Search
Close this search box.
قرص اورژانسی

۱۴ مورد کلیدی که باید در ارتباط با قرص اورژانسی بدانید

قرص اورژانسی:

پیشگیری از بارداری اورژانسی (EC) می‌تواند از بیش از ۹۵ درصد از بارداری‌ها در صورت مصرف ۵ روز پس از مقاربت جلوگیری کند. قرص اورژانسی را می‌توان در شرایط زیر استفاده کرد: رابطه جنسی محافظت نشده، نگرانی در مورد شکست احتمالی پیشگیری از بارداری، استفاده نادرست از داروهای ضد بارداری، و تجاوز جنسی در صورت عدم پوشش پیشگیری از بارداری.

پیشگیری از بارداری اورژانسی چیست؟

پیشگیری از بارداری اورژانسی به روش‌های پیشگیری از بارداری اطلاق می‌شود که می‌توان از آنها برای جلوگیری از بارداری بعد از رابطه جنسی استفاده کرد. اینها برای استفاده در عرض ۵ روز توصیه می‌شوند، اما هر چه زودتر بعد از مقاربت استفاده شوند مؤثرتر هستند.

عملکرد قرص اورژانسی

قرص‌های ضد بارداری اورژانسی با جلوگیری یا تأخیر در تخمک گذاری از بارداری جلوگیری می‌کنند و باعث سقط جنین نمی‌شوند.

چه افرادی می‌توانند از جلوگیری اضطراری از بارداری استفاده کنند؟

هر خانمی در سنین باروری امکان دارد برای پیشگیری از بارداری ناخواسته به جلوگیری از بارداری اورژانسی نیاز داشته باشد. هیچ منع مصرف پزشکی مطلقی جهت استفاده از جلوگیری از بارداری اضطراری وجود ندارد. هیچ محدودیت سنی برای استفاده از پیشگیری از بارداری اضطراری وجود ندارد.

در چه شرایطی می‌توان از پیشگیری اضطراری از بارداری استفاده کرد؟

پیشگیری از بارداری اضطراری را می‌توان در تعدادی از موقعیت‌ها پس از رابطه جنسی استفاده کرد. این شامل:

  1. زمانی که از هیچ وسیله پیشگیری استفاده نشده باشد.
  2. هنگامی که نگرانی در مورد شکست احتمالی پیشگیری از بارداری، ناشی از استفاده نادرست وجود دارد،
  3. پارگی، لیز خوردن یا استفاده نادرست کاندوم؛
  4. از دست دادن متوالی قرص‌های ضد بارداری خوراکی ترکیبی یا ۳ روز تأخیر در هفته اول چرخه.
  5. بیش از ۳ ساعت تأخیر از زمان معمول مصرف قرص پروژسترون (مینی قرص)، یا بیش از ۲۷ ساعت پس از مصرف قرص قبلی؛
  6. بیش از ۱۲ ساعت تأخیر از زمان معمول مصرف قرص حاوی دزوژسترل (۰.۷۵ میلی گرم) یا بیش از ۳۶ ساعت پس از مصرف قرص قبلی.
  7. بیش از ۲ هفته تأخیر برای تزریق فقط پروژسترون نورتی استرون انانتات (NET-EN).
  8. بیش از ۴ هفته تأخیر برای تزریق فقط پروژسترون دپو مدروکسی پروژسترون استات (DMPA).
  9. بیش از ۷ روز تأخیر برای پیشگیری از بارداری تزریقی ترکیبی (CIC)؛
  10. جابه‌جایی، شکستگی، پارگی یا برداشتن زودهنگام دیافراگم یا کلاهک دهانه رحم؛
  11. عدم ذوب شدن قرص یا فیلم اسپرم کش قبل از مقاربت.
  12. محاسبه اشتباه دوره پرهیز، یا عدم پرهیز یا عدم استفاده از روش مانع در روزهای باروری چرخه هنگام استفاده از روش‌های مبتنی بر آگاهی از باروری؛ یا
  13. اخراج یک دستگاه پیشگیری از بارداری داخل رحمی (IUD) یا ایمپلنت ضد بارداری هورمونی.
  14. ممکن است یک منبع اولیه قرص اورژانسی به یک زن داده شود تا اطمینان حاصل شود که در صورت نیاز آنها را در دسترس خواهد داشت و می‌تواند در اسرع وقت پس از مقاربت محافظت نشده مصرف کند.

WHO  توصیه‌های عملی را برای استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری انتخاب کرده است

تغییر به روش پیشگیری از بارداری معمولی

پس از استفاده از قرص اورژانسی، زنان ممکن است یک روش منظم پیشگیری از بارداری را از سر بگیرند یا شروع کنند.

پس از تجویز قرص اورژانسی با لوونورژسترل (LNG) یا قرص‌های ضد بارداری خوراکی ترکیبی (COCs)، زنان ممکن است روش پیشگیری از بارداری خود را از سر بگیرند یا هر روش پیشگیری از بارداری را فوراً شروع کنند، از جمله IUD حاوی مس.

پس از استفاده از قرص اورژانسی با اولیپریستال استات (UPA)، زنان ممکن است هر روش حاوی پروژسترون (اعم از ضد بارداری ترکیبی هورمونی یا فقط ضد بارداری پروژسترون) را در روز ششم پس از مصرف UPA از سر بگیرند یا شروع کنند. اگر مشخص شود باردار نیستند، می‌توانند فوراً یک LNG-IUD قرار دهند. آنها می‌توانند بلافاصله IUD مسی را قرار دهند.

روش‌های پیشگیری از بارداری قرص اورژانسی

۵  روش پیشگیری از بارداری اورژانسی عبارت‌اند از:

  1. قرص اورژانسی های حاوی UPA
  2. قرص اورژانسیهای حاوی LNG
  3. قرص‌های ضد بارداری خوراکی ترکیبی
  4. دستگاه‌های داخل رحمی مسی.
  5. قرص‌های پیشگیری از بارداری اورژانسی (قرص اورژانسی) و قرص‌های ضد بارداری خوراکی ترکیبی (COC)

WHO  هر یک از داروهای زیر را برای پیشگیری از بارداری اضطراری توصیه می‌کند:

  1. قرص اورژانسی با UPA ، به صورت یک دوز ۳۰ میلی گرمی مصرف می‌شود.
  2. قرص اورژانسی با LNG که به صورت تک دوز ۱.۵ میلی‌گرمی یا به طور متناوب، LNG در ۲ دوز ۰.۷۵ میلی‌گرمی هر کدام با فاصله ۱۲ ساعت مصرف می‌شود.
  3. COC ها، به صورت دوز تقسیم شده، یک دوز ۱۰۰ میکروگرم اتینیل استرادیول به اضافه ۰.۵۰ میلی گرم LNG، به دنبال آن دوز دوم ۱۰۰ میکروگرم اتینیل استرادیول به اضافه ۰.۵۰ میلی گرم LNG 12 ساعت بعد.

مصرف این دارو ها بدون تجویز متخصص زنان و زایمان توصیه نمی شود، تاکید می کنیم که در مصرف هیچ دارویی اقدام به خود درمانی نکنید.

 قرص اورژانسی

اثربخشی قرص اورژانسی

یک متاآنالیز دو مطالعه نشان داد که زنانی که از قرص اورژانسی با UPA استفاده می‌کردند، نرخ بارداری ۱.۲٪ را داشتند. مطالعات نشان داده‌اند که قرص اورژانسی با LNG دارای نرخ بارداری ۱.۲% تا ۲.۱% است.

در حالت ایده آل، قرص اورژانسی با UPA، قرص اورژانسی با LNG یا COC باید در اولین فرصت ممکن پس از مقاربت محافظت نشده، در عرض ۱۲۰ ساعت مصرف شود. قرص اورژانسی با UPA بین ۷۲ تا ۱۲۰ ساعت پس از مقاربت محافظت نشده مؤثرتر از سایر قرص اورژانسی‌ها است.

توصیه های سازمان بهداشت جهانی برای ارائه روش های پیشگیری از بارداری اضطراری

همه زنانی که در معرض خطر بارداری ناخواسته قرار دارند، حق دسترسی به پیشگیری اضطراری از بارداری را دارند و این روش‌ها باید به طور معمول در همه برنامه‌های ملی تنظیم خانواده گنجانده شوند. علاوه بر این، پیشگیری از بارداری اضطراری باید در خدمات مراقبت‌های بهداشتی برای جمعیت‌هایی که بیشتر در معرض خطر قرار گرفتن در معرض رابطه جنسی محافظت نشده هستند.

4 Responses
  1. سلام من تو چرخه ی تخمک گذاریم دوتا قرص ۷۵خوردم یعنی روز دهم و یازدهم بعد از پریودی ولی پریود نشدم تا حدود ده روز بعد دوباره رابطه سکس داشتم ولی احساس کردم حاملگی از قبل اتفاق افتاده و از ترس اسیب به جنین قرص نخوردم و دیگه پریود نشدم و ازمایش دادم مثبت شد میخواستم بدونم نطفه اون اول تشکیل شد که زمان تخمک گذاری بود یا بعد ده روز که دوباره رابطه داشتم خیلی مهمع و حیاتیه لطفا جواب بدید واقعا نکنه تخمک‌گذاریم تاخیر افتاده و دفعه ی دوم حامله شدم

    1. سلام وقت بخیر
      به این صورت نمیتوان دقیق گفت که نطفه چه زمانی تشکیل شده است، باید حضوری مراجعه کنید تا با آزمایش های لازم و معاینه بگویم چه زمانی اتفاق افتاده است.

  2. سلام من دوساله زیاد قرص اورژانسی خوردم و الان که اقدام به بارداری کردم ۱۰ روز از وقت پریودم گذشته بود ولی پریود شدم اونم شدید الان نمیدونم چیکار کنم یعنی امکان داره که من نازایی پیدا کنم؟

    1. سلام وقت بخیر
      مصرف قرص اورژانسی ممکن است بر باروری تاثیر بگذارد اما باعث نازایی قطعی نمی شود. باید حضوری تشریف بیاورید و معاینه شوید تا علت اصلی و راه درمان مشخص شود.
      علاوه بر آن مصرف قرص اورژانسی یکبار درسال توصیه میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط