سندرم آشرمن؛ به عنوان چسبندگی قسمت داخلی رحم یا چسبندگی در رحم تعریف می شود. این سندرم در رحم ایجاد می شود. در قسمتی یا تمام رحم دیده می شود. سندرم آشرمن درمان نشده که معمولاً پس از اعمال جراحی در رحم تجربه می شود، می تواند باعث بیماری های شدیدی شود.
چه عواملی باعث ایجاد سندرم آشرمن می شود؟
علل سندرم آشرمن را می توان به شرح زیر فهرست کرد:
- سقط جنین
- میومکتومی
در میان علل شناسایی شده این سندرم ، شایع ترین عامل سقط جنین است. عفونت دیواره رحم (اندومتریت) علت اصلی سندرم آشرمن است. به ویژه پس از سقط جنین در زنانی که قبل یا بعد از جراحی رحم هرگز زایمان نکرده اند.
علائم سندرم آشرمن
قطع خونریزی قاعدگی؛ این علامت اصلی سندرم آشرمن است. مراجعه به متخصص زنان به خصوص در موارد قطع قاعدگی یا کاهش خونریزی قاعدگی بعد از سقط جنین یا جراحی که در رحم انجام می شود، کاملاً ضروری است. علائم این سندرم مشابه علائم بسیاری از بیماری های دستگاه تناسلی است. بنابراین تشخیص آن نیاز به متخصص دلرد.
اگر پریود های شما نامنظم است، ممکن است به دلیل شرایط زیر باشد:
- بارداری
- استرس
- کاهش وزن ناگهانی
- چاقی
- بیش از حد ورزش کردن
- مصرف قرص ضد بارداری
- یائسگی
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
امروزه از روش های هیستروسالپنگوگرافی و هیستروسکوپی در تشخیص این سندرم استفاده می شود. این روش ها امکان تصویربرداری از داخل رحم را فراهم می کنند، به راحتی می توانند وجود سندرم آشرمن را تعیین کنند.
سندرم آشرمن چگونه درمان می شود؟
درمان سندرم آشرمن نسبت به علل آن برنامه ریزی می شود. در عین حال، اندازه و میزان چسبندگی نیز در برنامه ریزی درمان تعیین کننده است. به طور کلی، اگر چسبندگی داخل رحم جزئی است ، این دسته از بیماران با استفاده از داروهای مختلف هورمونی قابل بهبود است. اما در مواردی که چسبندگی زیاد در رحم و اختلال شدید در چرخه قاعدگی وجود دارد، می توان از جراحی استفاده کرد.
امروزه روش هیستروسکوپی در درمان جراحی این سندرم بیشتر ترجیح داده می شود. در روش هیستروسکوپی که از طریق دهانه رحم انجام می شود، می توان داخل رحم را با جزئیات مشاهده کرد و چسبندگی را از بین برد. ممکن است بیماران پس از عمل نیاز به استفاده از دارو های تجویز شده توسط پزشک داشته باشند.
سندرم آشرمن چگونه رخ می دهد؟
اشاره کردیم که سندرم آشرمن معمولاً در نتیجه عمل های جراحی انجام شده در رحم ایجاد می شود. در نتیجه آسیب به دیواره رحم، به ویژه پس از سقط جنین و آسیب به اندومتریت (به دلیل عفونت) ایجاد می شود. در عین حال باقی ماندن بافت اضافی در رحم پس از زایمان (به ویژه زایمان سزارین) می تواند باعث ایجاد سندرم آشرمن شود.
سندرم آشرمن همچنین می تواند در زنانی ایجاد شود که تحت هیچ عمل جراحی قرار نگرفته اند. این وضعیت معمولا در دوره پس از یائسگی تجربه می شود. این سندرم به خصوص در موارد بی نظمی قاعدگی یا ناتوانی در باردار شدن باید مورد بررسی قرار گیرد.
سندرم آشرمن چه مشکلاتی می تواند ایجاد کند؟
سندرم آشرمن می تواند مشکلات زیادی را در زندگی زنان ایجاد کند. این مشکلات را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- عدم قاعدگی
- کاهش خونریزی قاعدگی
- ناباروری (ناتوانی در باردار شدن)
- قاعدگی نامنظم
سندرم معمولاً در نتیجه مراجعه به پزشک ، شکایت از ناباروری یا ناتوانی در باردار شدن و استفاده از روش های مختلف تشخیص داده می شود. به همین دلیل توصیه می شود زنان در دوره باروری در صورت مشاهده هرگونه شکایت در دوره های قاعدگی یا ناتوانی در باردار شدن، بدون تاخیر با پزشک مشورت کنند.
سندرم آشرمن با ناباروری چه ارتباطی دارد؟
چسبندگی های داخل رحمی در برخی از زنان از بارداری جلوگیری می کند و در برخی از زنان نیز می تواند باعث مشکلات سقط جنین شود. در دوران بارداری طبیعی، اسپرم باید در تخمدان ها بارور شود، به رحم برسد و به دیواره رحم بچسبد. با این حال سندرم آشرمن از چسبیدن اسپرم به دیواره رحم به طور سالم جلوگیری می کند. در نتیجه بارداری یا تولد اتفاق نمی افتد.
شکایت در رحم که یکی از مهمترین واحدهای دستگاه تناسلی زنان است، معمولاً باعث بی نظمی قاعدگی و ناباروری می شود. شرایط فیزیولوژیکی و بیولوژیکی (تعادل هورمونی) باید برای تولید مثل سالم باشد. به همین دلیل، زنان بالغ نباید معاینات دوره ای توسط متخصص زنان را به تاخیر بیندازند.
من ماما هستم به علت می مکتوبی اشرمن شدم چطور میتونم با خانوم دکتر امیری تماس بگیرم؟
از طریق شماره های موجود در سایت