Search
Close this search box.
آمادگی برای بارداری

آماده شدن برای بارداری

امروزه با تحقیقات و بالا رفتن امکانات و تکنولوژی مشخص شده که نه تنها دوران باداری بلکه دوران قبل از بارداری هم بسیار اهمیت دارد که شامل ۳ ماه قبل از بارداری و ۹ ماه بارداری است که در مجموع این ۱۲ ماه دوران بسیار مهم بارداری برای داشتن سلامت کامل مادر و جنین دانست.

یک بارداری سالم نیازمند آمادگی‌های کافی ، پیش از اقدام برای باردار شدن است. پس به شما توصیه میکنیم با انجام مشاوره با بهترین متخصص زنان در تهران و شهرستان محل زندگی تان و به کارگیری تخصصشان بارداری خوبی را داشته باشید.

آمادگی برای بارداری

نکاتی که خانم ها قبل از حامله شدن (دوران آمادگی برای بارداری) باید به آن توجه کنند:

حد اقل ۳ ماه قبل از حامله شدن تلاش کنید وزن مناسب داشته باشید، زیرا سلامت جنین شما وابسته به وزن است و کسی دچار اضافه وزن و چاقی باشد در معرض خطر افزایش فشار خون ، دیابت دوران بارداری وامکان دارد زایمان به صورت سزارین انجام شود. بنابراین قبل از حاملگی باید تغذیه صحیح و سالم داشته باشید. بنابراین شما نیاز دارید تا از نظر مقدار چربیهای خون مورد بررسی قرار بگیرید زیرا بالا بودن کلسترول ممکن است موجب افزایش فشار خون شما گردد . و باید وضع شما از نظر هپاتیت و ایدز مشخص شود و گروه خون شما و در صورت لزوم همسرتان تعیین گردد.

در مراکز بهداشتی درمانی توسط متخصص زنان معاینه فیزیکی کامل از شما به عمل آورده و درصورت لزوم آزمایش پاپ اسمیر و معاینه  پستان ها انجام گیرد. در مراکز بهداشت میزان ایمنی شما را در برابر بیماری سرخجه و آبله مرغان مشخص نموده و در صورت نیاز باید تزریق واکسن انجام شود. در این مراکز از نظر کم خونی مورد بررسی قرارمی گیرید. زیرا کمبود آهن موجب خستگی شما در حین بارداری میگردد. نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که ویتامین های قبل از بارداری مانند اسید فولیک برای شما تجویز شود و شروع به خوردن اسید فولیک به میزان ۴۰۰ میلی گرم در روز نمائید . خوردن این دارو سبب می شود که از پیدایش ناهنجاری های مغز و نخاع جنین جلوگیری کند و به این نکته توجه کنید که هیچ گونه داروی گیاهی مصرف نکنید.

اگر از نظر دندان ها مشکلی دارید قبل از بارداری در دوران آمادگی برای بارداری به درمان آن بپردازید. در صورتی که نیاز به رادیوگرافی دارید قبل از حامله شدن انجام دهید.

موضوع مهمی که باید در اینجا به آن اشاره کنیم این است که با افرادی که دچار عفونت های بیماری ویروسی هستند تماس پیدا نکنید ، دست های خود را بشوئید و غذاهائی که کاملا پخته نشده است مصرف نکنید. اگر زن و شوهر سیگار می کشید فورا ترک کنید.

استرس یکی از محرکه هایی است که میتواند بر روی سلامت شما و جنین تاثیر داشته باشد پس از عواملی که موجب استرس شما می شود دوری کنید.

بسیار مهم است که چگونگی پریود شدن خود را روی فرم های مخصوص رسم کنید.

روش های پیشگیری از حاملگی را قطع کنید

تا زمانی که آزمایش های شما در دوران آمادگی برای بارداری تکمیل نشده است جلوگیری از حاملگی را ادامه دهید و سپس بعد از ۲-۳ نوبت پریود طبیعی میتوانید باردار شوید ، زیرا اگر بلافاصله بعد از قطع روش پیشگیری حامله شوید نمی توانید روز زایمان خود را تعیین کنید.

مشاوره ژنتیک

هدف از مشاوره ژنتیک این است که اگر مشکلات ژنتیک در زن و شوهر وجود داشته باشد هر چه زودتر تشخیص داده و از پیدایش آن جلوگیری گردد.

شما با در نظر گرفتن شرایط و نکاتی که در این مقاله گفته شد میتوانید دوران بارداری طبیعی داشته باشید و از مادر و پدر شدن خود لذت ببرید.

آیا شما نیاز به مشاوره ژنتیک دارید ؟

اکثر خانم ها به مشاوره ژنتیک احتیاج ندارند مگر این که :

سن شما قبل از بارداری ۳۵ سال یا بیشتر باشد.

در گذشته سقط های مکرری داشته اید.

در گذشته کودکی با ناهنجاری به دنیا آورده اید.

فامیل شما یا شوهرتان کودکی با مشکلاتی مثل :

سندرم داون

عقب ماندگی ذهنی

ناهنجاری نخاعی

صرع

ناهنجاریهای عضلانی وقلبی

ناشنوایی

اختلالات ژنتیکی چیست؟

اختلالات ژنتیکی در اثر تغییر در ژن ها یا کروموزوم های فرد ایجاد می شود. آنیوپلوئیدی شرایطی است که در آن تعداد کروموزومهای فرد کمتر یا بیشتر از حالت معمول است. در تریزومی، فرد مبتلا یک کروموزوم بیشتر از حالت معمول دارد. در مونوزومی، فرد مبتلا یک کروموزوم کمتر از حالت معمول دارد. اختلالات وراثتی در اثر تغییراتی در ژن ها تحت عنوان جهش ایجاد می شود. اختلالات وراثتی شامل بیماری سلول داسی شکل، فیبروز کیستیک ، بیماری Tay-Sachs و بسیاری دیگر است . در مواردی که هر دو والد همان ژن معیوب را داشته باشد بیشتر در معرض مبتلا شدن به اختلالات وراثتی می شود.

انواع اصلی آزمایش های اختلالات ژنتیکی قبل از تولد کدامند؟

آزمایش های غربالگری قبل از تولد: این آزمایش ها می توانند احتمال ابتلای جنین شما به آنپلوئیدی (که شایع می‌باشند) و چند اختلال دیگر را به شما بگویند. نسخه پرسش و پاسخ پیش رو بر روی این گونه آزمایش ها متمرکز است.

آزمایش های تشخیصی قبل از تولد: این آزمایش ها می توانند به شما بگویند که آیا واقعا جنین شما دارای اختلالات خاصی هست یا خیر. این آزمایش ها بر روی سلولهای جنین یا جفت به دست آمده از طریق آمنیوسنتز یا نمونه گیری ویلوس کوریونی (CVS) انجام می شود.

انواع مختلف آزمایش های غربالگری ژنتیکی قبل از تولد

از آزمایش های غربالگری که میتواند اختلالات خاص را گزارش دهد آزمایش غربالگری ناقل و آزمایش های غربالگری ژنتیکی قبل از تولد هستند:

غربالگری ناقل با استفاده از نمونه خون، بر روی والدین در دوران آمادگی برای بارداری (یا کسانی که صرفا به بچه دار شدن فکر می کنند) انجام می شود. این آزمایش ها به منظور پی بردن به این مطلب صورت می گیرند که آیا فرد مورد آزمایش ناقل ژن مسئول برخی از اختلالات ارثی خاص هست یا خیر. غربالگری ناقل می تواند قبل یا حین دوران بارداری انجام شود.

آزمایش های غربالگری ژنتیکی قبل از تولد صورت گرفته بر روی خون خانم های باردار و همچنین یافته های حاصل از معاینات سونوگرافی می تواند جنین را به لحاظ آنیوپلوئید بودن، نقص مغز و ستون فقرات معروف به نقص لوله عصبی (NTD) و برخی نقایص شکمی ، قلبی و عارضه های صورت غربال کند. پرسش و پاسخ پیش رو بر این نوع آزمایش ها متمرکز است. این موارد شامل غربالگری سه ماهه اول بارداری، غربالگری سه ماهه دوم بارداری، غربالگری ترکیبی سه ماهه اول و دوم بارداری، نیز آزمایش DNA بدون سلول است.

غربالگری سه ماهه اول

غربالگری سه ماهه اول شامل آزمایش خون خانم باردار و معاینه سونوگرافی است. هر دو آزمایش معمولاً بین ۱۰ تا ۱۳ هفته از زمان شروع بارداری انجام می شوند:

آزمایش خون، سطح غلظت دو ماده پروتئین A  PAPP-A پلاسمای خون و هورمون گنادوتروپین جفتی انسان hCG را اندازه گیری می کند.

معاینه سونوگرافی که با عنوان غربالگری شفافیت پشت گردن نیز شناخته می شود، میزان ضخامت یک فضای واقع در پشت گردن جنین را اندازه می گیرد و بین هفته ۱۱ تا ۱۲ قابل انجام است.. مقادیر اندازه گیری شده ی غیر عادی به معنای افزایش خطر ابتلای جنین به سندرم داون (تریزومی ۲۱) یا نوع دیگری از آنیوپلوئیدی است. همچنین چنین مقادیر غیرعادی ای با نقایص فیزیکی مربوط به قلب ، دیواره شکم و اسکلت ارتباط دارد.

اگر نتایج غرباگری ۳ ماهه اول بارداری پرخطر را نشان میداد بهتر است آزمایش های غربالگری سه ماهه دوم انجام شده و به سرعت بررسی سلامت جنین از طریق DNA بررسی جنینی نیز انجام شود.

غربالگری سه ماهه دوم

غربالگری سه ماهه دوم شامل آزمایش های زیر است:

آزمایش “چهارگانه” یا “چهارتایی” خون، سطح غلظت چهار ماده مختلف خون شما را اندازه گیری می کند. آزمایش چهارگانه برای غربالگری نشانگان داون، سندرم ادواردز (تریزومی ۱۸) و NTD به کار می رود و بین ۱۵ تا ۲۲ هفته پس از آغاز بارداری انجام می شود.

اگر نتایج غرباگری ۳ ماهه دوم، بارداری پرخطر را نشان میداد بهتر است آزمایش های غربالگری از طریق DNA بررسی جنینی نیز انجام شود.

معاینه سونوگرافی بین ۱۸ تا ۲۲ هفته پس از آغاز بارداری انجام می شود تا بوسیله این آزمایش نقایص عمده فیزیکی مربوط به مغز و ستون فقرات ، عارضه های صورت ، شکم ، قلب و اندام بررسی شوند.

غربالگری ترکیبی سه ماهه اول و دوم

نتایج حاصل از آزمون های سه ماهه اول و دوم را می توان به روش های مختلفی ترکیب کرد. نتایج آزمون ترکیبی دقیق تر از نتیجه یک آزمون واحد است. اگر غربالگری ترکیبی را انتخاب می کنید، به خاطر داشته باشید که نتایج نهایی اغلب تا سه ماهه دوم در دسترس نیست.

برای انجام درمان های تخصصی برای آمادگی برای بارداری و مشاوره قبل از باروری و درمان نازایی میتوانید با بهترین متخصص زنان در تهران در ارتباط باشید .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط