روش های تشخیصی بسیاری به منظور تشخیص بیماری ها وجود دارد اما پس از بررسی و مشاهده علائم بالینی، سونوگرافی، سونوهیسترو و سونوگرافی های سه بعدی می توان به تشخیص بیماری های رحمی پرداخت. یکی از بهترین روش های تشخیص که علاوه بر تشخیص در درمان بیماری ها بسیار موثر خواهد بود استفاده از روش هیستروسکوپی می باشد یک روش آندوسکوپی تشخیصی و درمانی است، که در حین تشخیص می توان به درمان آن عارضه پرداخت .
هیستروسکوپی چیست؟
هیستروسکوپی، شیوه ای است که در آن دستگاهی با قطر کم داخل رحم می شود. این دستگاه دارای نور و دوربین کوچکی است که امکان مشاهده قسمت های داخلی رحم را برای پزشک فراهم می کند، این روش هم جنبه تشخیصی و هم درمانی دارند.
هیستروسکوپی تشخیصی در مان نازایی
• تشخیص علت سقط های مکرر
• تشخیص برخی شرایط از قبیل، پولیپ و فیبروم که توده های غیر سرطانی در رحم محسوب می شوند.
• بررسی مسائل و مشکلات باروری
• بررسی دردهای لگنی
هیستروسکوپی جراحی
• رفع چسبندگی ناشی از عفونت و یا جراحی که می تواند باعث قطع سیکل قاعدگی و بروز مشکلات باروری شود.
• تعیین محل قرارگیری دستگاه IUD
• برداشتن فیبروم و پولیپ رحم
• انجام بیوپسی از بافت جهت بررسی های بیشتر زیر میکروسکوپ
نحوه انجام هیستروسکوپی
نحوه کار با هیستروسکوپی بدین صورت است که ابتدا به کمک وسیله ای تلسکوپ مانندی، دوربینی وارد رحم شده سپس به مشاهده و بررسی ناحیه فضای داخلی رحم می پردازیم . در این زمان فضای داخلی رحمی به وضوح قابل رویت است و تشخیص بسیار دقیق تر و ساده خواهد بود . پس از تشخیص بیماری ها می توان به درمان آن ها به کمک هیستروسکوپی پرداخت .
نوع روش درمان بیماری های رحمی با این روش با توجه به نوع عارضه متفاوت می باشد . به طور مثال زمانی که فرد مبتلا به بیماری پولیپ رحمی باشد به کمک قیچی می توان به درمان پولیپ های رحمی بپردازیم، اما زمانی که فرد مبتلا به بیماری فیبروم های رحمی باشد با کمک رزکتوسکوپ می توان دیواره ها داخلی رحم را برداشت و چسبندگی های رحمی را برطرف نمود .
آمادگی قبل از انجام هیستروسکوپی
خانم ها باید یک هفته قبل از انجام هیستروسکوپی، تست بارداری را انجام دهند و توصیه می شود در این مدت از روش های پیشگیری استفاده کنند، چرا که انجام این روش در خانم های باردار ممنوع می باشد.
در صورتی که هدف از انجام این روش، برداشت فیبروم باشد، جهت کاهش اندازه فیبروم ها، داروهایی پیش از انجام تست برای بیمار در نظر گرفته خواهند شد.
توصیه می شود جهت تسریع روند بهبودی، مصرف سیگار و دخانیات پیش از انجام هیستروسکوپی کنار گذاشته شود.
برای اطلاعات بیشتر: درمان ناباروری به روش IUI یا تلقیح داخل رحمی
مراقبت های بعد از هیستروسکوپی
پس از انجام هیستروسکوپی فرد به مدت چند ساعت در بیمارستان بستری خواهد بود سپس با تشخیص پزشک بیمار ترخیص می گردد .
معمولا کمی خونریزی پس از انجام این عمل طبیعی است و نگران نباشید . برخی اوقات زمانی که در حین انجام هیستروسکوپی از گاز استفاده شود میزانی بسیار کمی احساس درد خواهید داشت که با مصرف مسکن فرد بهبود می یابد .
گاهی اوقات با توجه به شرایط فرد ممکن است، ممکن است فرد برای مدت کوتاهی از برقراری رابطه جنسی اجتناب ورزد . همچنین استفاده از تامپون و انجام فعالیت های ورزشی بهتر است به تعویق افتد .
مزایای هیستروسکوپی
• روند بهبود درمان با استفاده از این روش سرعت بیشتر پیدا خواهد کرد .
• هیچگونه برشی بر روی ناحیه شکم ایجاد نمی شود .
• بدون درد و عفونت درمان انجام می شود .
• همچنین نیاز به بستری در بیمارستان پس از انجام عمل هیستروسکوپی وجود ندارد .
بیشتر بخوانید : درمان نازایی
موارد منع استفاده از هیستروسکوپی
• خانم های باردار
• خانم های مبتلا به سرطان رحم و واژن
• انسداد و تنگی دهانه رحم
روند هیستروسکوپی
• ابتدا پزشک رحم را با استفاده از ابزاری به نام اسپکولوم باز نگه می دارد. درست همانند آن چیزی که در معاینه توسط متخصص زنان انجام می شود.
• سپس پزشک دستگاه هیستروسکوپی را از طریق دهانه واژن وارد دهانه رحم و رحم می کند.
• سرم نرمال سالین به آرامی و از طریق دستگاه وارد رحم می شود تا رحم گشاد و عریض شود.
• نور و دوربین متصل به این دستگاه، امکان مشاهده رحم و اوستیوم لوله های فالوپ را برای پزشک امکان پذیر می سازد. این کار، به تشخیص هر گونه ناهنجاری کمک می کند.
در صورتی که این شیوه در جراحی مورد استفاده قرار بگیرد، ابزار جراحی نیز از طریق هیستروسکوپی جهت انجام جراحی وارد رحم خواهد شد.
هیستروسکوپی، روشی است فاقد درد، اما با این حال برخی بیماران در طول انجام آن احساس خوبی نخواهند داشت. گاهی جهت حفظ آرامش بیمار از بی حس کننده نیز استفاده خواهد شد . میزان بی حسی و بیهوشی به هدف انجام هیستروسکوپی و ناحیه مورد نظر بستگی دارد.
در روش هیستروسکوپی برخلاف روش های آندوسکوپی قدیمی که روی سطح شکم شکاف ایجاد می شد، بدون هیچ برش روی پوست و با درد خیلی کمتری انجام می شود. مدت زمان نقاهت نیز بسیار کمتر است. هیچ شکافی و برشی روی پوست ایجاد نمی شود و بیمار می تواند پس از چند روز تا حداکثر یک هفته به فعالیت های روزمره خود ادامه دهد.
در صورتی که هدف از انجام هیستروسکوپی، تشخیص باشد، در مطب پزشک و با بی حسی موضعی انجام خواهد شد. این مورد در برداشت پولیپ های کوچک توصیه می شود. اما در مواردی که این روش همزمان با جراحی انجام شود، در بیمارستان و تحت بیهوشی انجام خواهد شد.
دوره نقاهت هیستروسکوپی
برخی بیماران بعد از انجام هیستروسکوپی، با موارد زیر روبرو خواهند شد:
• گرفتگی عضلات
• خونریزی جزئی به مدت چند روز و یا بیشتر
• کتف درد (در صورتی که از گاز دی اکسید کربن استفاده شود)
• حالت تهوع
• سر گیجه و یا احساس گیجی
بیمار بلافاصله بعد از انجام این روش قادر به خوردن و آشامیدن مواد غذایی می باشد.
در صورتی که این روش با بی حسی موضعی و در مطب انجام شود، بیمار یک تا دو ساعت بعد می تواند به خانه برگردد. اما اگر بیمار تحت بیهوشی قرار گرفته باشد، تا زمان برطرف شدن اثرات داروی بیهوشی باید چند ساعت در بیمارستان بماند.
برای اطلاعات بیشتر: درمان ناباروری به روش IVF یا تلقیح آزمایشگاهی
در برخی موارد، داروهای مسکن جهت تسریع روند بهبودی از سوی پزشک برای بیمار در نظر گرفته خواهد شد. در صورتی که همزمان با هیستروسکوپی جراحی نیز انجام شده باشد، بیمار باید چند روزی را در منزل استراحت کند.
برقراری رابطه جنسی به مدت تقریبا یک هفته ممنوع می باشد. این کار از انتقال عفونت پیشگیری می کند.
استحمام، مانند روال قبل می تواند انجام شود.
رژیم غذایی می تواند مانند روال قبل ادامه داشته باشد. تنها در صورت بروز معده درد، غذاهای ساده تر و یا ماست مصرف کنید.
زمان مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین و یا آسپیرین، را با نظر پزشک خود آغاز کنید.
بیمار باید تمامی نکات و اقدامات گفته شده از سوی پزشک را عینا رعایت کند.
آیا هیستروسکوپی، عوارض و خطراتی را به همراه دارد؟
هیستروسکوپی، روش کاملا ایمنی است. اما در برخی موارد و در صورتی که همزمان با جراحی انجام شود، امکان بروز عوارض زیر وجود خواهد داشت:
• عفونت
• تشکیل اسکار در رحم
• خونریزی شدید
• واکنش و حساسیت به داروی بیهوشی و یا مایعی که جهت پاکسازی رحم استفاده می شود .
در صورت مشاهده علائمی مانند خونریزی شدید، تب و یا درد شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
پزشک بنا به دلایل مختلفی روش هیستروسکوپی را تجویز می کند. این شیوه عوارض بسیار کمی را به همراه دارد، اما با این حال، پیش از انجام آن با پزشک خود مشورت های لازم را داشته باشید. دوره نقاهت این روش بسیار کوتاه و سریع است و فرد بعد از آن قادر به انجام کارها و فعالیت های خود می باشد.
هیستروسکوپی یکی از بهترین روش های تشخیصی و درمانی در زمینه پزشکی است که مراجعه کنندکان را به نتیجه مطلوب برساند .
سلام خانوم دکتر امیری جان وقت بخیر. من خانومی هستم ۳۵ساله که مدت ۴سال است که اقدام به بارداری داشتم ولی مشکل نازایی داریم. آزمایشاتی که انجامدا ه بودیم گفتن همسرم ضعیف هستند و باید آی وی اف بشیم هم خودمم قبلا کیست داشتم. به تازگی هم در سونو گرافی من پلیپ رحمی دیده شده. به متخصصی در شهر خودم مراجعه داشتم که گفتن نیاز به عمل هست. اما من خودم خیلی تمایل دارم بیام پیش شما و تا مشکلمون را درمان کنید🙏 ازتون خواهش میکنم که بهم نوبت ویزیت بدید پیش خودتون بیام
سلام وقت بخیر
باعث خوشحالی بنده است که بتوانم درمانتان کنم.
برای دریافت نوبت میتوانید هم با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و هم در اپلیکیشن ماتا https://webapp.mata-app.com/ ثبت نوبت کنید.
سلام و درود بر شما ۴۸ سالمه و تقریبا۶سالی اقدام داریم برای بارداری اما نشده ممنون میشم ویزیت بدین از مشهد هستیم
سلام وقت بخیر
با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و یا از طریق اپلیکیشن ماتا اقدام به دریافت نوبت کنید.
سلام خانم دوکتر من سه بار سقط کردم دیوانه شدم روحیه خودم را از دست دادم خونه ام دوره باید چیکارکنم
سلام وقت بخیر
میتوانید ویزیت انلاین بگیرید و یا حضوری تشریف بیاورید تا بررسی شود.
سلام خانم دکتر عزیز،من از استان زنجان هستم دو ساله اقدام به بارداری کردیم ولی نتیجه ای نگرفتیم تو شهرمون زیر نظر پزشک زنان زایمان هستم دوساله ولی به نتیجه ای نرسیدیم اوایل گفتن تنبلی تخمدان دارم دارو مصرف کردم این سری رفتم سونو گفتن کیست داری بهم دو بسته قرص اچ دی دادن ما تصمیم گرفتیم که بیایم پیش شما و تحت نظر شما باشم
سلام وقت بخیر
برای دریافت نوبت و یا مشاوره آنلاین میتوانید هم با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و هم در نرم افزار ماتا که لینکش در صفحه اصلی سایت موجود هست، نوبت خود را ثبت کنید.