Search
Close this search box.
درمان نازایی

درمان نازایی | درمان ناباروری | برای درمان نازایی چه بخوریم؟

درمان نازایی یک موضوع پیچیده و چندجانبه است که به عوامل مختلفی بستگی دارد. در اینجا برخی از روشهای معمول درمان نازایی را شرح میدهم:

  1. درمان دارویی: در برخی موارد، مصرف داروهایی که باعث تنظیم هورمونها و تحریک تخمکگذاری میشوند، میتواند به درمان نازایی کمک کند. این داروها ممکن است برای زنان و مردان تجویز شوند.
  2. درمان جراحی: در صورت وجود مشکلاتی مانند انسداد لوله فالوپ یا میومها در رحم، جراحی میتواند راه حل مناسبی باشد. هدف این روشها رفع موانع فیزیکی بارداری است.
  3. لقاح آزمایشگاهی (IVF): در این روش، تخمکها خارج از رحم بارور شده و سپس به رحم منتقل میشوند. این روش ممکن است برای زوجهایی که سایر روشها برای آنها موثر نبوده است، مناسب باشد.
  4. سایر روشها: موارد دیگری مثل درمان ناباروری با اهداء گامت یا رحم جایگزین نیز برای برخی زوجین در نظر گرفته میشود.

بررسی علل نازایی و انتخاب بهترین روش درمانی برای هر زوج، نیازمند ارزیابی دقیق توسط متخصصان باروری است. روند درمان ممکن است زمان ببرد و به همکاری و پشتکار زوجین نیاز داشته باشد.

در این مقاله میخواهیم به شما بگویم برای درمان نازایی چه کارهایی باید انجام دهید.

نوزاد و بند ناف

اگر میخواهید بدانید این مقاله در رابطه با چه موضوعاتی نوشته شده است. پادکست زیر را گوش کنید:

خلاصه مقاله به زبان ترکیه ای:

Sevgili Türk halkı, içeriğini bilmek için aşağıdaki podcast’i dinleyin

خلاصه مقاله به زبان انگلیسی :

If you want to know the subject of this article, play the english voice

علل نازایی در زنان

دلایل متعددی وجود دارد که می تواند منجر به نازایی شود. در ادامه توضیحی در رابطه با انواع دلیل نازایی آورده ایم. این ها شایع ترین دلایل ایجاد نازایی است.

زمانی که سن خانم بالاتر می رود تعداد تخمک‌ها و در نتیجه قدرت باروری او به سرعت کاهش می یابد. این روند کاهشی در اواسط ۳۰ سالگی، بارزتر می شود. طبق تخمینی که زده می شود یک سوم از خانم هایی که سن آنها بالای ۳۵ سال است درگیر نازایی هستند.

زمانی که سن خانم ها افزایش می یابد کیفیت تخمک های او نیز کاهش می‌یابد و بر قدرت باروری موثر خواهد بود. مطالعات نشان داده است که تقریباً ۷۰٪ از سقط ها به دلیل ناهنجاری های کروموزومی رخ می دهند.

اختلالات تخمک گذاری که عموما بر باروری تاثیر گذار خواهد بود. زیرا بدون تخمک گذاری موفقیت آمیز، هیچ تخمکی برای وقوع لقاح و باروری وجود ندارد.

اختلالات تخمک گذاری یعنی خانم اصلا تخمک گذاری ندارد و یا به ندرت اتفاق می افتد. این اختلال بسیار رایج است به طوری که از هر ۴ زود نابارور ۱ به این علت است.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یکی از اختلالات رایج تخمک گذاری است. سایر دلایل اختلالات تخمک گذاری شامل اختلالات هورمونی از جمله پرکاری و یا کم کاری غده تیروئید، نارسایی تخمدان، اختلال عملکرد هیپوتالاموس و غیره است.

بلی تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)  از عمده دلایل مشکلات تخمک گذاری است. این سندرم شایع ترین علت بروز ناباروری در زنان است. سندرم تخمدان پلی کیستیک با دوره های نامنظم قاعدگی، مقاومت به انسولین، رشد غیرطبیعی موهای زائد در صورت و یا بدن، چاقی و آکنه همراه است. این علائم و شدت ان برای هر خانمی متفاوت است.

سندروم-تخمدان-پلیکیستیک

ممکن هر خانمی دچار نوسانات هورمونی شود. این اختلال بر قاعدگی و تخمک گذاری تاثیر می گذارد. در نتیجه بر روی باروری یک خانم نیز موثر خواهد بود.

از علائم این اختلال، شروع قاعدگی های نا منظم و نداشتن قاعدگی است. اختلال عملکرد هیپوتالاموس در زنان منجر به بروز اختلال در سطح هورمون های گنادوتروپین و در پی آن هورمون های هیپوفیزی LH و FSH شده و در نتیجه آن تخمک گذاری و قدرت باروری تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

علت شیمی درمانی یا ژنتیک خانوادگی رخ دهد. این اختلال به عنوان نارسایی تخمک گذاری اولیه نیز شناخته می شود. این عارضه با پاسخ خود ایمنی و یا کاهش و از دست رفتن زود هنگام ذخیره تخمک ها مشخص می شود.

در صورتی که در هورمون های مترشحه از هیپوفیزLH و FSH ، اختلال ایجاد شود، تخمک گذاری با مشکل روبرو می شود.

اختلالات مربوط به لوله های فالوپ لوله های رحمی یک خانم  یا همان لوله های فالوپ  که در بین تخمدان ها تا رحم قرار دارند، ممکن است بنا به دلایل مختلف از جراحی گرفته تا ابتلا به عفونت های مقاربتی (STIs) آسیب ببیند. در صورت بروز هرگونه مشکل در این لول ها می تواند از رسیدن اسپرم به تخمک جلوگیری کند.

تواند به صورت طبیعی توانایی بارداری زن را تحت تاثیر قرار دهد. حدودا ۱۰ درصد زنان در دوران باروری درگیر آن هستند، هنگامی اتفاق می افتد که بافتی که معمولاً در داخل رحم رشد می کند، در مکان های دیگر بدن و خارج از رحم، رشد کند.

از عوامل مهم موثر در قدرت باروری یک خانم ناهنجاری ها و ضایعات ساختاری رحم است. از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رحم تک شاخ یا دو شاخ
  • رحم دو گانه
  • رحم دارای سپتوم
  • رحم کمانی
  • پولیپ های رحمی
  • فیبروم ها (میوم‌ها)

در برخی موارد هیچ علتی برای ناباروری نمی توان پیدا کرد، این بدان معناست که پزشکان دلیل واضحی برای ناباروری پیدا نکرده اند و آزمایش‌های انجام شده همگی نتایج طبیعی را نشان می دهند.

این موضوع زوج ها را ناراحت و دچار نگرانی می کند. زیرا نمی دانند چه کاری باید انجام دهند. شاید این نوع ناباروری نگران کننده باشد اما زمانی که علت ناباروری مشخص نیست و همه چیز نرمال است، روش های مختلف در بارداری موثر بوده و زوج در نهایت دارای فرزند می شوند.

بسیاری از موارد هستند که علت اصلی ناباروری سبک زندکی افراد است. چه چیز هایی در سبک زندگی در باروری موثر هستند؟

  • استفاده از تنباکو و یا الکل
  • رژیم غذایی ضعیف که فاقد مواد مغذی است.
  • قرار گرفتن بیش از حد در معرض برخی مواد شیمیایی و سمی
۰۳:۴۱
truncate dir-rtl

دلایل ناباروری

ناباروری و درمان نازایی

در صورتی که زوجین پس از ۱۲ ماه تلاش برای باروری و داشتن فعالیت مقاربتی به صورت طبیعی و بدون محافظت قادر به باروری نشوند یا دچار ناتوانی در نگهداری باروری باشند به آنها نابارور می گویند.

مدت زمان باروری در بانوان بالای ۳۵ سال کمتر از ۶ ماه می باشد.

ناباروری به دو گروه تقسیم می شود:

ناباروری اولیه:

در صورتی که زوجین پس از ۱۲ ماه فعالیت مقاربتی طبیعی و بدون محافظت قادر به باروری نباشند در گروه ناباروری اولیه قرار می گیرند.

قبل از این تایم به زوج نابارور گفته نمی شود

ناباروری ثانویه

در صورتی که زوجین یک بار به صورت طبیعی و بدون محافظت و پیشگیری و درمان موفق به باروری شوند اما برای فرزند دوم دچار مشکل شوند در این گروه قرار می گیرند که ۵۰ درصد از ناباروری ها در این گروه قرار دارند.

در آزمون شرکت کنید تا احتمال نازایی خود را بررسی کنید. این آزمون کاملا احتمالی و برای خانم ها است و وضعیت شمارا به صورت حدودی بررسی می کند.

[ays_quiz id=’3′]

نشانه های ناباروری که نیاز به درمان دارد

اینجا برخی از نشانههای رایج نابارواری که نیازمند درمان هستند را توضیح میدهم:

  • عدم بارداری پس از یک سال تلاش برای بارداری در زوجین زیر ۳۵ سال یا پس از ۶ ماه در زوجین بالای ۳۵ سال. این یکی از اصلیترین نشانههای ناباروری است.
  • نامنظمی یا عدم قاعدگی در زنان. این میتواند نشانه ای از اختلال در عملکرد تخمدانها باشد.
  • درد شدید یا خونریزی در طول قاعدگی. این میتواند نشانه ای از بیماریهایی مانند آندومتریوز باشد.
  • سابقه بیماریهای آناتومیک مانند انسداد لوله فالوب یا عفونتهای لگنی در زنان.
  • سابقه جراحیهای لگنی، کیستهای تخمدانی یا آندومتریوز در زنان.
  • اختلالات هورمونی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان.
  • کاهش میل جنسی، مشکلات ارگاسم یا مشکلات در عملکرد جنسی در مردان.
  • سابقه بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا یا بیماریهای تیروئید.

هر یک از این علائم میتواند نشانه ای از اختلال در باروری باشد که نیازمند ارزیابی و درمان توسط متخصص است. به موقع مراجعه به پزشک اهمیت زیادی دارد.

نشانه های ناباروری در آقایان

همانطور که اشاره شد مشکلات ناباروری تنها مختص خانوم ها نیست و ممکن است وجود مشکلاتی در آقایان سبب ایجاد اختلال در باروری شود. در صورت وجود علائم و نشانه های زیر ناباروری در مردان وجود دارد.

  • کاهش میل جنسی
  • اختلال در رشد موها
  • انسداد مجاری اسپرم
  • مشکلات نعوظ در مردان
  • مشکلات انزال در آقایان
  • کاهش تولید اسپرم از حد طبیعی
  • کوچکی و سفت بودن بیضه ها
  • احساس و درد و وجود برآمدگی در بیضه ها

عوامل موثر بر ناباروری

به طور کلی عوامل موثر بر ناباروری عبارتند از:

ناباروری مردان

  • اختلال در تعداد اسپرم ها
  • شکل و میزان حرکات اسپرم ها
  • ۳۵ درصد از ناباروری ها از مشکلات ناشی از مردان می باشد.

ناباروری زنان

  • اختلال در تخمک گذاری
  • اختلال در دستگاه تناسلی
  • ۵۰ درصد از ناباروری ها از مشکلات ناشی در زنان می باشد.

امیدواریم در این مقاله به پاسخ سوالات خود رسیده باشید. اگر قصد درمان نازایی دارید فرم زیر را تکمیل کنید تا مشاوران با شما تماس بگیرند.

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
پیام شما با موفقیت ارسال شد
پیام خود را مجدداً ارسال نمایید

راه های درمان ناباروری

درمان ناباروری با توجه به علت آن راه های درمانی متعددی دارد و مردان و زنان برای درمان ناباروری باید به بهترین متخصص زنان مراجعه کنند.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک به شرح زیر است:

  • نامنظم شدن سیکل قاعدگی
  • افزایش رشد موهای زائد
  • افزایش جوش و آکنه
  • بزرگ شدن دو طرف تخمدان ها
  • خونریزی نامنظم رحمی
  • عدم تخمک گذاری منظم و ناباروری
سندروم تخمدان پلی کیستیک

هر دو تصویر قبل و بعد از تخمدان پلی کیستیک است:

درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک

این سندرم از عوامل اصلی ناباروری در بانوان می باشد و باید تحت درمان قرار بگیرد و در صورتی که درمان نشود به مرور زمان ضخامت مخاط رحم به طور غیرطبیعی افزایش می یابد و در سنین بالا موجب بروز سرطان رحم می شود.

روش های درمان تخمدان پلی کیستیک

کاهش وزن : با کاهش وزن سیکل قاعدگی تنظیم می شود و پروسه تخمک گذاری بهبود یافته و منظم می شود.

مصرف دارو: پزشک متخصص برای بانوان با تخمدان پلی کیستیک دارو تجویز می کند که موجب درمان تخمدان پلی کیستیک و درمان ناباروری می شود.

انجام عمل جراحی: اگر تخمدان پلی کیستیک با دارو درمان نشود و باروری صورت نگیرد پزشک متخصص با جراحی تخمدان سبب درمان عدم تخمک گذاری و بهبود آن و کاهش هورمون های مردانه می شود و زوجین بعد از یکسال می توانند باردار شوند.

تحریک تخمک گذاری

اختلال در تخمک گذاری عامل ناباروری است برای درمان ناباروری و تحریک تخمدان برای آزاد کردن تخمک داروهای هورمونی (کلومیفن سیترات ، HCG ، HMG) تجویز می شود.

درمان ناباروری با آی یو آی(IUI)

درمان ناباروری به روش IUI زمانی که علت بیماری نامشخص است و در بعضی موارد که علت ناباروری اختلال در اسپرم است انجام می شود .

۰۰:۲۸
truncate dir-rtl

درمان ناباروری با ای یو آی

در این روش درمانی فرد داروی تحریک تخمک گذاری مصرف می کند و در زمان تخمک گذاری مایع منی از مرد گرفته و در آزمایشگاه شستشو داده و جداسازی می شود و اسپرم های زنده با استفاده از لوله استریل به حفره رحم او وارد می شود.

زمان تخمک گذاری به وسیله سونوگرافی در روزهای متوالی از تخمدان ها و اندازه گیری هورمون های جنسی موجود در خون و ادرار تعیین می شود.

ivf
تحریک تخمدان
Add Your Tooltip Text Here
لقاح
Add Your Tooltip Text Here
رشد جنین
Add Your Tooltip Text Here
انتخاب جنین
Add Your Tooltip Text Here
انتقال جنین
Add Your Tooltip Text Here
۰۲:۲۲
truncate dir-rtl

درمان ناباروری با ای وی اف

درمان ناباروری با آی وی اف(IVF)

درمان ناباروری با IVF باروری یا لقاح خارج رحم می باشد.

زمانی که علت ناباروری مشکل در تخمدان و ناباروری با علت مردانه و اندومتریوز و در مواردی که به لوله های رحمی آسیب وارد می شود.

ابتدا فرد باید داروی تحریک تخمک گذاری مصرف کند تا به تعداد کافی تخمک آزاد شود بعد از به حد مطلوب رسیدن فولیکول ها پزشک آمپول HCG تزریق می کند و پس از ۳۶ ساعت با استفاده از سونوگرافی از دیواره واژن و داروی بی حسی با سوزن هدایت شونده تخمک های مورد نیاز را جمع آوری می کند.

و همزمان با این عمل مایع منی را از مرد می گیرند و شستشو می دهند و در مجاورت تخمک ها قرار می دهند تا لقاح صورت گیرد سپس بعد از باروری تخمک ها، جنین هایی که مناسب هستند را با لوله استریل و به صورت سرپایی به رحم انتقال می دهند.

میکرواینجکشن

میکرواینجکشن مشابه IVF می باشد اما کمی پیشرفته تر از آن است.

میکرواینجکشن (ICSI) یک روش پیشرفته درمان ناباروری است که در آن یک اسپرم به طور مستقیم به داخل تخمک تزریق میشود. این روش برای درمان انواع مشکلات ناباروری در مردان و زنان استفاده میشود.

در اینجا توضیحات بیشتری درباره روش میکرواینجکشن ارائه میشود:

موارد استفاده:

  • اختلالات اسپرم مانند تعداد، حرکت یا شکل اسپرم ضعیف
  • انسداد مجاری اسپرم
  • ناباروری ناشناخته
  • ناباروری ایدیوپاتیک (علت نامشخص)
۰۲:۲۲
truncate dir-rtl

درمان ناباروری با ای وی اف

چگونه می توانم قدرت باروری خود را افزایش دهم؟

برخی موارد وجود دارد که می تواند برای درمان ناباروری به شما کمک کند. یک سبک زندگی سالم ممکن است شانس بارداری و داشتن یک کودک سالم را بهبود ببخشد.

  • سیگار را ترک کنید یا حداقل آن را قطع کنید و میزان الکل را نیز بررسی کنید.
  • زنان و مردان نباید به طور منظم بیش از ۱۴ واحد در هفته بنوشند.
  • بهتر است زنان اصلاً الکل مصرف نکنند. حفظ وزن سالم نیز ممکن است کمک کند.
  • اضافه وزن یا کمبود وزن می تواند بر قدرت باروری شما تأثیر بگذارد.
  • خوردن یک رژیم غذایی متعادل و متنوع باید به شما کمک کند تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن را دریافت کنید.
  • اما زنانی که قصد بارداری دارند باید از مکمل های اسیدفولیک و ویتامین D استفاده کنند.
  • با داروساز خود درمورد اینکه کدام مکمل را می توانید با خیال راحت قبل و حین بارداری مصرف کنید صحبت کنید.
  • داشتن رابطه جنسی هر دو تا سه روز به شما اطمینان می دهد که در زمان تخمک گذاری (بارورترین زمان یک ماه در زن) رابطه جنسی برقرار می کنید. با این کار احتمال بارداری شما به حداکثر می رسد.
  • اگر از مواد روان کننده استفاده می کنید ، توجه داشته باشید که برخی از اینها می توانند بر کیفیت اسپرم مرد تأثیر بگذارند و احتمال باروری تخمک را در آنها کم می کند.

۳ نوع اصلی از درمان ناباروری وجود دارد :

  • داروها
  • روش های جراحی
  • بارداری کمکی از جمله تلقیح داخل رحمی (IUI) و لقاح آزمایشگاهی (IVF)

داروها درمان نازایی

داروهای معمول باروری شامل :

کلومیفن ترشح ماهانه تخمک (تخمک گذاری) در زنانی که تخمک گذاری منظم ندارند یا به هیچ وجه نمی توانند تخمک گذاری کنند را تشویق می کند.

تاموکسیفن جایگزینی برای کلومیفن که در صورت بروز مشکلات تخمک گذاری ممکن است ارائه شود. متفورمین به ویژه برای زنانی که سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) دارند بسیار مفید است.

گنادوتروفین ها می تواند به تحریک تخمک گذاری در زنان کمک کند و همچنین ممکن است باعث بهبود باروری در مردان شود.

هورمون آزاد کننده گنادوتروفین و آگونیست های دوپامین انواع دیگر دارویی که برای تشویق تخمک گذاری در زنان تجویز می شود.

برخی از این داروها ممکن است عوارضی مانند حالت تهوع ، استفراغ ، سردرد و گرگرفتگی ایجاد کنند.برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی احتمالی داروهای خاص ، با پزشک خود صحبت کنید.

دارویی که تخمدان ها را تحریک می کند برای زنان برای درمان ناباروری توصیه نمی شود زیرا مشخص نشده است که این دارو احتمال بارداری آنها را افزایش می دهد.

روش های جراحی برای درمان نازایی

انواع مختلفی از روش های جراحی وجود دارد که ممکن است برای بررسی مشکلات باروری و کمک به باروری استفاده شود.

جراحی لوله فالوپ

اگر لوله های رحمی شما مسدود یا زخم شده باشد ، ممکن است برای ترمیم آنها نیاز به جراحی داشته باشید.

برای تجزیه بافت اسکار در لوله های رحمی می توان از جراحی استفاده کرد و عبور تخمها از آنها را آسان تر کرد. موفقیت جراحی به میزان آسیب لوله های رحمی شما بستگی دارد.

عوارض احتمالی جراحی لوله شامل حاملگی خارج رحمی است ، این زمانی است که تخمک بارور در خارج از رحم کاشته می شود.

درمان های نوین نازایی و ناباروری در زنان و مردان

درمان ناباروری را می توان به موارد زیر تقسیم بندی کرد:

  1. علت بروز نازایی
  2. مدت زمان ناباروری
  3. سن شما و والدینتان

وویس رضایت بیمار عزیزمون :

درمان ناباروری در مردان

مردان ممکن است مشکلات جنسی عمومی یا فقدان اسپرم سالم داشته باشند. میتوان درمان مردان را به قسمت های زیر تقسیم بندی کرد:

  • بیماری های عفونی: با شرایط التهابی نظیر بیماری اوریون سبب عفونت مجاری تناسلی یا التهاب و در نتیجه باعث از بین رفتن بیضه ها در مردان می شوند. تقریبا ۲۵% مردانی که بعد از بلوغ دچار اوریون می شوند نابارور خواهند شد.
  • اختلالات هورمونی
  • اختلالات هورمونی سبب تقریبا ۵-۲% باعث مشکلات ناباروری در مردان می شود. تولید نامناسب هورمون های FSH و LH بر تولید هورمون مردانگی یا تستوسترون و تولید اسپرم تاثیر بسزایی دارد.
  • مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن
  • در بدن برخی از مردان علیه اسپرم خودشان ماده ای بنام آنتی بادی تولید می شود که باعث کاهش و کمتر شدن حرکت اسپرم و یا به هم چسبیدن آنها می شود.

  1. اختلالات مربوط به اسپرم

به طور کلی، در بیضه مرد اسپرم تولید می شود و در زمان انزال از وی خارج می شود. اگر در مواردی مثل تعداد کم اسپرم، عدم بلوغ اسپرم و عدم توانایی حرکت مناسب اسپرم اختلالی باشد. شانس لقاح کم می شود و می توان مرد را نابارور دانست. که باید آزمایش های مختلف مانند اسپرموگرام یکی از مهم ترین آزمایشات هورمونی در مردان می باشد.

  1. ناهنجاری های مربوط به ساختمان بدن

عواملی از جمله بسته بودن لوله های خروج اسپرم باعث ناباروری در مردان می شود. بسته شدن لوله های خروج اسپرم می تواند به علت مادرزادی، نقص ژنیتیکی، عفونت ها یا التهاب های دستگاه باشد.

  1. داروها

داروهایی وجود دارد که باعث افزایش تعداد اسپرم می شود و احتمال بارداری را بیشتر می کند. بعضی از داروها، عملکرد پروستات شامل تولید اسپرم و کیفیت را افزایش می دهند.

  1. تغییر عوامل سبک زندگی

با بهبود بخشیدن به سبک زندگی و عوامل رفتاری می توان احتمال بارداری را افزایش داد، مثلا با کاهش برخی از داروها، کاهش یا حذف مواد مضر، بهبود فرکانس و زمان بندی روابط، ورزش کردن به صورت منظم و بهینه سازی عواملی دیگر که احتمال آسیب زدن به باروری را دارند.

آپارات دکتر مهرنوش امیری
  1. جراحی

در شرایطی، جراحی احتمال دارد باعث معکوس کردن انسداد اسپرم و احیای باروری باشد. درمان جراحی واریکوسل احتمال بارداری را بهبود می بخشد.

  1. بازیابی اسپرم

تکنیک هایی وجود دارد که باعث می شود اسپرم در زمان انزال مشکلی داشته باشد یا حتی وقتی که اسپرم در مایع انزالی وجود نداشته باشد. ممکن است از آن ها در مواردی استفاده شود که در آن تکنیک های تولید کننده با کمک روش های تولید مثل کاهش یا غیر عادی هستند.

درمان ناباروری در زنان:

  1. اختلال در تخمک گذاری

اکثر خانم هایی که باردار نمی شوند مشکل اختلال در تخمک گذاری آن ها است. طبق تحقیقات ۳۹% علل ناباروری زنان همین موضوع است. بدون عمل تخمک گذاری لقاح صورت نمی گیرد و زن باردار نمی شود. برخی از خانمها احتمال دارد که تخمک گذاری نکنند و یا ممکن است به طور نامنظم و کم تخمک گذاری کنند. یا ممکن است عادت ماهیانه نداشته باشند یا عادت ماهیانه آنها کم و نامنظم باشد و ممکن است بعضی از خانم ها با اینکه دارای عادت ماهیانه باشند ولی دارای اختلال در تخمک گذاری هستند.

  1. اختلال در لوله های رحمی

برخی از خانمها، لوله های رحمی آنها به طور کامل و یا ناقص بسته هستند. که باعث می شود اسپرم به تخمک نرسد. بسته بودن لوله های رحمی می تواند به دلیل عفونت، آندومتریوز و یا چسبندگی هایی پس از عمل جراحی باشد.

ممکن است این لوله ها پس از یک حاملگی خارج رحمی بسته شوند. در کشورهای در حال توسعه نسبت به کشورهای توسعه یافته به علت شیوع بیماری های عفونی دستگاه تولید مثلی، میزان اختلال در لوله های رحمی بیشتر هستند. طبق تحقیقات انجام شده حدود ۳۰% از علل ناباروری در خانمها مربوط به اختلال در لوله های رحمی است.

اینستاگرام دکتر مهرنوش امیری
  1. آندومتریوز

در حالت آندومتریوز سنگفرش رحم یا آندومتر رشد می کند و از رحم هم فراتر می رود و حتی لوله های رحمی را نیز می پوشاند. که باعث می شود آنها را ببندند، که در عمل تخمک گذاری اختلال به وجود می آورد. طبق تحقیقات ۱۳% از ناباروری ها به علت آندومتریوز است، و تقریبا ۷۰% خانمها دارای آندومتریوز، نابارور هستند.

  1. اختلال در گردن رحم یا خود رحم

ناهنجاری های گردن رحم باعث ناباروری می شود که از آن جمله می توان به مشکلات مربوط به ساختمان بدن، عفونت های گردن و رحم و یا کیفیت نامناسب ترشحات رحم اشاره کرد. از طرفی تومورهای بدخیم رحم و یا بعضی جای زخم های موجود بر روی دیواره های رحم مسبب ناباروری می شود.

  1. مشکلات دستگاه ایمنی بدن

مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن و عوامل ایمونولوژیک نقش مهمی در ایجاد ناباروری دارد. باید بدانید که این نوع بیماری، نوع تشخیص و درمان آن مشکل است.

در بدن بعضی از زنها، ماده ای بنام آنتی بادی ترشح می شود که بر علیه اسپرم مرد است، و باعث از بین بردن اسپرم می شود یا ممکن است باعث غیرفعال کردن آن اسپرم شود یا ممکن است زن باردار شود ولی به خاطر این بیماری باعث سقط جنین شود.

درمان ناباروری و نازایی با اهدای جنین

دو صورت اهدای جنین داریم:

اول: وقتی که مشکل ناباروری از مرد باشد و قادر به تولید اسپرم نیست.

دوم: زن و شوهرهایی که روش درمان ناباروری آنها به هر دلیلی به صورت مرتب شکست می خورد اما زن از نظر سن و ارگان هایی بتواند جنین اهدایی را در رحم خود پرورش دهد.

روند اهدای جنین برای درمان ناباروری

زوجین بعد از ناامید شدن از بارداری خود می توانند به سمت اهدای جنین روی بیاورند و این روندی دارد ابتدا باید به مرکز ناباروری رفته و از آنجا نامه برای دادگاه خانواده و پزشکی قانونی بگیرند.

پزشک قانونی و دادگاه یک سری بررسی انجام میدهند و بعد از موافقت، مجوز صادر می کنند و بعد از آن زوجین با مراجعه به مرکز نگهداری جنین های اهدایی و اقدامات لازم را انجام دهند.

درمان ناباروری و نازایی با اهدای تخمک

بعضی خانم ها با هر نوع درمانی نمی توانند باردار شوند. حال ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد مثل بالا رفتن سن، یائسگی زودرس یا به خاطر نداشتن تخمک باردار نمی شوند. این نوع افراد از یک طریق می توانند باردار شوند و آن اهدای تخمک است. باید به مرکز اهدای تخمک مراجعه شود و از داوطلبین اهدای تخمک بگیرند.

تخمک را در آزمایشگاه های اهدای تخمک نگه داری می کنند و توسط اسپرم همسر گیرنده تخمک، لقاح می دهند و به این طریق جنین بوجود می آید. این لقاح را در رحم خانمی که باردار نمی شود قرار می دهد و آن خانم باردار می شود و بعد از گذراندن دوران بارداری صاحب بچه می شوند.

اهدای تخمک برای درمان ناباروری

در این قسمت به چند نکته در مورد اهدای تخمک می پردازیم:

  • خانم نابارور باید بالای ۴۵ سال سن داشته باشد و باید تمام مراحل پزشکی را پشت سر گذاشت و تمام آزمایش های مربوطه را انجام داد.
  • زن و شوهری که قصد باردار شدند دارند باید یک سری جوانب رو که مشاوره به آنها می گوید را در نظر بگیرند. مثل مسائل روحی، روانی، ارث و قانون را مد نظر بگیرند و بعد از آن می توانند درمان را شروع کنند.
  • برای اهدا کننده تخمک نیز یک سری اصول دارد مثل اینکه قبلا بچه دار شده باشد و اینکه ۲۱ تا ۳۴ سال سن داشته باشند.
  • اهدا کننده و گیرنده تخمک بهتر است که خصوصیات فیزیکی مشابه مانند رنگ پوست، رنگ چشم، رنگ مو و ساختمان بدنی مشابهی داشته باشند.
  • فرد اهدا کننده باید کاملا سالم باشد.
  • خانم اهدا کننده تخمک باید توسط کارشناس بررسی شود که مورد تاییدشان باشد مسائلی مثل سابقه خانوادگی، روابط بین فردی، ثابت روحی، انگیزه اهدا، تحصیلی، سابقه بیماری های سخت و روان پزشکی ، سابقه قضایی و قانونی و اختلال شخصیتی ارزیابی روانی کاملا بررسی شود.
  • خانواده ها متفاوت هستند بعضی از خانم های اهدا کننده تخمک به خاطر حفظ حریم خصوصی خود تمایل دارند ناشناس باشند . با این وجود هستند خانواده هایی که تمایل دارند فرد اهداکننده تخمک را بشناسند و با سابقه اجتماعی، فرهنگی و ویژگی های ژنتیک آن آشنا شوند.

توصیه های کلی درمان ناباروری

خونریزی یا عفونت:

مثل هر روش تهاجمی، خطر خونریزی یا عفونت با تکنولوژی تولید کننده کمکی وجود دارد.

خودتان را معرفی کنید:

با دوست و فامیل صحبت کنید و مرتب تماس بگیرید، با شریک زندگی تان و خانواده صحبت کنید که خیلی می توانند به شما کمک کنند و بسیار مفید است. بیشتر حمایت را خانواده ی خودمان دارند.

مدیریت استرس عاطفی در طول درمان:

یک سری استراتژی وجود دارد برای کمک به مدیریت استرس عاطفی در طول درمان که حتما تست کنید:

نکات طلایی برای درمان ناباروری

استرس را کاهش دهید:

یکی از عوامل ناباروری استرس است، چه زن چه مرد استرس داشته باشند، ممکن است باردار نشوند. باید این استرس را حتما قبل از اقدام به بارداری خیلی کم کنید یا از بین ببرید.

ورزش کنید و یک رژیم غذایی سالم داشته باشید:

ورزش کردن مرتب حتی کم در طول زندگی باعث می شود به تناسب اندام برسید و بدنی سالم تر داشته باشید. که باعث می شود بر زندگی خود تمرکز داشته باشید.

وویس رضایت یک بیمار خارجی از درمان نازایی :

ترجمه : سلام. من ۷ سال نتوانستم باردار شوم و به لطف دکتر امیری اکنون مادر شده ام. خانم دکتر از این همه لطف شما سپاسگزارم.

برای درمان نازایی چه بخوریم؟ 

در حالت ایده آل ، زنانی که سعی در باردار شدن دارند باید قبل از بارداری (به طور ایده آل سه ماه) تعدیل رژیم غذایی خود را شروع کنند. این ممکن است شامل مکمل ها باشد و معمولاً نوعی ویتامین پیش از زایمان را شامل می شود. هنگامی که یک زن تحت باروری قرار می گیرد ، تجزیه و تحلیل خون گاهی اوقات کمبودهای تغذیه ای را نشان می دهد که ممکن است بر باروری او تأثیر منفی بگذارد و همچنین توانایی او برای به پایان رساندن بارداری. هدف تغذیه و مکمل های پیش از بارداری رفع هر دو نگرانی است و اطمینان حاصل شود که مواد مغذی مهم از جمله اسید فولیک ، آهن ، ویتامین B و ویتامین D در سطح مطلوب هستند. برای این موارد باید به دکتر خوب برای نازایی مراجعه کنید

چند خوراکی که به درمان نازایی شما کمک میکند و حتما باید مصرف بشوند.

  1. لوبیا و عدس برای درمان نازایی

لوبیا و عدس سرشار از فیبر و پروتئین هستند که می تواند به بهبود تخمک گذاری کمک کند. مطالعات نشان داده است که جایگزینی پروتئین حیوانی با منابع گیاهی پروتئین می تواند خطر ناباروری تخمک گذاری را کاهش دهد. هر دوی این حبوبات همچنین منبع عالی اسید فولیک هستند ، یک جزء حیاتی که به باروری کمک می کند و به رشد جنین سالم کمک می کند.

لوبیا
  1. تخمه آفتابگردان برای درمان نازایی

خوردن تخمه آفتابگردان یک راه آسان برای کمک به حفظ سطح مناسب اسپرم بدون ایجاد هیچگونه تغییر بزرگ در رژیم غذایی است. مغز تخم آفتابگردان بوداده و بدون نمک سرشار از ویتامین E است ، یک ماده مغذی ضروری که تعداد و تحرک اسپرم را افزایش می دهد. تخمه آفتابگردان همچنین مقادیر قابل توجهی روی ، اسید فولیک و سلنیوم دارد که همه آنها مواد مغذی قوی برای باروری با فواید ستاره ای هستند.

تخمه
  1. میوه برای درمان نازایی

غذاهای غنی از آنتی اکسیدان مانند میوه ها و انواع توت ها سرشار از ویتامین C و اسید فولیک هستند که رشد سالم جنین را پس از لقاح فراهم می کند. تمشک ، زغال اخته و توت فرنگی همگی حاوی آنتی اکسیدان های طبیعی و فیتونوترینت های ضد التهابی هستند ، دو جزء که باروری را برای مردان و زنان تا حد زیادی بهبود می بخشد. این مطالعه نشان داد که زنان با مصرف زیاد میوه احتمال ناباروری را به میزان قابل توجهی کاهش می دهند.

میوه
  1. آواکادو برای درمان نازایی

آواکادو سرشار از ویتامین K ، پتاسیم و فولات است که به بدن شما در بسیاری از موارد کمک می کند – جذب ویتامین ، تنظیم فشار خون و موارد دیگر! آنها همچنین از چربی های غیر اشباع تک (چربی های سالم) تشکیل شده اند که تنهای فیبر غذایی و اسید فولیک را ارائه می دهند ، که می دانیم در اقدامات لازم بارداری بسیار مهم هستند.

آووکادو
  1. آناناس برای درمان نازایی

این باور رایج وجود دارد که خوردن هسته آناناس به مدت پنج روز پس از تخمک گذاری یا انتقال جنین (در طول IVF) به کاشت کمک می کند. علم کافی برای حمایت از این عمل وجود ندارد. روش های تشخیص زمان تخمک گذاری بسیار راحت می باشد. با این اوصاف ، دلایل دیگری برای لذت بردن از آناناس هنگام تلاش برای باردار شدن وجود دارد. آناناس منبع عالی ویتامین C است. یک وعده فنجان ۴۶ درصد از مقدار توصیه شده روزانه را به شما می دهد. سطوح پایین ویتامین C با سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مرتبط است. آناناس همچنین حاوی بروملین ، آنزیم طبیعی است که دارای اثر ضد التهابی و ضد انعقادی (رقیق کننده خون) است. بروملین سیستم ایمنی بدن شما را تشویق می کند تا از حالت التهابی دور شود. غذاهای التهابی می توانند مانع باروری شما شوند و التهاب مزمن ممکن است بدن را به سرکوب تخمک گذاری تشویق کند.

آناناس
  1. ماست و پنیر یونانی برای درمان نازایی

ماست و پنیر یونانی حاوی کلسیم ، پروبیوتیک ها و ویتامین D هستند که همگی به بهبود تخمک گذاری کمک می کنند. همچنین ، مقدار زیادی پروتئین از هر غذا دریافت خواهید کرد که شانس شما را برای بارداری موفق از طریق چرخه های دقیق تخمک گذاری تقویت می کند.

ماست
  1. ماهی قزل آلا برای درمان نازایی

ماهی قزل آلا برای تجمع بیشتر آن چربی های سالم ، پروتئین و امگا ۳ ارزشمندی را ارائه می دهد که رشد جنین را در طول بارداری بهبود می بخشد. مردان همچنین می توانند از ماهی قزل آلا بخاطر میزان بالای ویتامین D و سلنیوم آن استفاده کنند ، دو جزء که سطح مایع منی را بالا می برد و سلامت کلی آن را افزایش می دهد. به خاطر داشته باشید ، بهتر است ماهی قزل آلا خریداری کنید تا میزان جیوه را کاهش دهد ، که در صورت مصرف زیاد می تواند برای بارداری مضر باشد. برای ایمنی ، مصرف ماهی قزل آلا را به یک یا دو بار در هفته محدود کنید.

ماهی

غذاهایی که باید در رژیم باروری محدود شوند.

کافئین: قهوه و چای را در حد اعتدال بنوشید. بر اساس مطالعه متخصصان، چندین فنجان قهوه یا چای در روز تأثیر کمی بر مشکلات تخمک گذاری دارد – اما می تواند منجر به کم آبی شود. به گفته بهترین متخصص زنان در تهران دکتر مهرنوش امیری : “فنجان قهوه صبحگاهی بدترین کاری است که می توانیم از نظر کم آبی انجام دهیم.” در واقع ، کافئین یک ادرارآور است که می تواند از مرطوب ماندن غشاهای مخاطی شما جلوگیری کرده و بر قوام مایع دهانه رحم شما تأثیر بگذارد. مصرف کافئین از قهوه ، نوشیدنی های انرژی زا و چای را به کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنید. ممکن است بخواهید میزان مصرف چای بدون کافئین را افزایش دهید. برخی از مطالعات نشان داده اند که چای گیاهی می تواند یک غذای خوب برای باروری باشد.

به طور طبیعی ، تحقیقات موجود در مورد رژیم غذایی باروری مطلوب ما را به لیستی از غذاهایی می رساند که باید از آنها اجتناب کرد یا فقط در مواقعی از آنها استفاده کرد. این شامل:

  • کربوهیدرات های ساده یا تصفیه شده
  • چربی های ترانس.
  • غذاهای بسیار فرآوری شده.
  • مصرف زیاد کافئین (بیش از ۵۰۰ میلی گرم در روز.)

سوالی که همواره وجود دارد این است که کدام روش برای درمان ناباروری بهتر است؟ میکرواینجکشن بهتره یا آی وی اف؟ جدیدترین روشهای درمان ناباروری چیست؟

جدیدترین روشهای درمان ناباروری

زوجینی که میخواهند از جدیدترین روش های درمان ناباروری مطلع شوند ادامه مقاله را مطالعه کنند.

تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم یا میکرواینجکشن (ICSI) چیست؟

یکی از روش های کمک باروری (ART)، روش تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم با میکرواینجکشن (-Intra cytoplasmic sperm injection; ICSI ) است که طی آن یک اسپرم سالم مستقیما به درون تخمک بالغ تزریق می­شود.

برای انجام این فرآیند، در روز دوم یا سوم قاعدگی (پریود یا عادت ماهانه)، سونوگرافی از تخمدان و رحم برای بررسی وضعیت آنها صورت گرفته و طبق نظر پزشک برای تحریک تخمدان، فرد باید دارو مصرف کند. بعد از عمل تخمک گیری یا پانکچر، تزریق اسپرم به درون تخمک با استفاده از دستگاه میکرواینجکشن صورت می گیرد و تخمکهای بارور شده به مدت ۴۸ تا ۷۲ ساعت درون انکوباتور در آزمایشگاه جنین شناسی قرار میگیرند. سپس جنین های تشکیل شده با  استفاده از ابزاری به نام کاتتر به درون رحم منتقل می شوند و پس از چند ساعت بیمار مرخص می­گردد.

استفاده از روش میکرواینجکشن یا ICSI به عنوان یک روش در ناباروری، درصورتی که خانم فاقد لوله های رحمی باشد تنها یک اسپرم سالم از مرد گرفته شده باشد می باشد و همین امر سبب برتری این روش نسبت یک اسپرم سالم مستقیما به درون تخمک بالغ تزریق می­شود.

آی وی اف (IVF) یا لقاح آزمایشگاهی

ای وی اف یکی از مهمترین و پرکاربردترین درمان های ناباروری است. درمان ناباروری با کمک ای وی اف ترکیبی از روش های داروئی و جراحی می باشد تا بدین وسیله تخمک توسط اسپرم بارور گردد و جنین حاصل از IVF در درون رحم قرار داده شود.

مراحل IVF برای درمان نابابروری

  • داروی تحریک تخمدان

استفاده از داروی تحریک تخمدان نخستین مرحله از مراحل IVF می باشد که به آن تحریک تخمک گذاری می گویند. در طی این مرحله داروهای تحریک تخمدان که داروهای هورمونی می­باشند، معمولا به مدت ۱۴ روز به خانم ها داده می شود تا تخمک های آنها رشده کرده و جهت تخمک گذاری آماده شوند. بیشترین داروهائی که برای تحریک تخمدان استفاده می شود حاوی هورمون LH و FSH می باشند.

  • سونوگرافی

در طی این مدت جهت بررسی تخمک ها چندین بار سونوگرافی واژینال انجام می شود و ممکن است که آزمایشات هورمونی هم درخواست شود تا میزان تولید و رشد تخمک ها مشخص شود. در زمان انجام سونوگرافی های فولیکول ها اندازه مناسب داشته باشند.

  • مرحله وی اف

مرحله وی اف یعنی عمل تخمک گیری یا پانکچر انجام می Privacy – Terms هنگام عمل تخمک گیری یا پانکچرتخمک ها از بدن مراحل IVFمی باشد که به آن تحریک تخمک داری گویند. در هنگام عمل تخمک گیری یا پانکچرتخمک ها از بدن خانم خارج می شوند. عمل تخمک گیری یا پانکچر یک عمل جراحی کوچک و محدود می باشد انجام عمل پانکچر۲۰ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد. به طور متوسط ۸ تا ۱۲تخمک را می توان در هر بار پانکچر از تخمدان ها خارج نمود. گاهی جهت آرامش بیمار از آرام بخش در طی پانکچر استفاده می شود. هنگام عمل تخمک گیری یا پانکچر از طریق سونوگرافی واژینال و با استفاده از یک ابزاری مخصوص تخمک های مناسب از تخمدان خارج می گردد.

لقاح در شرایط آزمایشگاهی از دیگر مراحل IVF می­باشد .چنانچه پس از لقاح، سلول ها تقسیم شوند جنین ایجاد می شود و در طول این مدت، تقسیمات سلولی توسط متخصص جنین شناسی ارزیابی می گردد.

  • انتقال جنین

مرحله انتقال جنین آخرین مرحله از مراحل IVF می باشد. حدود ۳ تا ۵ روز پس از پانکچر با توجه به شرایط جنین، یک یا تعداد بیشتری جنین در داخل رحم گذاشته می شود. در صورت لانه گزینی یک جنین و یا بیشتر، باروری صورت می گیرد. بعد از انتقال جنین فرد می تواند فعالیت روزانه خود را به مانند روز های قبل ادامه دهد. ممکن است پزشک پس از انتقال جنین برای بیمار مسکن و داروهای هورمونی از جمله پروژسترون تجویز نماید زیرا هورمون ها می­توانند سبب حفظ بارداری شوند. تقریبا دو هفته پس از انتقال جنین بهترین زمان جهت آزمایش بارداری می باشد که شامل آزمایش خون جهت بررسی هورمون BHCG می­باشد. افزایش هورمون BHCG نشانه بارداری است.

  • انتقال فریز

۱/۵ ماه بعد از پانکچر با آماده کردن رحم، جنین ها (اصولا ۲ عدد جنین ) به رحم انتقال داده می شود.

میزان موفقیت IVF

میزان موفقیت IVF به عوامل مختلفی از جمله علل ناباروری، که IVF در آن انجام می شود و تجهیزات مرکز بستگی دارد. افرادی که زیر ۳۵ سال هستند میزان موفقیت IVF در آنها حدود ۵۰ درصد می باشد .

وویس رضایت بیمار عرب زبان برای درمان نازایی :

ترجمه :

روزتون بخیر، اسمم نادین، ۴۰ ساله ام و ۱۰ ساله که برای بچه داری اقدام می کردم اما متاسفانه بچه دار نمیشم و مشکل از من
دکترهای زیادی رفتم اما همیشه در همون مراحل اول بارداری بی نتیجه می موندم
تا اینکه به ایران آمدم و توسط یک آشنایی به خانم دکتر مهرنوش امیری معرفی شدم
دکتر مهرنوش بعد از آزمایش های زیادی ازمن و همسرم برام IVF تجویز کردند
خواستم با این ویس که برای دکترم و بیمارا ارسال می کنم بگم که الان دخترم رشا پنج ماهش و بغلم خوابیده
خانم دکتر خیلی دوستون دارم
هر وقت میرم زیارت اول اسم شمارو میارم
خیلی دعاتون میکنم، خدا حفظتون کنه

انجام جراحی های تخصصی مانند PESA و TESA

پیشرفت­های اخیر در درمان ناباروری و علم آندرولوژی باعث شده در موارد ناباروری مردان، امید به فرزنددار شدن و شانس موفقیت درمان در آقایان افزایش یابد.

کشف روش هایی مانند PESA TESA، MESA، TESE میکروتسه، واریکوسلکتومی و دیگر روش های تخصصی درمان ناباروری مردان، کمک شایانی به افزایش شانس باروری بسیاری از زوجین کرده است.

مرکز ناباروری دی کلینیک نیکان با در دست داشتن بروزترین و پیشرفته ترین تجهیزات روز دنیا و نیز همکاری با بهترین متخصصان حوزه ناباروری، کلیه این خدمات را به مراجعه کنندگان عزیز ارائه می دهد.

PESA چیست؟!

PESA عمل استخراج اسپرم از اپیدیدیم به صورت زیرپوستی است. در مواردی که مرد دچار آزواسپرمی انسدادی می­باشد یعنی فرآیند اسپرم سازی در بیضه انجام شده ولى نقص یا گرفتگی در مسیر خروجی اسپرم وجود دارد، از این روش برای استخراج اسپرم استفاده می شود. طی این عمل محتویات لوله های مجاور بیضه که اپیدیدیم نام دارند را با سوزن انسولین که به ماده ی مخصوص (محیط کشت) آغشته شده است، بیرون می کشند. این روش برای مردانی که دارای مشکلاتی در بیضه، نقص در تولید اسپرم و فقدان مادرزادی لوله ی وابران (در بیماران مبتلا به سیستیک فیبروزیس) باشند و یا قبلا جراحی وازکتومی انجام داده ولی در برگرداندن آن به حالت اول ناموفق بوده اند، کاربرد دارد.

TESA چیست؟

TESAعمل استخراج اسپرم از بیضه است. هنگامی که هیچ اسپرمی طی انزال در مایع منی مرد وجود نداشته باشد از جراحی TESA به منظور یافتن اسپرم استفاده می شود که شامل وارد کردن سوزنی نازک به درون بیضه ها برای استخراج اسپرم از لوله های سمی نفروز است. از این روش درصورتی که مرد دارای مشکلاتی در بیضه، نقص در تولید اسپرم، فقدان مادرزادی لوله ی وابران (در بیماران مبتلا به سیستیک فیبروزیس) باشد و یا قبل جراحی وازکتومی انجام داده ولی در برگرداندن آن به حالت اول، ناموفق بوده است استفاده می کنند. این جراحی با بی حسی موضعی انجام می شود.

سوالاتی که در ویزیت اولیه نازایی پرسیده می شود

مهمترین برخورد بین پزشک و بیمار در ناباروری ، اولین برخورد است پزشک باید در ویزیت اولیه تمام سوابق پزشکی زن و هرگونه بیماری التهابی لگن و استفاده از وسایل داخل رحمی را بپرسد و در مرد نیز سابقه جراحی اعضای تناسلی ، وجود بیضه های نزول کرده ، مصرف دارو و عفونت های مربوط به دستگاه تناسلی و … را بررسی کند. تعداد دفعات نزدیکی جنسی ، اختلال عملکرد جنسی سوال شود  و سابقه خانوادگی در نازایی ، نارسایی تخمدان ، بیماری های مادرزادی ،عقب ماندگی ذهنی و تالاسمی از بیمار پرسیده شود.
پزشک در اولین جلسه میزان تاثیر ناباروری بر احساسات زوجین را ارزیابی می کند. معاینات فیزیکی زن مانند اندازه گیری وزن ، شکل بدن و میزان موهای زائد بدن و غده تیروئید را بررسی می کند و معاینات لگن صورت می گیرد و آزمایش های اولیه تشخیصی تجویز می شود و طبق آزمایشات و بررسی های صورت گرفته دلایل نازایی و روش های درمانی بیمار بیان می شود.
بنابراین این تشخیص در ۱۵٪ زوجینی که قصد باردار شدن دارند ، مشترک است . اگر در طی ۱۲ ماه بارداری رخ نداده است ، ما به طور کلی توصیه می کنیم از یک متخصص غدد درون ریز برای درمان ناباروری کمک بگیرید.

این شامل:

دوره های قاعدگی نادر

هنگامی که یک زن قاعدگی منظم دارد ، به عنوان دوره های منظم که هر ۲۱ تا ۳۵ روز اتفاق می افتد ، این تقریباً همیشه نشان می دهد که او تخمک گذاری منظم دارد. تخمک گذاری تخمک تقریباً ۲ هفته قبل از شروع دوره بعدی اتفاق می افتد. اگر یک زن با فواصل بیشتر از ۳۵ روز چرخه داشته باشد ، این ممکن است نشان دهد که تخمک گذاری را به طور پیش بینی شده یا حتی اصلا انجام نمی دهد. تخمک گذاری تخمک برای بارداری ضروری است. بنابراین ، اگر چرخه های قاعدگی در زن و شوهری که اقدام به بارداری می کنند ، نادر و نامنظم است ، باید به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه کند.

سن زن ۳۵ سال یا بالاتر

به دلایل نامشخص ، تعداد تخمک ها با افزایش سن با سرعت سریع کاهش می یابد. به علاوه ، با پیری ، کیفیت تخمک یا احتمال طبیعی بودن آن کاهش می یابد. گاهی زوج‌های جوان پس از دو یا سه ماه تلاش و نتیجه نگرفتن، دچار نگرانی می شوند که دچار ناباروری شده باشند، در حالی که تا یک سال تلاش برای بارداری کاملاً طبیعی است. اگر زن بیشتر از ۳۵ سال سن داشته باشد، این مهلت به ۶ ماه کاهش پیدا می‌کند. زیرا سن عامل مهمی در قدرت باروری زنان است‌. به‌طور طبیعی از سن ۳۵ سالگی قدرت باروری زنان کاهش پیدا می‌کند، از ۳۸ سالگی تا ۴۰ سالگی توان باروری کاهش بیشتری پیدا می کند و پس از ۴۳ سالگی شانس بارداری، به‌ویژه در زنانی که سابقه بارداری ندارند، بسیار کم می‌شود.

سابقه عفونت های لگنی یا بیماری های مقاربتی

عفونت های منتقله از راه مقاربت جنسی ، مانند کلامیدیا یا سوزاک ، می توانند باعث التهاب و ایجاد زخم دائمی در لوله های رحمی شوند. وجود لوله های باز برای تصور طبیعی ضروری است . زیرا اسپرم برای رسیدن و باروری تخمک تخمک گذاری شده باید لوله ها را پیمایش کند. ما توصیه می کنیم ارزیابی فوری برای زوجی که اقدام به بارداری می کنند ، درصورتی که زن سابقه ابتلا به عفونت لگن را داشته باشد.
به عنوان بخشی از ارزیابی باروری ، ما یک آزمایش HSG انجام خواهیم داد ، آزمایشی که برای ارزیابی باز بودن لوله های رحمی طراحی شده است.

فیبروئیدهای رحمی یا پولیپ های آندومتر شناخته شده

ناهنجاری های رحم ، مانند فیبروم هایی که حفره آندومتر و پولیپ های آندومتر را برش می زنند. می توانند چگونگی تعامل آندومتر (پوشش رحم) و جنین را کاهش دهند تا میزان کاشت و حاملگی پایین تر باشد. این ناهنجاری ها همچنین می توانند باعث خونریزی نامنظم بین چرخه قاعدگی شوند.

ارزیابی باید با ۶ ماه اقدام به بارداری در زنان با سابقه شناخته شده این ناهنجاری ها یا سابقه خونریزی بین چرخه قاعدگی دنبال شود. روش اصلی برای اصلاح یا از بین بردن این ناهنجاری های رحم با هیستروسکوپی است ، یک روش جراحی که با استفاده از آن یک دوربین محدود در فضای حفره رحم قرار می گیرد. ابزارها را می توان از طریق هیستروسکوپ معرفی کرد و به جراح اجازه می دهد تا هرگونه ناهنجاری آناتومیک را برطرف یا اصلاح کند.

ناهنجاری های مایع منی شناخته شده در فاکتور مرد

 اگر یک شریک مرد سابقه ناباروری با یک شریک قبلی داشته باشد. یا اگر در تجزیه و تحلیل مایع منی او ناهنجاری وجود داشته باشد . در این صورت ما توصیه می کنیم ارزیابی زودهنگام باروری ، ایده آل در طی ۶ ماه پس از بارداری باشد.

سوالات متداول نازایی

9 Responses
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط