Search
Close this search box.
باروری

رژیم غذایی بهینه برای افزایش احتمال باروری

 

بیماران بیشتر مواقع از دکتر مهرنوش امیری سوال می کنند که رژیم غذایی بر توانایی باروری چه  تأثیر می گذارد. قبل از پرداختن به این موضوع، باید به این نکته اشاره کنیم که حتی بهترین رژیم‌ های غذایی نیز نمی ‌تواند مشکلات جدی‌ که باعث ناباروری در مردان و زنان می‌ شوند، درمان کند. برای نمونه، اگر لوله‌ های فالوپ مسدود شده و از بارور شدن تخمک توسط اسپرم جلوگیری می ‌کند، تغییر رژیم غذایی هیچ کمکی به رفع این انسداد نمی‌کند. خوشبختانه، این دسته از بیماران می توانند با مراجعه به متخصص زنان و زایمان از روش های درمانی مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF) ، کمک بگیرند.

همانطور که گفته شد، تأثیر رژیم غذایی و انتخاب سبک زندگی بر ناباروری را نباید نادیده گرفت. چه با درمان ناباروری همراه باشد و چه به تنهایی دنبال شود، تغییرات در رژیم غذایی می تواند تأثیر قابل توجهی بر باروری داشته باشد. شاید مهمترین عاملی که باید در نظر گرفت وزن بدن باشد. بیاید در اولین مرحله این عامل مهم و تاثیر گذار را بررسی کنیم.

ارتباط مستقیم باروری و وزن افراد

بیماران باید به این نکته توجه داشته باشند که اختلال در تناسب وزن می تواند تأثیر قابل توجهی بر باروری آنها داشته باشد. دستگاه تناسلی برای عملکرد صحیح به تعادل مناسب بین هورمون ها نیاز دارد. هنگامی که وزن بدن نا متناسب است ، ریتم طبیعی بدن شروع به ایجاد اختلال می کند.

تحقیقات نشان داده شده است که زنانی که تناسب وزنی مناسب ندارند ، دارای نرخ بالاتری از ناباروری هستند. چاقی در مردان تأثیر منفی بر باروری می گذارد ، زیرا وزن با تعداد اسپرم و تحرک اسپرم مرتبط است. اضافه وزن به دلیل ایجاد پریود نامنظم و تخمک ‌گذاری نامنظم با سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) مرتبط است.

سبک زندگی خود را برای مقابله با PCOS تنظیم کنید

چگونه متوجه می شوید که وزن بر باروری شما تأثیر می گذارد؟ ابتدا باید به شاخص توده بدنی (BMI) خود نگاهی بیندازید. در حالی که BMI عوامل مهمی مانند توده عضلانی و درصد چربی بدن را در نظر نمی گیرد، اما می تواند به بیماران این ایده را بدهد که آیا کنترل وزن برای به حداکثر رساندن باروری خود تاثیر دارد یا خیر. به عنوان یک قاعده کلی، BMI زیر ۱۸.۵  یا بالای ۳۰ نشان می دهد که وزن بیمار بر باروری او تأثیر منفی می گذارد.

مطالعه ‌ای در سال ۲۰۰۹ که در مجله پزشکی باروری منتشر شد، تعیین کرد که آیا برخی از عوامل در رژیم غذایی بر زوج‌ هایی که تحت درمان IVF قرار می ‌گیرند تأثیر دارد یا خیر. این مطالعه افزایش آماری قابل توجهی را در میزان بارداری برای زوج‌هایی که از رژیم غذایی مدیترانه‌ ای استفاده می‌ کنند، نشان داد. همچنین عدم مصرف برخی از مواد مغذی مانند ویتامین B بر باروری تأثیر منفی می‌ گذارد.

مطالعه دیگری که در مجله Obstetrics & Gynecology منتشر شده است، نتایج مشابهی را نشان می دهد. در این مقاله هزاران زنی که سعی در باردار شدن داشتند را بررسی کرده اند و به این نتیجه رسید که «مصرف چربی ‌های غیر اشباع به جای چربی ‌های ترانس، منابع پروتئین گیاهی به جای حیوانی، کربوهیدرات‌ های گلیسمی پایین، لبنیات پرچرب، مولتی ویتامین ‌ها و و مکمل‌ ها» با افزایش احتمال باروری رابطه مستقیم دارد.

با توجه به این تحقیقات لیستی از مواد غذایی مختلف تهیه شده است که برای افرادی که مایل به بهینه سازی رژیم غذایی خود برای باروری هستند مفید است:

  • مواد غذایی گیاهی: از جمله میوه ها و سبزیجات کامل.
  • غذاهای دریایی سرشار از امگا ۳ مانند سالمون و قزل آلای دریاچه ای.
  • غلات کامل.
  • آجیل خام.
  • حبوبات (لوبیا، عدس و …).
  • روغن زیتون فوق بکر (چربی غیراشباع).

