در این مقاله در رابطه با درمان نازایی با میکرواینجکشن توضیخ داده ایم. جهت کسب اطلاعات بیشتر مقاله را تا پایان مطالعه کنید:
میکرواینجکشن چیست؟
میکرواینجکشن یکی از روش های لقاح مصنوعی است که در درمان IVF استفاده می شود. در محدوده درمان IVF، پس از انجام تحریک تخمدان، مرحله لقاح تخمک های بالغ به دست آمده آغاز می شود. لقاح با لقاح آزمایشگاهی استاندارد (لقاح IVF) یا تزریق میکرو (تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسمی ICSI) انجام می شود.
اولین کاربرد میکرواینجکشن چه زمانی است؟
اولین بار در سال ۱۹۹۲ در ترکیه اجرا شد. روش میکرواینجکشن به عنوان انقلابی بزرگ برای مشکلات ناباروری مردان پذیرفته شده است. در واقع، نه تنها در ناباروری مردان، بلکه در مواردی که پوسته تخمک زنان بیش از حد ضخیم یا سخت است و اجازه عبور اسپرم را نمی دهد هم این امر امکان پذیر است. احتمال لقاح ممکن است در مادران و پدرانی که مشکل دارند بسیار کاهش یابد.
برای کاهش این خطر، میکرواینجکشن اولین روشی است که به ذهن می رسد. روش های کمک باروری در پزشکی مدرن عبارتند از لقاح آزمایشگاهی کلاسیک (IVF) و میکرواینجکشن یا به عبارت دیگر تزریق داخلی سیتوپلاسمی اسپرم (ICSI). تفاوت لقاح آزمایشگاهی با میکرواینجکشن، تفاوت در نحوه لقاح است.
میکرواینجکشن یا به اختصار ICSI یکی از آخرین مراحلی است که در روش های باروری انجام می شود. روش میکرواینجکشن اجازه ورود مستقیم اسپرم به تخمک را می دهد.
درمان میکرواینجکشن چگونه انجام می شود؟ مراحل آن چیست؟
میکرواینجکشن روشی است که در محدوده درمان IVF انجام می شود. در روز جمعآوری تخمک تحت فرآیند خاصی قرار میگیرند و تخمهای بالغ انتخاب میشوند. سپس با کمک دستگاهی که ما آن را میکرومانیپولاتور می نامیم، هر اسپرم به یک تخمک تزریق می شود. در مرحله بعدی تخمها در ظروف حاوی محلولهای مخصوص، در دستگاههایی که به آنها انکوباتور میگوییم، قرار داده میشوند. روز بعد، تقریباً ۱۶-۱۸ ساعت پس از میکرواینجکشن، وضعیت لقاح آنها ارزیابی می شود.
مرحله میکرواینجکشن چقدر طول می کشد؟
در روش میکرواینجکشن، یک اسپرم به هر تخمک بالغ پس از تحریک تخمدان در درمان IVF تزریق می شود. این فرآیند بسته به تعداد تخم های بالغ در دسترس تقریباً ۱۰-۲۰ دقیقه طول می کشد. سپس تخمک ها را با محلول مخصوص داخل دستگاهی به نام انکوباتور برده و روز بعد بررسی می شود که آیا بارور شده است یا خیر.
مزایای روش میکرواینجکشن
روش میکرواینجکشن روشی است که بیشترین میزان لقاح را در درمان IVF دارد. با این روش میزان لقاح تخمک ها حدود ۸۰ درصد است.
علاوه بر این، این اجازه را می دهد تا در زوج هایی با تعداد اسپرم بسیار کم و بدون اسپرم ، اسپرم از طریق جراحی (PESA/TESE) گرفته شود و از اسپرم بسیار کمی استفاده شود. این روش به زوج ها امکان بچه دار شدن می دهد. برای اطمینان از لقاح در روش IVF، داشتن تعداد کافی اسپرم در هر تخمک ضروری است.
درصد موفقیت میکرواینجکشن
در روش میکرواینجکشن، داشتن اسپرم به اندازه تعداد تخمک های بالغ همسر کافی است. اگر میکرواینجکشن با انزال یعنی اسپرم منی که متحرک است و ظاهر طبیعی دارد انجام شود، میزان لقاح تخمک ها حدود ۸۰ درصد است.
با این حال، اگر آزواسپرمی وجود داشته باشد و اسپرم در مایع منی وجود نداشته باشد، در صورتی که اسپرم با روش PESA/TESE از بیضه های مرد به روش جراحی گرفته شود، یا اگر میکرواینجکشن با اسپرم کاملاً بی حرکت انجام شده باشد، میزان لقاح کمتر است. نقض در قسمت آکروزوم اسپرم به لقاح کمک می کند.
برای اطلاعات بیشتر: درصد موفقیت IVF
آیا هر تخمک بارور می شود؟
فقط تخمک های بالغ تزریق می شوند. با این حال، هر تخمک بالغی را نمی توان بارور کرد. لقاح به طور متوسط ۷۵-۸۰٪ با اسپرم منی و ۵۰-۵۵٪ با اسپرم به دست آمده توسط micro-TESE تضمین می شود.
۹۷-۹۹ درصد تخمک های بارور شده رشد جنین را نشان می دهند. کیفیت همه جنین ها در یک سطح نیست و کیفیت آنها بر اساس معیارهای خاصی تعیین می شود.
تفاوت IVF و ICSI (میکرواینجکشن)
تنها تفاوت بین IVF و ICSI در مرحله لقاح است. به غیر از این، تمام مراحل دقیقاً یکسان است.
- IVF در مواردی که مشکلات اسپرم قابل مشاهده نباشد ترجیح داده می شود.
- ICSI در موارد ناباروری با مشکلات اسپرم و … ترجیح داده می شود.
- در IVF، اسپرم در کنار تخمک قرار می گیرد و خود اسپرم بارور می شود.
- در ICSI بر خلاف IVF ابتدا سلول های اطراف تخمک ذوب می شوند و به این ترتیب تخمک برای میکرواینجکشن آماده می شود.
همچنین بخوانید: تفاوت بین لقاح مصنوعی (IVF) و لقاح داخل رحمی (IUI)
ما در کلینیک تخصصی دکتر مهرنوش امیری برای درمان ناباروری به دلیل بالا بودن میزان لقاح، صرف نظر از دلیل باردار نشدن، ترجیح می دهیم از روش میکرواینجکشن (ICSI) در هر بیمار استفاده کنیم.
پس از ذوب شدن سلول های اطراف تخمک، بلوغ تخمک ارزیابی می شود.
سه نوع تخمک بالغ وجود دارد:
- تخمک متافاز ۲
- تخمک متافاز ۱
- تخم ژرمینال وزیکول
فقط تخمک های متافاز ۲ در میکرواینجکشن استفاده می شود. متأسفانه نمی توان از تخم های وزیکول ژرمینال استفاده کرد. به طور متوسط ۲۰ درصد از تخمک های متافاز ۱ می توانند در طی یک روز به تخمک متافاز ۲ تبدیل شوند و تنها در صورتی می توان از آنها برای تزریق میکرواینجکشن استفاده کرد که به تخمک متافاز ۲ تبدیل شوند.
به طور کلی باید انتظار داشت که ۸۰ درصد تخمک هایی که با تحریک تخمدان تزریق به موقع به دست می آیند باید متافاز ۲ (بالغ) باشند. به طور متوسط، ۸۰ درصد از تخمک های جمع آوری شده در مرکز IVF دکتر مهرنوش امیری متافاز ۲ (بالغ) هستند.
همچنین بخوانید: مراحل IVF
تقریباً ۲۰ درصد از تخمهای متافاز ۱ در طول روز به تخمهای متافاز ۲ تبدیل میشوند. با این حال، اگر متافاز ۲ به تخمک تبدیل شود، می توان از آنها برای تزریق میکرو استفاده کرد.
قیمت میکرواینجکشن
از آنجایی که روش میکرواینجکشن یکی از مراحلی است که در درمان IVF استفاده می شود، قیمت گذاری جداگانه ای ندارد و هزینه آن در قیمت پکیج درمانی IVF لحاظ می شود.
قیمت لقاح آزمایشگاهی نیز با توجه به سن مادر باردار، ذخیره تخمدان و اینکه آیا نیاز به اقدامات اضافی وجود دارد یا نه، متفاوت است. شما می توانید اطلاعات بیشتر در مورد قیمت را در بخش قیمت های IVF بیابید.
جنسیت در میکرواینجکشن
جنسیت نوزادان توسط کروموزوم جنسی که توسط اسپرم حمل می شود تعیین می شود. اگر اسپرم حامل کروموزوم X باشد، نوزاد دختر است و اگر حامل کروموزوم Y باشد، پسر است. تشخیص این که اسپرم انتخاب شده در طول تزریق کوچک کدام کروموزوم جنسی را حمل می کند ممکن نیست. بنابراین جنسیت نوزاد کاملاً تصادفی شکل می گیرد.
میکرواینجکشن در چه شرایطی انجام می شود؟
میکرواینجکشن به ویژه در زوج هایی با تعداد اسپرم بسیار کم، در صورت وجود مشکلات قابل توجه حرکتی یا شکلی در اسپرم، در زوج هایی با نرخ لقاح پایین در روش لقاح آزمایشگاهی (IVF) و یا در زوج هایی با تعداد تخمک کم انجام می شود.
همچنین بخوانید: عوارض ivf برای تعیین جنسیت
اما از آنجایی که میزان لقاح بیشتر از روش IVF است، بدون توجه به دلیل باردار نشدن، روش میکرواینجکشن را برای تمامی زوج های مرکز تخصصی ناباروری خود اعمال می کنیم.
میکرواینجکشن چگونه اعمال می شود؟
برای استفاده از روش میکرواینجکشن، بهترین کیفیت اسپرم در مایع منی ترجیح داده می شود. دم بی حرکت سلول اسپرم با کمک انژکتورهای میکروسکوپی بسیار حساس گرفته می شود. اسپرم جمع آوری شده توسط یک انژکتور وارد سلول تخمک می شود.
قبل از این کاربرد، سلول های اطراف تخمک تمیز می شوند. تخمک بالغ در مرحله متافاز ۲ ساخته می شود، لقاح با انتخاب سلول تخم در مرحله متافاز ۲ انجام می شود.
کدام بیماران ممکن است برای روش میکرواینجکشن (ICSI) مناسب باشند؟
- افراد دارای تعداد اسپرم بسیار کم، آزواسپرمی و کسانی که اسپرم شان را می توان با میکرو TESE به دست آورد.
- بیماران با مرفولوژی اسپرم در مراحل پیشرفته، یعنی با بیش از ۹۵ درصد اختلالات.
- افرادی که تصور می شود آنتی بادی ضد اسپرم دارند که یکی از علل ناباروری است.
- افرادی که قبلا با روش IVF کلاسیک موفق نبوده اند.
- بیمارانی که تحت تشخیص ژنتیکی قبل از لانه گزینی (PGD) قرار می گیرند.
- افرادی که مشکلات ناباروری با علت ناشناخته دارند
خطرات تزریق اسپرم داخل تخمک چیست؟
با توجه به مرحله تحریک تخمدان ها در مرحله اول درمان، عوارضی مانند سردرد، ترشحات واژن، احساس گرما، حساس شدن سینه ها ممکن است رخ دهد. به ندرت، سندرم تحریک بیش از حد تخمدان ممکن است به دلیل داروهای هورمونی نیز رخ دهد. در چنین شرایطی، مراقبت های پزشکی لازم است.
در بارداری با میکرواینجکشن، میزان سقط جنین حدود ۲۰ درصد و میزان حاملگی خارج رحمی ۵ درصد است.
همچنین بخوانید: هزینه عمل IVF در سال ۱۴۰۳
هنگامی که بیش از یک جنین قرار داده می شود، خطر سه قلو کمتر از ۱٪ است در حالی که میزان دوقلوها بیش از ۱۰٪ است. حاملگی های چند قلو در معرض خطر سقط جنین، وزن کم هنگام تولد و زایمان زودرس هستند.
عوارضی مانند خونریزی در تخمدان ها، تغییر شکل رحم یا سایر رگ های خونی ممکن است در مرحله جمع آوری تخمک رخ دهد.
سوالات پرتکرار مراجعه کنندگان
میکرواینجکشن در چه شرایطی انجام می شود؟
میکرواینجکشن به ویژه در زوج هایی با تعداد اسپرم بسیار کم، در صورت وجود مشکلات قابل توجه حرکتی یا شکلی در اسپرم، در زوج هایی با درصد لقاح پایین به روش لقاح آزمایشگاهی (IVF) و یا در زوج هایی با تعداد تخمک کم انجام می شود.
اما از آنجایی که میزان لقاح بیشتر از روش IVF است، بدون توجه به دلیل باردار نشدن، روش میکرواینجکشن را برای تمامی زوج های مرکز خود انجام می دهیم.
تفاوت بین میکرواینجکشن و IVF چیست؟
تزریق اسپرم داخل تخمک در محدوده درمان IVF، تزریق یک اسپرم به هر تخمک بالغی است که پس از تحریک تخمدان به دست می آید تا لقاح حاصل شود و یکی از مراحل درمان IVF است.
تفاوت بین میکرواینجکشن و دیگر روش ها چیست؟
میکرواینجکشن فرآیند تزریق اسپرم داخل تخمک به منظور بارورسازی تخمک های به دست آمده در درمان IVF می باشد. بنابراین، تخم های بارور شده به رشد خود ادامه می دهند و جنین تشکیل می شوند.
در درمان های دیگر، یک یا دو تخمک ایجاد می شود و در زمان تخمک گذاری، اسپرم همسر و اسپرم های متحرک و غلیظ به داخل رحم منتقل می شود. انتظار می رود که اسپرم و تخمک به طور خود به خود به هم برسند و تخمک بارور شود.
تفاوت بین میکرواینجکشن و لقاح آزمایشگاهی چیست؟
در کاربرد لقاح آزمایشگاهی طبیعی کلاسیک IVF، تعداد زیادی سلول اسپرم در اطراف یک سلول تخمک مادر باردار در محیط آزمایشگاه قرار می گیرد. تنها یکی از این اسپرم ها به خودی خود سلول تخمک را بارور می کند. لقاحی که در اینجا اتفاق می افتد مشابه لقاح سلول تخمک توسط اسپرم در حاملگی های طبیعی است. فقط این لقاح در اندام های تناسلی مادر رخ نمی دهد و در شرایط آزمایشگاهی انجام می شود.
در روش ICSI، یعنی روش میکرواینجکشن، تنها یکی از اسپرم های پدر مورد استفاده قرار می گیرد. با فرآیندهای میکروسکوپی به سلول تخمک مادر باردار تزریق می شود. به همین دلیل نام این روش میکرواینجکشن است. در اینجا، اسپرم به خودی خود سلول تخمک را بارور نمی کند و با تزریق وارد سلول تخمک می شود.
آزمایشگاه IVF و درمان نازایی دکتر مهرنوش امیری توسط پزشکان متخصص و متبحر تایید شده است و کیفیت آن با گواهینامه اعتبار سنجی نیز تایید شده است.
برای هر گونه سوالی که در ذهن دارید با ما تماس بگیرید!
علاوه بر این، چشم انداز بین المللی کلینیک دکتر مهرنوش امیری گرفتن امتیاز عالی است و در راستای تحقیق هدف تبدیل شدن به یکی از آزمایشگاه های برتر لقاح آزمایشگاهی در خاورمیانه است که در حال حاضر مطابقت خود را با استانداردهای آزمایشگاهی بین المللی IVF ثبت کرده است.
برای سوالاتی که به ذهنتان می رسد و برای دریافت اطلاعات در مورد پروتکل های درمانی فردی یا عضویت در این خانواده، می توانید فوراً با واتساپ یا شماره های تماس زیر با ما در تماس باشید.