاد بدون مداخله جراحی است. تقریباً ۱۴ ساعت طول می کشد تا نوزاد متولد شود. با این حال، می توان زایمان طبیعی را زودتر انجام داد. انقباضات رحم پس از کامل شدن رشد کودک شروع می شود. هنگامی که انقباضات شروع می شود، هر ۱۰ دقیقه سه انقباض انجام می شود. بنابراین باز شدن دهانه رحم به تدریج آغاز می شود.
زمانی که دهانه به ۱۰ سانتی متر رسید، فرآیند خروج از کانال رحم برای نوزاد آغاز می شود و پس از خروج جفت از کانال رحم، این روند تکمیل می شود. دوره طبیعی بارداری حدود ۲۸۰ روز از آخرین دوره قاعدگی است. تولدهای زودتر از ۳۷ هفته را نارس می گویند. برای زایمان طبیعی ، ساختار استخوانی رحم و جنین باید هماهنگ باشد. عامل دیگری که به این موارد اضافه می شود، روانشناسی مادر است. مادر باید با زایمان طبیعی سازگار باشد.
۴ نوع ساختار لگن در زنان وجود دارد.
- لگن ژنیکوئید
- لگن آندرو
- لگن آنتروپوئید
- لگن پلاتی پلوئید
زایمان طبیعی در لگن ژنیکوئید آسان است.
چه افرادی نمی توانند زایمان طبیعی داشته باشند؟
- مواردی که ناسازگاری سفالوپلویک ثابت شده است
- زایمان پیشرونده
- استرس
- افتادگی بند ناف
- تبخال فعال و زگیل در ناحیه تناسلی خارجی
- سزارین در زایمان های قبلی
- ناهنجاری های مادرزادی در نوزاد
- توده های زایمان پوشاننده کانال،
- ناسازگاری شدید خونی
- بیماران مبتلا به سرطان دهانه رحم
- حاملگی های متعدد
برای اطلاعات بیشتر: عوارض زایمان سزارین
زایمان سزارین چیست؟
به برداشتن نوزاد با بریدن شکم مادر ، زایمان سزارین گفته می شود. بی حسی عمومی یا موضعی اعمال می شود. اگر زایمان طبیعی خطری برای نوزاد و مادر داشته باشد، سزارین باید ترجیح داده شود. نوزاد از رحم خارج می شود. نوزاد تمیز می شود و برش باز شده در رحم مادر دوخته می شود. سزارین یک عمل جراحی است.
بیهوشی اپیدورال (زایمان بدون درد)
این روش زایمان بدون درد است. همچنین در زایمان طبیعی و سزارین نیز قابل استفاده است. این یک روش بی حسی موضعی است. این روش کم خطرتر از روش بیهوشی عمومی است. از شروع درد زایمان جلوگیری می کند.
تفاوت زایمان طبیعی و سزارین
اگرچه هیچ پاسخ روشنی برای مقایسه زایمان طبیعی و زایمان سزارین وجود ندارد، اما انتخاب هر روش با توجه به روند بارداری متفاوت است. اگر وضعیتی که سلامت مادر و نوزاد را به خطر می اندازد، تداخل نداشته باشد، باید زایمان طبیعی را ترجیح داد.
چرا زایمان طبیعی
- در زایمان طبیعی، هیچ برشی به جز بخیه های پرینه وجود ندارد.
- خطر التهاب وجود ندارد
- میزان خونریزی بسیار کم است
- زمان کمتری طول می کشد تا مادر پس از زایمان خود و بدنش را بازیابی کند.
چرا زایمان سزارین
- در صورت تهدید سلامت نوزاد و مادر، زایمان سزارین انجام شود.
- در صورت بیماری های منتقله از راه خون مادر و بیماری های قلبی
- اگر کودک وارونه شود
- اگر نوزاد اضافه وزن دارد
- در صورت جدا شدن زودرس جفت از نوزاد
- در مواردی که واژن و مجرای رحم در بیماران مبتلا به تومور بسته است
- اگر جراحی رحم انجام داده اید
تفاوت زایمان طبیعی با سزارین به صورت خلاصه
- میزان خونریزی مادر در زایمان طبیعی حدودا نصف زایمان به روش سزارین است، در زایمان طبیعی مادر تقریبا ۵۰۰ سی سی خون از دست می دهد اما در زایمان سزارین به اندازه یک تا یک ونیم لیتر خون از دست می دهد.
- در زایمان به روش سزارین برش بزرگی روی شکم ایجاد میشود و یک نوع عمل جراحی به حساب می آید و عوارضی چون چسبندگی رحم و چسبندگی های داخلی شکم و ایجاد عفونت و درد بیشتر برای مادر را به همراه دارد.
- حتی مادرانی که درد زایمان طبیعی را تحمل میکنند و در مسیر زایمان ناچار به سزارین اورژانسی می شویم به دلیل ترشح هورمون اکسی توسین، شیردهی موفق تری نسبت به مادرانی که به طور اختیاری سزارین می شوند، دارند. درزایمان سزارین مادران به دلیل بیهوشی یا بی حسی نخاعی ، بلافاصله بعد از زایمان نمیتوانند شیردهی نوزاد را شروع کنند ونوزادی که از طریق سزارین متولد شده نسبت به نوزاد متولد شده با زایمان طبیعی سطح هوشیاری پایین تری دارد.
برای اطلاعات بیشتر: مراقبت های دوران بارداری
آیا امکان زایمان طبیعی بعد از سزارین وجود دارد؟
بله قابل انجام است اما بستگی به نحوه انجام سزارین دارد. خطر پارگی رحم که مهم ترین خطر در برش های عمود بر رحم است بین ۴ تا ۹ درصد است در حالی که در برش هایی که به صورت افقی در قسمت تحتانی ایجاد می شود بین ۰.۲ تا ۲ درصد است. تصمیم گیری برای زایمان طبیعی بعد از سزارین یک تصمیم پیچیده است، نیاز به ارزیابی جدی دارد. انگیزه مادر برای زایمان طبیعی، آینده بارداری و اهمیت عوارض جدی باید ارزیابی شود. در مواردی که بعد از سزارین اقدام به زایمان طبیعی می شود، تا حد امکان از بی حسی اپیدورال استفاده نشود.
۴ مرحله اصلی زایمان وجود دارد
- مرحله صفر به اصطلاح زمانی است که رحم در خواب است، دهانه رحم سفت و بسته است و به آن دوره قبل از هفته سی و ششم می گویند.
- مرحله اول دوره آماده سازی برای زایمان است. در این دوره ممکن است دردهایی وجود داشته باشد که حاکی از زایمان و احساس فشار باشد، اما درد در فواصل زمانی معین ایجاد نمی شود.
- مرحله دوم، مرحله تولد است.
- مرحله سوم، ۶ هفته پس از زایمان را پوشش می دهد.
برای اطلاعات بیشتر: آزمایش های دوران بارداری
مراحل تولد
مرحله اول، انقباضات رحم در این دوره مورد نیاز است. اینها دردهایی هستند که هر ۲-۳ دقیقه یکبار بروز می کنند و ۳۰-۴۵ ثانیه طول می کشند. مرحله اول برای مادرانی که برای اولین بار زایمان کرده اند ۸ تا ۱۲ ساعت و برای مادرانی که ۲ بار یا بیشتر زایمان کرده اند ۶ یا ۸ ساعت طول می کشد. فاز اول را می توان به دو دوره نهفته و فاز فعال تقسیم کرد. مرحله نهفته دوره ای است که دهانه رحم را تا ۴ سانتی متر باز می کند. اگر فاز فعال بیش از ۱۲ ساعت طول بکشد و دهانه رحم تا ۲ ساعت باز نشود، مشکلی در زایمان وجود دارد.
مرحله دوم تولد نوزاد است. معمولاً برای زنانی که اولین زایمان خود را انجام می دهند ۱-۲ ساعت و برای زنانی که زایمان دوم خود را انجام داده اند تا ۳۰ دقیقه طول می کشد.
نشانه هایی از زایمان
کشیدن شکم معمولاً ۱ تا ۲ هفته قبل از تولد رخ می دهد. مادر باردار گاهی اوقات دردهای نامنظم و فشار روی واژن و مثانه را احساس می کند. زایمان معمولاً ظرف ۴۸ ساعت پس از درگیری آغاز می شود.
علامت دیگر انقباضاتی است که در فواصل نامنظم ایجاد می شود که ما آن را زایمان کاذب می نامیم که حتی می تواند دردهای زایمان را تقلید کند. نوزاد هنگام عبور از ساختار استخوانی مادر حرکاتی انجام می دهد.
به خصوص در زنانی که برای اولین بار زایمان می کنند، برشی در ناحیه تناسلی خارجی با ایجاد می شود تا ناحیه بریچ، ناحیه مثانه، ناحیه برون ده ادرار از ضربه محافظت شود. به این عمل اپیزیوتومی می گویند. گاهی ممکن است به کمک نیاز داشته باشیم، به خصوص در بیمارانی که بی حسی اپیدورال دارند. ممکن است مجبور شویم از فورسپس استفاده کنیم.
چه زمانی از فورسپس استفاده می شود. اول از همه، اگر مرحله دوم زایمان نیاز به کوتاه شدن داشته باشد، یعنی ا مادر مشکل قلبی داشته باشد یا نوزاد در مرحله دوم ضربان قلب پایینی داشته باشد و نوزاد ناهنجاری های چرخشی داشته باشد. اگر مادر با زایمان سازگار نیست یا با ناراحتی سر و لگن مواجه هستیم، می توانیم از فورسپس استفاده کنیم.
درد مصنوعی (القای زایمان)
بارها با بارداری هایی مواجه می شویم که روز زایمان می رسد و درد ندارد. به این موارد حاملگی های پس از زایمان می گویند. القای زایمان در مواردی که فشار خون بارداری وجود دارد ، باید در اسرع وقت زایمان شود. از عوارض القاء می توان به پارگی رحم با تحریک بیش از حد رحم و استرس به نوزاد اشاره کرد.
برای اطلاعات بیشتر: راه های رفع استرس در دوران بارداری
زایمان بریچ
زایمان بریچ ، ۳-۴ درصد از کل تولدها را تشکیل می دهد. در حالی که خطر ناهنجاری عصبی ناشی از چسبندگی سر ۲۲ درصد است، خطر افتادگی بند ناف تا ۱۷ درصد افزایش می یابد. بنابراین در زایمان بریچ باید زایمان سزارین ترجیح داده شود.
ما میتوانیم مزایای زایمان طبیعی را به شرح زیر فهرست کنیم. طبیعی و فیزیولوژیکی است. زمان بهبودی در مقایسه با سزارین بسیار سریع است. ارتباط نوزاد و مادر قطع نمی شود. شیردهی موفقیت آمیزتر است. و بازگشت مادران به سر کار سریعتر است.