محققان همچنین به این واقعیت توجه می‌کنند که رژیم‌های غذایی موجود در کشورهای مدیترانه معمولاً از فرهنگ‌ هایی نشأت می‌گیرند که طعم دادن به وعده‌های غذایی با مواد طبیعی اهمیت زیادی دارد. این به شدت با غذاهای فرآوری شده و فست فود در تضاد است. افراد در فرهنگ‌ مدیترانه‌ای تمایل دارند فعالیت بدنی بیشتری داشته باشند که منجر به کاهش نرخ کلی چربی در بدن می‌شود.

برخی از مواد غذایی که باید از رژیم غذایی باروری خود حذف کنید

  1. کربوهیدرات های ساده یا فراوری شده
  2. چربی های ترانس
  3. مواد غذایی بسیار فرآوری شده
  4. الکل (افرادی که تلاش می کنند باردار شوند یا تحت درمان ناباروری هستند، باید از نوشیدن الکل خودداری کنند).
  5. مصرف بیش از حد کافئین (بیش از ۵۰۰ میلی گرم در روز).
خوراکی های مفید برای بارداری

تغذیه قبل از تولد برای زنان

در حالت ایده‌آل، زنانی که در تلاش برای باردار شدن هستند، باید از قبل تنظیماتی را در رژیم غذایی خود انجام دهند. این ممکن است شامل مصرف مکمل‌ و ویتامین قبل از بارداری باشد. هنگامی که یک زن تحت یک آزمایش باروری قرار می گیرد، تجزیه و تحلیل خون کمبودهای تغذیه ای را نشان می دهد که ممکن است بر باروری و همچنین توانایی به پایان رساندن بارداری تأثیر منفی بگذارد.

هدف از تغذیه و مکمل‌های قبل از بارداری، اطمینان از وجود مواد مغذی مهم از جمله اسید فولیک، آهن، ویتامین‌های B و ویتامین D در رژیم غذایی است.

مواد غذایی که باید در رژیم غذایی دوران باروری محدود شود

کافئین

قهوه و چای را در حد اعتدال بنوشید. طبق مطالعات جدید دانشگاه هاروارد، نوشیدن چندین فنجان قهوه یا چای در روز تأثیر کمی بر مشکلات تخمک گذاری دارد ، اما می تواند منجر به کم آبی بدن شود. در واقع، کافئین می تواند از مرطوب ماندن غشاهای مخاطی شما جلوگیری کند و بر قوام مایع دهانه رحم شما تأثیر بگذارد. مصرف قهوه، نوشیدنی های انرژی زا و چای را به کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنید. ممکن است بخواهید مصرف چای بدون کافئین را افزایش دهید. برخی از مطالعات نشان داده اند که چای گیاهی ممکن است برای باردار شدن مفید باشد.

الکل

مصرف منظم الکل همچنین می تواند منجر به کم آبی بدن شود، به همین دلیل است که برخی از کارشناسان اغلب توصیه می کنند آن را از رژیم غذایی باروری خود حذف کنید.

نوشیدنی های شیرین و شیرین کننده های فرآوری شده

سطح قند را کاهش دهید و از شیرین کننده های فرآوری شده استفاده نکنید. دوز زیاد مواد قندی می تواند قند خون شما را کاملاً به هم بریزد و مشکلاتی را در انسولین و تعادل عمومی هورمونی شما ایجاد کند. دسر و شیرینی را از رژیم باروری خود کنار بگذارید.

استفاده از بمب های قندی مانند آب میوه، نوشیدنی های انرژی زا و چای شیرین را به طور کلی فراموش کنید. به ویژه نوشابه های قندی با ناباروری و تخمک گذاری ارتباط مستقیم دارد. این بدان معنا نیست که شما باید به جای آنها از محصولات شیرین شده مصنوعی استفاده کنید. شیرین ‌کننده ‌های مصنوعی برای سیستم بدن شما استرس‌زا هستند. آنها پاسخ کورتیزول را ایجاد می‌کنند که مانع از تخمک‌ گذاری می ‌شود. اگر میل به مواد قندی دارید ، شیرین کننده های فرآوری نشده با بار گلیسمی پایین تر را انتخاب کنید.

سویا:

از انواع سویای فرآوری شده، به ویژه پودر و نوشیدنی این محصول اجتناب کنید. سویا یکی از مواد غذایی است که هنگام تلاش برای باردار شدن باید از آن پرهیز کرد. سویا است ممکن است تأثیر منفی بر روند باروری داشته باشد. برخی از کارشناسان معتقدند که اشباع پروتئین ایزوله در سویا ، حاوی خواص استروژن است که می تواند تعادل هورمونی شما را مختل کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط