Search
Close this search box.
اقدامات لازم بارداری

مراقبت های دوران بارداری

توصیه می شود زوجینی که می خواهند اقدام به بارداری کنند قبل از بارداری به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه کنند و تحت نظر باشند و اقدامات لازم بارداری و مشاوره های قبل از بارداری را انجام دهند و اگر مشکلات ژنتیکی و خانوادگی دارند یا داروهای خاص مصرف می کنند با متخصص خود در میان بگذارند تا در صورت لازم مصرف آن قطع شود .

در جلسه های مشاوره قبل از بارداری آزمایش های لازم برای بارداری انجام می شود و اگر مشکلی وجود نداشت اقدام به بارداری صورت می گیرد و مشاوره های قبل از ازدواج و تحت نظر متخصص بودن دوران بارداری را آسوده تر می کند.

بارداری دوره‌ای حساس و در عین حال شگفت‌انگیز است. مراقبت‌ها و اقدامات دوران بارداری روی سلامت دائمی مادر و کودک تاثیر می‌گذارد. برای مراقبت اصولی در دوران بارداری باید به نکات مراقبتی در سه ماهه ابتدایی، سه ماهه میانی و سه ماهه پایانی بارداری توجه کنید. هر دوره آزمایش‌ها، واکسیناسیون و مراقبت‌های خاص خود را می‌طلبد.

تغذیه، ورزش، تغییرات وزنی و تغییر در میل جنسی و میل غذایی از دیگر تغییراتی است که بدن زن باردار را متوجه خود می‌کند. در این مطلب به شرح کامل تمام این نکات پرداختیم.

مراقبت های سه ماهه اول بارداری

اقدامات دوران بارداری در سه ماهه اول دارای بیشترین اهمیت است. این دوره سه ماهه از ٰآخرین دوره قاعدگی تا هفته سیزدهم بارداری ادامه دارد. در این دوره اولین علائم و عوارض بارداری نمایان می‌شوند و بدن جنین شروع به رشد می‌کند.

مراقبت های سه ماهه اول بارداری
  • از مصرف سیگار و الکل در دوران بارداری جدا خودداری فرمایید.
  • از یک الی سه ماه قبل از بارداری اسید فولیک مصرف کنید.
  • از رنگ کردن موهای سر خود در دوران بارداری خودداری فرمایید.
  • رژیم غذایی مناسبی داشته باشید.
  • ورزش های سنگین انجام ندهید.
  • استرس و اضطراب نداشته باشید.
  • از آب میوه های طبیعی ، سبزیجات و مواد مغذی استفاده کنید.

مغز و نخاع جنین رشد کرده و ضربا قلب کودک در ۶ تا ۷ هفتگی قابل شنیدن است. اولین مراجعه به متخصص پس از تست مثبت بارداری با آزمایش‌های زیر همراه است:

  1. انجام تست خون
  2. وزن گیری منظم مادر
  3. شنیدن صدای قلب کودک در ۶ یا ۸ هفتگی

برای اطلاعات بیشتر: ۱۰ مورد از علائم بارداری که در اوایل این دوره احساس می شود

آزمایش‌ های سه ماهه اول بارداری

یکی از مهمترین اقدامات دوران بارداری انجام آزمایش‌های منظم است. این تست‌ها برای بررسی سلامت کلی مادر و جنین و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری‌های خطرناک ضروری است. چند مورد از آزمایش های مهم در سه ماهه اول باردار شدن عبارتند از:‌

  1. شمارش کامل خون  (CBC)
  2. تعیین گروه خونی و Rh منفی یا مثبت در زن باردار
  3. تست قند خون، فشار خون و ضربان قلب
  4. تست پاپ اسمیر برای بررسی انواع عفونت ها
  5. تست ابتلا به سرخجه
  6. ابتلا به هپاتیت A، B و C
  7. آزمایش سیفلیس
  8. آزمایش HIV
  9. آزمایش فیببروز کیستیک
  10. آزمایش ادرار
  11. معاینه کامل لگنی

در این دوران تغذیه سالم، خواب کافی، پرهیز از مصرف الکل و دخانیات برای رشد سالم کودک ضروری است. علائم شایع مثل حالت تهوع و خستگی صبحگاهی، سوزش معده، واریس و ترشحات واژینال طبیعی است. تنظیم مصرف آهن از دیگر اقدامات بسیار مهم به حساب می‌آید. در ادامه مطلب بیشتر در خصوص تغذیه و ورزش در بارداری صحبت خواهیم کرد.

آزمایش ژنتیک

آزمایش ژنتیک سه ماهه اول بارداری

در سه ماهه اول بارداری آزمایش نمونه‌برداری از پرزهای جفتی انجام می‌شود. در هفته دهم بارداری امکان ابتلای جنین به سندروم داون بررسی می‌شود. برای آزمایش ژنتیک از خون مادر نمونه برداری می‌کنند تا نیاز به انجام آزمایش آمینوسنتز کمتر شود.

این آزمایش با وارد کردن سوزن سرنگ به کیسه آب مادر انجام می‌شود. آسیب به جنین، هر چند کم، در این روش محتمل است. برخی دیگر آزمایش‌ها مثل غربالگری فاکتور چهارگانه در سه ماهه دوم هم قابل انجام هستند. در ادامه مطلب بیشتر در این خصوص صحبت کرده‌ایم.

خطرات دوران بارداری در ۳ ماه اولیه

در ۳ ماه اولیه بارداری ممکن است بانوان باردار دچار خونریزی های غیرطبیعی شوند توصیه می شود این خونریزی ها را نادیده نگیرند و حتما با متخصص خود تماس بگیرند زیرا ممکن است دلیل این خونریزی ها بارداری خارج از رحم یا سقط باشد.

مراقبت های سه ماهه دوم بارداری

مراقبت های سه ماهه دوم بارداری

سه ماهه دوم بارداری ماه‌های سوم تا ششم (هفته ۱۴ تا ۲۸ بارداری) را شامل می شود. مراقبت‌های این سه ماه شامل نکات خاض و مهمی است که مادر باید از آنها مطلع شود. در این دوره معاینه هفتگی برای برخی مادران تجویز می‌شود. به نکات مراقبتی برای مادران باردار در این دوران توجه کنید:

مراجعه منظم به پزشک در سه ماهه دوم بارداری

پزشک متخصص زنان و زایمان همچنان باید به صورت ماهی یک بار شما را ویزیت کند. در طول جلسه پزشک موارد زیر را بررسی می‌کند.

  1. وزن کردن مادر و توجه به افزایش یا کاهش وزن چشمگیر
  2. اندازه‌گیری شکم مادر برای اطمینان از رشد سالم جنین
  3. اندازه‌گیری فشار خون، قند خون و ضربان قلب
  4. گرفتن نمونه ادرار برای بررسی میزان پروتئین و قند خون
  5. اطمینان از انجام واکسیناسیون‌های لازم

برای اطلاعات بیشتر: واکسن گارداسیل در بارداری

**نکته: تقویت سیستم ایمنی بدن مادر به معنی مراقبت از کودک در ابتلا و پیشگیری‌ از انواع بیماری‌هاست. بهتر است مادر قبل از بارداری اقدام به تزریق این واکسن‌ها کند. اما اگر شرایط مهیا نبود، تزریق دسته‌ای واکسن‌ها منعی ندارد.

  • واکسن‌های بی‌خطر در دوران بارداری عبارتند از: واکسن آنفولانزا، واکسن هپاتیت B و واکسن کزار دیفتری.
  • واکسن‌های خطرناک دوران بارداری عبارتند از: شامل واکسن آبله مرغان، سرخجه، اوریون و سرخک .

علائم مادر در سه ماهه دوم بارداری         

یکی از اقدامات دوران بارداری در سه ماهه دوم مدیریت علائم بارداری و آمادگی بدن مادر با افزایش وزن ناشی از حمل است. علائمی نظیر مانند خستگی، سرگیجه، سوزش معده و واریس طبیعی هستند. اگر شدت این علائم زیاد شود پزشک به شما کمک می‌کند. افزایش وزن جنین ممکن است دردهای کمر و زانو را برای مادر به همراه آورد. معرفی انواع کمربندهای طبی یا تمرینات تقویتی عضلات و توجه به وضعیت قرار گرفتن بدن از دیگر نکاتی است که پزشک روی آنها تاکید می‌کند.

آزمایش های سه ماهه دوم بارداری

آزمایش های سه ماهه دوم بارداری

مهمترین آزمایش‌های این دوران برای زنان باردار شامل آزمایش ژنتیک، سونوگرافی منظم، غربالگری نشانگرهای چهارگانه و چند فاکتور دیگر است. اگر در سه ماهه دوم از بارداری (هفته ۱۴ تا ۲۸ بارداری) هستید لیستی از این آزمایش‌ها تهیه کنید. با پزشک متخصص خود مشورت کنید و موارد ضروی را انجام دهید. در ادامه نگاهی دقیق‌تر به این آزمایش‌ها خواهیم داشت.

  • آزمایش هموگلوبین: این تست میزان سلول‌های قرمز خون مادر را اندازه‌گیری می‌کند. تعداد کم سلول‌های قرمز خون می‌تواند به معنای کم‌خونی است. مواد معدنی مورد نیاز خون و آهن از طریق هموگلوبین به اندام‌های حیاتی مادر و جنین می‌رسند. کم‌خونی مشکلی شایع در بارداری است و خوشبختانه به راحتی رفع می‌شود.
  • تست تحمل گلوکز (OGTT): در این تست ماما یا پزشک ابتدا قند خون زن باردار را ناشتا اندازه گیری می‌کند. سپس با دادن نوشیدنی گلوکز تست مجدد بین ۱ تا ۳ ساعت بعد انجام می‌شود. این روش برای تشخیص دیابت بارداری و دیابت نوع ۱ و ۲ انجام می‌شود. این آزمایش در هفته‌های ۲۶ تا ۳۰ بارداری انجام می‌گیرد.
  • آزمایش غربالگری آنتی ‌بادی: پس از تعیین گروه خونی مادر Rh منفی یا مثبت هم نمایان می‌شود. اگر آزمایش Rh منفی را نشان دهد، احتمالا مادر به تزریق RhoGAM در حدود هفته ۲۸ بارداری نیاز پیدا کند.

برای اطلاعات بیشتر: تاثیر کم کاری تیروئید در بارداری

سونوگرافی‌ در ماه پنجم بارداری

از مهمترین اقدامات دوران بارداری سونوگرافی مرتب و منظم است. در هفته بیستم بارداری باید سونوگرافی انجام دهید. در این دوره اندام‌های جنین تا حد زیادی رشد کرده است. متخصص با امواج صوتی غیرمضر سلامت کلیه، قلب و دیگر اعضای بدن جنین را بررسی می‌کند.

تثریبا نیمی از ناهنجاری‌های جنینی یا نقص‌های مادرزادی حین سونوگرافی تشخیص داده می‌شوند. تعیین جنسیت جنین در ۵ ماهگی و هفته بیستم انجام می‌شود. برخی از والدین ترجیح می‌دهند تا زمان تولد جنسیت فرزندشان را ندانند. در این خصوص باید با ماما یا پزشک در خصوص اطلاع دادن صحبت کنند.

سونوگرافی ماه پنجم بارداری

آزمایش ژنتیک

آزمایش ژنتیک برای تمامی زنان باردار ضروری است. این آزمایش وجود انواع اختلالات ژنتیکی مثل سندروم داون، تالاسمی، فایبروزیس، کم خونی داسی شکل و سندرم مارفان با این غربالگری مشخص می‌شوند. این آزمایش برای گروهی از زنان باردار ضروری‌تر است. خانم‌های بارداری که:

  1. در بارداری‌های قبلی ناهنجاری ژنتیکی یا جنینی داشتند
  2. زنان باردار با سن بیشتر از ۳۵ سال
  3. زنانی که سابقه تولد نوزاد با نقص ژنتیکی داشتند

برای آزمایش از خون مادر نمونه گرفته می‌شود. خون جفت حاوی DNA جنین بوده و برای آزمایش ژنتیک مناسب است.

همچنین بخوانید: درمان سردرد در دوران بارداری

غربالگری سه ماهه دوم بارداری یا کواد تست

این غربالگری بین هفته ۱۵ و ۲۲ بارداری و دقیقا در هفته ۱۷ بارداری انجام می‌شود. این آزمایش نشان‌دهنده مشکل خاصی نیست بلکه به ماما یا متخصص برای انجام آزمایش‌های تخصصی بیشتر جهت می‌دهد. در این آزمایش ۴ فاکتور مهم بررسی می‌شوند.

  1. آلفافتوپروتئین (AFP) : این فاکتور اختلالات موجود در لوله عصبی نخاعی را نمایان می‌کند.
  2. آمینوسنتز: اختلالا ژنتیکی و عصبی را نمایان می‌کند. این آزمایش با وارد کردن سوزن به کیسه آب انجام شده و برای مادران بالای ۳۵ سال و افراد با سابقه خانوادگی بیماری ژنتیکی ضروری است.
  3. اندازه‌گیری HCG و استریول: برای غربالگری سندروم داون استفاده می‌شود.
  4. اندازه‌گیری استریول: برای غربالگری سندروم داون و دیگر اختلالات ژنتیکی کاربرد دارد.

علائم خطرناک در سه ماهه دوم بارداری

غربالگری سه ماهه دوم بارداری

از دیگر اقدامات لازم در دوران بارداری توجه به عوارض طبیعی و غیرطبیعی است. اگر در سه ماهه دوم هر یک از نشانه‌های زیر را دارید سریعا به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید:

  • بروز علائم غیرطبیعی یا عوارض جدید و نوظهور
  • وسوسه شدن برای امتحان کردن داروها، ویتامین‌ها یا داروهای گیاهی جدید
  • خونریزی واژینال کم یا زیادافزایش ترشح واژن و تغییر بو و رنگ آن
  • احساس سردی، درد یا تب هنگام ادرار
  • درد عضلانی خفیف تا متوسط در ناحیه شکم

بهتر است در این دوران دست به خوددرمانی و خودتشخیصی نزنید. شما در دوره حساسی هستید و باید تحت نظر و تایید پزشک متخصص اقدامات درمانی مراقبتی را انجام دهید.

مراقبت های سه ماهه سوم بارداری

سه ماهه سوم بارداری با افزایش وزن مادر و بزرگ‌تر شدن جنین همراه است. این سه ماه هفته ۲۸ تا ۴۰ را شامل می‌شود. در این ماه‌های پایانی علائم به شکل‌های مختلفی ظاهر می‌شوند و مادر باید با این نشانه‌ها آشنا شده و غافلگیر نشود. علائم طبیعی در سه ماهه اخر بارداری عبارتند از:

  1. افزایش خستگی نسبت به ماه‌های قبل: بیشتر انرژی شما به جنین منتقل می‌شود. استراحت بیشتر در طول روز و کاهش فعالیت‌ها ضروری است.
  2. درد شکمی و سوزش معده: بارداری دستگاه گوارش شما را کند کرده و عوارضی مثل یبوست و فشار به عضلات شکمی را به دنبال دارد.

همچنین بخوانید: مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی

خودمراقبتی و نکات پزشکی در سه ماهه سوم بارداری

در سه ماهه پایانی ماهی دو بار توسط متخصص ویزیت می‌شوید. در طول جلسه ویزیت پزشک متخصص وزن، دور شکم، فشار خون و پروتئین خون را بررسی می‌کند. همچنین معاینه لگنی برای بازشدن رحم هم انجام می‌گیرد. برای مراقبت از خود در این سه ماه پایانی باید:

  1. خوب و باکیفیت بخوابید.
  2. غذاهای غنی از پروتئین و سبزیجات بخورید.
  3. پیاده‌روی و ورزش‌های سبک را بیشتر کنید.

آزمایش ها و سونوگرافی‌ در سه ماهه سوم بارداری

آزمایش‌ ها و سونوگرافی‌ در سه ماهه سوم بارداری

در این دوران آزمایش عفونت استرپتوکوک B انجام می‌شود. علاوه بر این زنانی که در گروه بارداری‌های پرریسک قرار دارند آزمایش‌های دیگری نیز انجام دهند. گروه پرخطر عبارتند از:‌

  1. عدم رشد سالم جنین طبق سونوگرافی و اندازه شکمی
  2. ابتلای مادر به دیابت یا فشار خون بالا
  3. مشکل یا بیماری در بارداری‌های قبلی
  4. به طول انجامیدن بارداری بیش از ۴۰ هفته

همچنین بخوانید: دیابت و تاثیر آن در بارداری

بررسی حرکت نوزاد

توجه مادر به حرکات کودک بین جلسات ویزیت ضروری‌ است. با نزدیک‌تر شدن به تاریخ زایمان جنین بزرگ‌تر می‌شود. به الگوهای حرکتی فزرند خود بیشتر توجه کنید:

  • مشاهده دوره‌های عدم فعالیت و فعالیت جنین
  • حرکات چرخشی، پیچیدن و لگد یا مشت زدن جنین
  • احساس حرکت جنین چندین بار در روز

اگر احساس کردید کودک شما ناگهان کمتر حرکت می‌کند یک وعده سبک میل کرده و کمی استراحت کنید. اگر همچنان چیزی احساس نکردید با پزشک متخصص یا ماما صحبت کنید.

علائم غیر طبیعی در سه ماهه سوم بارداری

علائم غیرطبیعی در سه ماهه سوم بارداری

یکی دیگر از اقدامات دوران بارداری توجه به عوارض طبیعی و غیرطبیعی است. برخی از علائمی که برای مادران باردار زنگ خطر به حساب می‌آیند. این عوارض عبارتند از:

  1. بروز ناگهانی علائم جدید و شدت عوارض قبلی
  2. میل به تست دارو، درمان یا ویتامین‌های جدید
  3. ترشحات واژینال زیاد، بدبو و بدرنگ
  4. تب و لرز حین دفع ادرار
  5. سردرد و سرگیجه زیاد
  6. خونریزی حتی کم و خفیف
  7. پاره شدن کیسه آب
  8. داشتن انقباضات منظم و دردناک
  9. کاهش حرکات نوزاد
  10. افزایش وزن ناگهانی یا تورم بدنی شدید

در صورت بروز علائم با کلینیک متخصص زنان و زایمان تماس گرفته یا به صورت حضوری مراجعه کنید.

میل جنسی و رابطه جنسی در بارداری

بارداری تاثیر بسیاری روی زندگی جنسی فرد دارد؛ عملکرد جنسی و میل جنسی در این دوران تحت تاثیر قرار می‌گیرد. برخی از زنان باردار میل جنسی بیشتر و برخی کمتری دارند. همین امر هم در دوران مختلف بارداری متفاوت است.  گزارش انجمن جهانی سلامت (NIH) را در این خصوص بخوانیم:

متن انگلیسی:‌
“Levels of sexual desire fluctuate during pregnancy, being the second trimester of gestation the period in which desire is at its highest and in which physical limitations and emotional changes decrease.”
ترجمه فارسی: «سطح میل جنسی در دوران بارداری در نوسان است. سه ماهه دوم بارداری دوره‌ای است که میل جنسی به اوج خود می‌رسد و محدودیت‌های عاطفی و فیزیکی هم کاهش می‌یابند.»
به نقل از سایت PMC PubMed Central

تغییرات وزن در دوران بارداری چگونه است؟

تغییر وزن در دوران بارداری کاملا طبیعی و لازم است و برای سلامت مادر و رشد سالم جنین ضروری به حساب می‌آید. تغییر وزن در بارداری به عوامل مختلفی از جمله شاخص توده بدنی قبل از بارداری بستگی دارد. در جدول زیر میزان اضافه وزن برای مادران با یک جنین و جنین دو قلو را آماده کرده‌ایم:

شاخص توده بدنی (BMI) پیش از بارداریافزایش وزن قابل انتظار (یک جنین)افزایش وزن قابل انتظار (دوقلو)
کمبود وزن (BMI کمتر از ۱۸.۵)۱۲.۷ تا ۱۸.۱ کیلوگرم۲۲.۷ تا ۲۸.۱ کیلوگرم
عادی (BMI بین ۱۸.۵ تا ۲۴.۹)۱۱.۳ تا ۱۵.۹ کیلوگرم۱۶.۸ تا ۲۴.۵ کیلوگرم
اضافه وزن (BMI بین ۲۵ تا ۲۹.۹)۶.۸ تا ۱۱.۳ کیلوگرم۱۴.۱ تا ۲۲.۷ کیلوگرم
چاقی (BMI برابر ۳۰ یا بیشتر)۵ تا ۹.۱ کیلوگرم۱۱.۳ تا ۹ کیلوگرم

اگر بخواهیم طبق همین جدول یک میانگین کلی را درنظر بگیریم؛ اضافه وزن ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم حین بارداری طبیعی است. این عدد در سه ماهه اول بارداری بین ۱ تا ۳ کیلوگرم و در هفته‌های پس از آن حدودا ۵۰۰ کیلوگرم است. طبق همین جدول، اضافه وزن برای مادران با فرزند دوقلو یا چندقلو بیشتر است. برای مدیریت و افزایش وزن در بارداری باید به نکات زیر توجه کنید:

  1. در سه ماهه اول معمولا نیازی به کالری اضافه نیست. در سه ماهه دوم حدودا ۳۴۰ کالری بیشتر و در سه ماهه سوم ۴۵۰ کالری اضافی احتیاج دارید.
  2. هر هفته حدودا ۱۵۰ ساعت تحرک بدنی با شدت متوسط (پیاده روی سریع) داشته باشید.
  3. از یک رژیم غذایی متعادل و سالم پیروی کنید. سبزیجات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و لبنیات کم چرب را به بخش دائمی رژیمتان تبدیل کنید. چربی جامد و قند ضافه مصرف نکنید.

در ادامه بیشتر درباره رژیم دوران بارداری صحبت می‌کنیم.

رژیم غذایی بارداری

بهترین تغذیه برای دوران بارداری

رژیم رژیم غذایی سالم در دوران بارداری برای سلامتی شما و نوزادتان بسیار مهم است. در اینجا برخی از عناصر تغذیه‌ای مهم را برای شما آماده‌ کرده‌ایم:

مواد ضروری رژیم باردارینقشمنابع
اسید فولیکجلوگیری از نقص‌های لوله عصبیسبزیجات برگ‌دار، مرکبات، لوبیا و غلات غنی‌شده
آهنرشد نوزاد و جلوگیری از کم‌خونیگوشت‌های بدون چربی، اسفناج و غلات غنی‌شده با آهن
کلسیمساخت استخوان‌ها و دندان‌های نوزادلبنیات و سبزیجات برگ‌دار
پروتئینرشد نوزادگوشت‌های بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، لوبیا و آجیل
اسیدهای چرب امگا ۳توسعه مغزسالمون، گردو و بذر کتان

برای یک رژیم غذایی متعادل این مواد را در برنامه خود قرار دهید:

  1. میوه‌ها و سبزیجات: از تنوع رنگ‌ها برای اطمینان از دریافت طیف گسترده‌ای از مواد مغذی .
  2. غلات کامل: نان‌های سبوس‌دار، برنج قهوه‌ای، کینوا و جو دوسر .
  3. لبنیات: گزینه‌های کم‌چرب یا بدون چربی مانند ماست، شیر و پنیر
  4. پروتئین‌های بدون چربی: شامل مرغ، بوقلمون، توفو و حبوبات.
  5. چربی‌های سالم: آووکادو، آجیل، دانه‌ها و روغن زیتون.

***چند نکته اضافی:

  1. آب و مایعات کافی بنوشید.
  2. وعده‌های غذایی را بیشتر کرده و حجم آن را کمتر کنید. این کار به حفظ انرژی بدن، مدیریت حالت تهوع و عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک می‌کند.
  3. حتما ویتامین‌ها و مواد معدنی مکمل (تحت نظر متخصص) مصرف کنید.

غذاهای ممنوعه در بارداری

غذاهای ممنوعه در بارداری

هوس غذایی در بارداری طبیعی است. البته اگر زن باردار هوس غذاهای مضر کرد بهتر است میل خود را کنترل کند. چند غذای مضر دوران بارداری عبارتند از:

  • ماهی با جیوه بالا: مانند کوسه، ماهی شمشیر و شاه‌ماهی
  • محصولات غیرپاستوریزه
  • فست فود و غذاهای فرآوری شده
  • خوراکی‌های دارای قند اضافه و سدیم بالا

ورزش در بارداری

ورزش در بارداری منعی ندارد و برای مادر و نوزاد ایمن و مفید است. از فواید ورزش در بارداری می‌توان به کاهش عوارضی مثل خطر زایمان زودرس و سزارین، افزایش وزن بیش از حد، دیابت بارداری و اختلالات فشار خون بارداری (پره‌اکلامپسی) اشاره کرد. علاوه بر این ورزش در بارداری موجب تناسب اندام، کاهش درد کمر، مدیریت علائم افسردگی و اضطراب، کاهش استرس و بهبودی سریع‌تر پس از زایمان می‌شود.

متن انگلیسی:
“It’s also an excellent way to maintain physical fitness, reduce low back pain, manage symptoms of depression and anxiety, reduce stress and improve postpartum recovery.”
ترجمه فارسی: «ورزش حین بارداری روشی عالی برای تناسب اندام حین بارداری، کاهش دردهای کمری، مدیریت علائم اضطراب و افسردگی، کاهش استرس و تسریع بهبودی بعد از زایمان است.»
به نقل از سایت healthline

ورزش کف لگن (کگل)، پیاده‌ روی، شنا، ایروبیک سبک، یوگا و پیلاتس ورزش مناسب بارداری هستند. در این دوران از انجام ورزش‌هایی که شامل دراز کشیدن طولانی به پشت هستند خودداری کنید. در گرمای زیاد و تحت تعریق زیاد ورزش نکنید. حین ورزش هیدراته بمانید.

تا چه مدت می توان در دوران بارداری کار کرد؟

بسیاری از بانوان ترجیح می‌دهند در دوران بارداری کار کنند. البته این موضوع به نوع کار آنها بستگی دارد. بهتر است در این باره با پزشک متخصص مشورت کنید و شرایط خاص خودتان را در نظر بگیرید.

مراقبت های زایمان و تولد نوزاد

با نزدیک شدن تاریخ تقریبی زایمان برنامه‌ریزی لازم را انجام دهید. تاریخ تقریبی زایمان برای اکثر افراد بین هفته ۳۹ تا ۴۲ بارداری است. درباره موارد زیر به اندازه کافی تحقیق کرده و با متخصص زنان و زایمان خود در این باره صحبت کنید:

  1. روش‌های مدیریت درد حین زایمان و روش‌های کاهش آن
  2. زایمان سزارین و زایمان طبیعی و مراقبت‌های بعد از هر یک
  3. آشنایی با انواع روش‌های زایمان مثل زایمان در آب

چگونه می توان مشکلات ناشی از بارداری را کم کرد؟

چگونه می توان مشکلات ناشی از بارداری را کم کرد

برای کاهش مشکلات بارداری باید مراقبت‌های پیش از بارداری، اقدامات دوران بارداری و پس از زایمان را جدی گرفت. چند نکته کلی را در این مورد بررسی می‌کنیم:

  1. مراجعه منظم به پزشک: ویزیت منظم برای بررسی مشکلات احتمالی و ارزیابی سلامت مادر و جنین در هر مرحله
  2. تغذیه سالم: تغذیه یکی از عناصر اصلی برای سلامت مادر و تولد جنین سالم است.
  3. استراحت کافی: استراحت کافی و خوابیدن به حالتی که جنین اذیت نشود.
  4. مدیریت استرس و تنش: تغییرات هورمونی ممکن است احساسات ناخوشایندی را برای مادر به همراه آورد. یوگا و مدیتیشن در طول بارداری و همچنین در کاهش دردهای حین زایمان کمک‌کننده است.

ورزش منظم، هیدراته نگه‌داشتن بدن و اجتناب از مصرف الکل، سیگار و دخانیات هم بسیار ضروری است. سلامت مادر تضمین‌کننده سلامت جنین است.

برای اطلاعات بیشتر: چگونگی رفع استرس در دوران بارداری

کلام پایانی

با بارداری مسئولیت شما دو چندان می‌شود. پزشک متخصص همیشه در کنار شما نیست پس خودتان باید خودمراقبتی را تمرین کرده و یاد بگیرید. برای مراقبت اصولی باید به تغذیه، تحرک، جلسات منظم معاینه پزشک و کاهش تنش و استرس و استراحت کافی پایبند باشید. اقدامات دوران بارداری شامل خودمراقبتی و مراجعه مرتب و منظم به پزشک متخصص برای ارزیابی وضعیت مادر و جنین است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط